Continua protestul la Institutul Cantacuzino

16 septembrie 2014 | 1 comentariu |

Salariatii au iesit si astazi in curtea institutiei, sa-si ceara drepturile salariale, in asteptarea unei  intalniri cu conducerea Ministerului Sanatatii si cea a Institutului. Ministrul Nicolae Banicioiu a anuntat deja ca i-a cerut demisia managerului Radu Iordachel.

 

protestProtestul spontan declansat ieri dimineata, de aproximativ 100 de angajati ai Institutului Cantacuzino, care au intrerupt lucrul si au iesit in curtea unitatii cerand sa le fie platite salariile restante, continua si in aceasta dimineata. Intr-o societate normala, situatia ar trebui sa il determine pe directorul Radu Iordachel sa paraseasca acest post. Este insa putin probabil sa se intample acest lucru, pentru ca traim intr-o societate a anomaliilor si nu intr-una normala. Desi, de ani de zile este contestat si criticat pentru felul in care conduce institutul si a fost demis de doua ori de fostii ministri Cseke Attila si  Eugen Nicolaescu, din cauza unor deficiente de ordin managerial, Radu Iordachel a atacat deciziile in instanta si de fiecare data a revenit pe post. Si actualul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, spune ca i-a solicitat demisia lui Radu Iordachel, dar avand in vedere antecedentele acestuia, este de asteptat ca acest lucru sa nu se intample de bunavoie. Stiindu-i caracterul si neavand incredere in el, dar nici in promisiunile ministrului Banicioiu, salariatii au iesit si astazi in curtea Instituitului, cerandu-si drepturile salariale.

Banicioiu sustine ca „partea de salarizare se rezolva, dar acolo e problema de strategie. Ei trebuie sa produca vaccin conform normelor internationale si atunci toate lucrurile vor merge bine”.

 

laborator umfProblema salariilor nu este singura cu care se confrunta Institutul Cantacuzino, care nici in acest an nu va putea relua productia de vaccin antigripal, dupa ce anul trecut intreaga productie de 400.000 de doze a trebuit retrasa deoarece s-a dovedit sa erau necorespunzatoare, avand o concentratie prea mare de endotoxine. Ministrul a mai declarat in acest sens ca Institutul Cantacuzino  „are niste probleme de ani buni, care cred ca ar trebui sa inceteze. In momentul de fata, noi, si la cererea oamenilor care lucreaza acolo, am infiintat un comitet interministerial care s-a intrunit deja si care a inceput sa analizeze problemele, de la datoriile catre furnizori, pana la problemele de strategie. Este o prioritate pentru minister rezolvarea problemei de la Institutul Cantacuzino, iar acolo sa se produca vaccinuri. Trebuie o chestiune integrata acolo, de viziune, pe care managementul nu a fost capabil sa o ofere in niste ani de zile. Am vazut ca oamenii au protestat tocmai impotriva managerului, eu iau in calcul si aceasta varianta, de a-i cere demisia”.

 

Radu Iordachel

Radu Iordachel

Radu Iordachel se pare ca este obisnuit cu demiterile din functia de manager al institutului, insa de fiecare data a reusit sa revina pe scaunul de director. Primul care l-a demis pe Iordachel din fruntea institutului a fost Cseke Attila, in 2010, acesta fiind la acea vreme ministru al Sanatatii. Motivul demiterii a fost atunci acela ca ca planul de masuri corective si de remediere a deficientelor la liniile de productie ale institutului nu a fost indeplinit. In aprilie 2013, Radu Iordachel a revenit in functie, in locul lui Dorel Lucian Radu, care a demisionat la presiunea sindicatlui, care il acuza de blocarea activitatii institutului. In iulie 2013, Radu Iordachel a fost din nou demis, de aceasta data de ministrul Eugen Nicolaescu, motivele referindu-se atat atat la aspecte de ordin legal, juridic si organizatoric, cat si la absenta oricarei strategii de dezvoltare si a oricaror solutii manageriale. Ulterior, Iordachel a contestat in instanta decizia de demnitere si a avut castig de cauza, revenind in functie dupa scandalul de anul trecut, legat de vaccinurile antigripale, scandal in urma caruia directoarea Aurelia Draghici a fost si ea demisa.

In contextul noului scandal si conform declaratiilor ministrului, Radu iordachel se pregateste acum de „al treilea descalecat”, fiind considerat si de angajati principalul vinovat pentru neplata salariilor, ca si pentru nereluarea productiei de vaccin. Ramane de vazut…

Intre timp, protestele de la institut continua, in asteptarea unei noi intalniri a reprezentantilor Ministrului cu cei din conducerea unitatii si a unei decizii care sa dezamorseze situatia.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Zarnescu Valentin spune:

    AR TREBUI SA-I APERE SI/MARGINALIZATII (MARI SPECIALISTI) DE LA INSTITUTUL CANTACUZINO, CA DE MULTI ANI ACEST BRAND AL MEDICINEI ROMANESTI A FOST BLAMAT,CA SA PROSPERE IMPORTURILE DE MEDICAMENTE…!??

Adaugati un comentariu


 

*