Ministrul Banicioiu a ratat o taiere de panglica la Vaslui si a vizitat de unul singur un spital nou inaugurat

14 octombrie 2014 | 1 comentariu |

Ministrul Sanatatii a intarziat o ora si jumatate la festivitatea la care era invitat de onoare, asa ca autoritatile locale au dat drumul activitatilor planificate, in absenta sa.

 

SJU VasluiMinistrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, ne-a obisnuit in ultima vreme sa isi faca aparitia la fel si fel de manifestari si sa faca, de fiecare data, declaratii despre realizarile din mandatul sau si despre modul in care ministerul pe care il conduce revigoreaza Sanatatea, neavand si abilitatea sa ascunda caracterul electoral al acestor declaratii si participari la evenimente. Ieri, insa, Banicioiu a ratat ocazia de a se mai afisa la inaugurarea unui spital recent reabilitat, cu 15 milioane de euro. Este vorba de Spitalul Judetean din Vaslui, la inaugurarea caruia fusese invitat si la  care isi confirmase din timp prezenta. Numai ca, la ora stabilita pentru inceperea festivitatii, toata lumea era prezenta, numai ministrul Banicioiu nu. Trecuse mult peste sfertul academic, insa autoritatile locale au decis sa mai astepte, considerand ca nu se cade sa inceapa ceremonia fara invitatul de onoare. Astfel, toti ceilalti invitati au asteptat aproximativ o ora  pentru ca ministrul sa isi faca aparitia, fapt care nu s-a petrecut.

 

SJU Vaslui3In cele din urma, organizatorii au luat decizia de a incepe festivitatea in absenta sa, mai ales ca o parte dintre invitati dadusera semne de nerabdare si pareau a fi pe picior de plecare. Asadar, ceremonia a inceput in absenta lui Banicioiu, s-a taiat panglica inaugurala, s-au tinut discursuri si s-au vizitat sectiile si saloanele reabilitate, in timp ce ministrul Sanatatii inca se afla pe drum. In cele din urma a ajuns si acesta, exact la „spartul targului”, aparitia sa derutandu-i putin pe organizatori, care isi luasera gandul ca il vor mai avea ca invitat si se pregateau deja sa incheie festivitatea. Din fericire, era pregatita o placheta omagiala destinata ministrului, asa ca directoarea spitalului s-a grabit sa i-o inmaneze lui Banicioiu, spunandu-i mai in gluma, mai in serios, sa o aseze in biroul sau la vedere, pentru a-si aminti de spitalul din Vaslui, la alocarea de fonduri. Ministrul a intentionat sa raspunda la randul sau cu o gluma, insa nu prea i-a iesit, transmitandu-le celor de fata sa nu aiba asteptari prea mari din partea Ministerului. A completat imediat cu precizarea ca a fost o gluma si le-a dat asigurari medicilor din cadrul unitatii sanitare ca se pot astepta de la mai mult din partea sa, reamintindu-si ca e totusi campanie electorala.

 

SJU Vaslui2Special pentru ministrul intarziat, a fost organizat un nou tur al spitalului, Banicioiu vizitand sectiile reabilitate, isotit de conducerea spitalului si de cativa reprezentanti ai autoritatilor locale.

La finalul vizitei, intrebat de jurnalisti daca are cunostinta despre faptul ca in spitalele de stat pacientii inca sunt nevoiti sa isi cumpere singuri medicamente si materiale sanitate, desi sunt asigurati, ministrul a recunoscut ca acest lucru se intampla destul de frecvent, desi nu este o situatie normala. „Nu e normal ca pacientii sa cumpere materiale sanitare cand sunt internati in spital si, de aceea, un pas important a fost introducerea pachetului pentru servicii medicale de baza. In primul rand, stim ce decontam, pentru ca pana in luna iunie nu prea stiam cat si ce anume plateam. Al doilea pas este ca, de la 1 ianuarie, o sa avem card de sanatate. Fie ca ne place sau nu, o sa avem cu totii acest card, deci se vor risipi mai putini bani. Acei bani vor ramane in sistemul sanitar. Altfel, nu vor fi niciodata suficienti bani si niciodata nu vom putea acoperi nevoia de medicamente, nevoia de investitii, infrastructura si asa mai departe. Nu trebuie sa ne facem ca nu stim problemele din sanatate, iar faptul ca bolnavii cumpara medicamente nu e de ieri, de azi, este o chestiune care treneaza de foarte mult timp” a declarat Banicioiu in acest sens, fara a-si asuma insa vreo vina.

 

SJU_Vaslui5A avut insa grija sa se laude ca in cel mai scurt timp va fi introdusa in Parlament o lege care sa le permita autoritatilor locale sa motiveze medicii pentru a-i atrage in spitalele mici, care se confrunta cu un deficit major de personal.

Daca vorbim de spitalele mici, trebuie sa inteleaga si autoritatile locale ca e nevoie de implicare foarte serioasa. Tocmai de aceea, noi am facut si cateva modificari de legislatie. Am modificat statutul medicului. S-a promulgat si urmeaza sa apara in Monitorul Oficial Ordonanta 2, care prevede ca medicul nu mai este functionar public, ceea ce ne va duce la pasul imediat urmator. Introducem o lege in Parlament care sa permita autoritatilor locale sa motiveze medicii. Daca in spitalele mici este o problema, autoritatile locale vor putea sa intervina asupra cheltuielilor de personal. Pe langa casa pe care i-o pune la dispozitie, primaria poate stimula si financiar medicul”, a spus Nicolae Banicioiu, mentionand ca Guvernul face eforturi pentru a rezolva problema deficitului de cadre medicale si ca pentru a stimula medicii, intentioneaza sa introduca o lege care sa permita si plata garzilor, incepand cu anul III de rezidentiat.

 

Banicioiu la Bacau

Banicioiu la Bacau

Dupa Vaslui, Banicioiu a vizitat Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Bacau si a anuntat ca spitalul va beneficia in curand si de finantarea proiectului „Modernizare si dotare Sectie Radioterapie-Spitalul Judetean de Urgenta Bacau”, obiectiv ce urmeaza sa fie finantat prin Compania Nationala de Investiţii (CNI), aflata sub coordonarea MDRAP.

Ministrul Banicioiu a mai spus, cu acest prilej, ca lansarea noului proiectul a fost anuntata de vicepremierul Liviu Dragnea, iar „aceasta este o veste extraordinara, in conditiile in care in momentul de fata, acest spital nu dispune de echipament de radioterapie si singurul astfel de centru din regiunea Nord-Est este la Iasi. Investitia, de 6,5 milioane de euro, va asigura tratarea bolnavilor de cancer”, a conchis ministrul Sanatatii.

 Comentarii (1)

  1. Ion Marin spune:

    A fost prins in activitati de “acoperire” a lui Ponta de un posibil dezastru electotal in ceea ce-l priveste si a trebuit sa intarzaie !

Adaugati un comentariu


 

*