Ministerul Sănătății spune că nu sunt probleme la Centrul de Arși de la Iași

24 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Reacția autorităților vine după ce, în spațiul public au apărut informații conform cărora secția nu este funcțională și a fost inaugurată „de fațadă”.

 

Inaugurare Centru Arși Iași

Săptămâna trecută, pe 16 octombrie, la Iași a fost inaugurat în prezența ministrului Sorina Pintea centrul de arși din cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri a spitalului „Sfântul Spiridon”. Evenimentul venea la câteva zile după inaugurarea unui centru similar la Timișoara, însă  la scurt timp după tăierea panglicii, în spațiul public au apărut informații conform cărora centrul de la Iași ar fi fost inaugurat doar de fațadă, în realitate nefiind funcțional și nedispunând de personalul medical necesar. Informația a apărut într-o publicație locală din Iași, fiind preluată apoi și de presa centrală.

S-a vehiculat și informația conform căreia secția de arși ar fi contaminată, fiind identificate probe neconforme în filtrele de aer și apă, fapt pentru care un pacient cu arsuri trimis la Iași cu un avion SMURD nu a putut fi internat în noul centru, inaugurat doar cu câteva zile în urmă.

De asemenea, s-a spus că spitalul Sfântul Spiridon a scos la concurs mai multe posturi, dintre care majoritatea sunt pentru centrul de arși, de unde concluzia că unitatea medicală nu dispune de personal pentru această secție, prin urmare, inaugurarea a fost doar un exercițiu de imagine.

 

În replică la aceste informații, Ministerul Sănătății a transmis o informare sub forma unei postări pe Facebook, prin intermediul căreia se arată cum stau lucrurile, de fapt. Se precizează astfel că, la momentul inaugurării, secția a fost vizitată de un număr mare de persoane care au participat la eveniment, iar invitații nu au purtat echipamente de protecție corespunzătoare. Astfel, după momentul festiv, a fost nevoie de o dezinfecție a secției, iar în zilele de 18 și 19 octombrie au fost prelevate probe de sanitație și de microfloră, pentru analize.

Probele s-au dovedit a fi conforme, iar în cursul zilei de ieri s-a mai efectuat o prelevare, rezultatele analizelor fiind așteptate la începutul săptămânii viitoare. Așadar, nu a fost vorba de o contaminare a secției pentru arși, ci doar de o procedură firească de igienă, după momentul inaugurării la care a participat un număr mare de persoane.

 

În ceea ce privește personalul, care, potrivit informațiilor vehiculate în media, ar fi inexistent, ministerul precizează că centrul de arși de la Iași are asigurat normativul minim de personal de specialitate, iar angajările care urmează să se facă sunt pentru suplimentarea acestuia, astfel încât să se asigure calitatea actului medical.

Reprezentanții Ministerului Sănătății amintesc și de parteneriatul cu ambasada Franței, prin intermediul căruia specialiștii români se specializează în centre de arși din Franța,  printre aceștia numărându-se și 5 medici de la centrul de arși din Iași.

În consecință, autoritățile infirmă informațiile apărute în spațiul public, precizând că secția de la Iași este funcțională, dispune de personalul necesar, și poate primi în orice moment pacienți cu arsuri grave. Centrul dispune de 5 paturi pentru tratamentul marilor arși, 5 săli de operație, 5 paturi pentru terapie intensiva intermediară și 10 paturi pentru arsuri mici si medii, pe maxim 20% din suprafața corpului. La momentul inaugurării, Sorina Pintea preciza că centrul este dotat cu toate echipamentele necesare, valoarea totală a acestora depășind 11,5 milioane de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*