Protest spontan la Institutul Cantacuzino. Angajatii nu si-au primit salariile

15 septembrie 2014 | 1 comentariu |

Ca de obicei in ultima vreme, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu reactioneaza prompt si anunta ca dispusese masuri in acest sens inca de spatamana trecuta, promitand rezolvarea situatiei.

 

protestIn aceasta dimineata, circa 100 de angajati de la Institutul Cantacuzino au intrerupt lucrul si s-au adunat in fata unitatii declansand un protest spontan, nemultumiti de faptul ca nu si-au primit salariile. In aceasta situatie nu sunt doar cele 100 de persoane participante la protest, ci toti cei aproape 500 de angajati ai institutului. Cu toti sunt nemultumiti ca salariile le-au intarziat timp de cateva luni, iar promisiunea ca vinerea trecuta ar fi urmat sa primeasca o parte din bani a fost neonorata. Pentru ca nici astazi nu a venit niciun semn din partea conducerii ca ar urma sa se faca platile, in jurul orei 10.00, angajatii au declansat actiunea de protest in fata institutului. Acestia sunt revoltati mai ales din cauza faptului ca nu au avut bani pentru a-si pregati copiii cum se cuvine pentru prima zi de scoala. Trebuia sa primim vineri lichidarea de 570 de lei cu care ziceam ca imbracam si noi copiii pentru scoala. A trecut vineri, a venit luni, nu ne-a anuntat nimeni ca se va da vreun ban. La ora 10.00 am sunat si am intrebat daca luam salariul si ni s-a spus ca nu se stie, s-ar putea sa primim doar 20 la suta. Cerem sa muncim si apoi sa ne plateasca” a declarat una dintre angajatele care a participat la protest.

 

Nicolae Banicioiu,. ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu,. ministrul Sanatatii

Principalul vinovat pentru aceasta situatie este considerat directorul Radu Iordachel, caruia ministrul Banicioiu ii cere demisia. Protestatarii spun ca acesta isi face din ce in ce mai rar aparitia prin institutie si de aceea s-a ajuns in aceasta situatie. In urma cu putin timp, doi reprezentanti ai Ministerului Sanatatii (MS) au ajuns la Institutul Cantacuzino pentru a discuta despre aceasta situatie, iar Ministerul Sanatatii a remis un comunicat de presa, in aceeasi nota in care ne-a obisnuit in ultima vreme, scotand in evidenta calitatile de bun manager ale ministrului Nicolae Banicioiu. Astfel, prin intermediul documentului suntem informati ca Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, inca de saptamana trecuta a cerut conducerii INCDMI Cantacuzino sa gaseasca solutii pentru plata salariilor” si ca era chiar constituit un comitet interministerial in acest scop. Cu toate acestea nu se ofera nicio explicatie despre cauza care a condus la aceasta situatie, ca angajatii sa inceteze lucrul pentru ca nu si-au primit salariile.

 

Radu Iordachel

Radu Iordachel

Potrivit lui Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale a Pacientilor, invitat la B1 TV, imposibilitatea de a mai plati salariile angajatilor se datoreaza insa si faptului ca Ministerul nu a mai finantat Institutul.

Managerul Radu Iordachel considera insa ca nu-i o problema ca salariatii nu si-au primit  astazi salariile, pentru ca le vor primi maine. El a revenit la conducerea institutului in februarie, dupa ce ce fusese demis in iulie 2013, de catre ministrul Eugen Nicolaescu, din cauza unor probleme de management. Acesta a fost repus in functie dupa ce a castigat in instanta supendarea ordinului prin care a fost demis, pana la judecarea cererii de anulare a dispozitiei ministrului Sanatatii, pe care a adresat-o judecatorilor.

Situatia Institutului Cantacuzino este insa mult mai grava decat pare. Angajatii nu si-au primit salariile de mai multe luni, iar analizele gratuite nu mai pot fi facute de potentialii pacienti, din cauza lipsei unui contract cu Casa de Asigurari de Sanatate.

In comunicatul MS se mai precizeaza insa ca maine, conducerea institutiei se va intalni cu cea a Institutului Cantacuzino „pentru a analiza si a gasi solutii la situatia creata”.

 

 Comentarii (1)

  1. Paul spune:

    Fantastic… Astazi dimineata, 15.09.2014, la ora 8, intr’o unitate spitaliceasca din Romania, am asistat la o greva spontana a personalului, nemulţumit de conditiile de munca, deficit de personal, salarizare, materiale necesare muncii lor si ce o mai fi fost.
    Vazand asta in trecere pe acolo, ce m’a mirat este ca nu scandau si….PSD,PSD…viitorul de aur al tarii…e!…

Adaugati un comentariu


 

*