Institutul Cantacuzino se reorganizeaza si scapa de datorii

3 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Pentru inceput a scapat” de directorul Radu Iordachel, care si-a inaintat demisia. Institutia va intra intr-un proces de reorganizare, in urma caruia se spera ca i se va sterge si datoria de 11 milioane de lei, acumulata de-a lungul timpului, la ANAF.

 

Radu Iordachel

Radu Iordachel

Mult asteptata demisie a directorului Radu Iordachel, de la Institutul Cantacuzino, a ajuns in cele din urma pe masa ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu. Acesta a aprobat-o fara sa clipeasca, stiut fiind faptul ca tocmia el ii recomendase fostului manager sa se retraga din functie, in caz contrar urmand a fi demis. Demisia lui Iordachel vine ca urmare a proterstelor declansate la jumatatea lunii trecute de personalul institutului, care nu isi mai primise salariile, dar si in contextul in care unitatea va intra intr-un proces de reorganizare, trecand din administrerea Ministerului Sanatatii in cea a Ministerului Educatiei. Radu Iordachel si-a dat seama ca zilele sale in functia de manager sunt, oricum, numarate si ca, cel mai probabil, ar fi fost schimbat in cursul procesului de reorganizare, asa ca ieri si-a prezentat demisia. A tinut chiar sa spuna tuturor ca el si-a indeplinit misiunea, planul sau de reabilitare a activitatii institutului fiind agreat de oficialii Ministerului Sanatatii, dar a lasat punerea lui in aplicare in sarcina succesorilor.

 

Institutul Cantacuzino

Institutul Cantacuzino

Referindu-se la procesul de reorganizare a institutului, ministrul Banicioiu a declarat ca acesta nu va presupune disponibilizari din cadrul specialistilor. „Reorganizarea nu presupune disponibilizari, presupune ca toti cei care au o legatura cu cercetarea, cu activitatea de referinta si partea de productie, sa ramana la institut. Cei care sunt adusi acolo pe alte criterii banuiesc ca nu au ce cauta”, a declarat ministrul. Banicioiu a mai precizat ca trecerea institutului la Ministerul Educatiei se face si pentru a putea fi sterse astfel datoriile foarte mari acumulate de-a lungul timpului la buget, la momentul actual, unitatea datorand la ANAF 11 milioane de lei. Ministrul sanatatii a mentionat insa ca stergerea datoriilor nu va insemna si ca cei vinovati vor fi iertati, ci dimpotriva, vor fi trasi la raspundere. „Nu sunt organ de ancheta. Noi am facut toate sesizarile, tocmai pentru ca vrem sa raspunda toti cei vinovati. Dupa cum ştiti, este o ancheta penala desfasurata de Parchet. Este acum, toti sunt audiati, exact cursul normal al unei anchete penale”, a tinut sa puncteze Banicioiu.

 

laborator cantacuzinoIn ceea ce priveste noul manager care va prelua fraiele institutului, pana in prezent nu s-a stabilit un nume concret. In urma cu cateva zile insa, Banicioiu spunea ca are in vedere cateva persoane si ca se sfatuieste in acest sens cu specialistii din domeniu. Unul dintre specialistii carora li s-a cerut parerea este directorul Institutului Matei Bals, Adrian Streinu Cercel, ministrul citandu-l pe acesta doar in calitate de sfatuitor in privinta noului manager de la Cantacuzino, nicidecum ca potential candidat. „In primul rand cautam un profesionist, un om care sa inteleaga si ce inseamna partea de cercetare, dar si productia de vaccin. Trebuie organizat si concursul destul de repede. Probabil va fi un interimat de scurta durata” a mai precizat Banicioiu. Problema nuolui mamager este insa mai putin stringenta decat cea a datoriilor acumulate de institut, primul pas in reorganizarea acestuia trebuind sa fie stergerea acestora. „Este una din principalele probleme cel putin datoriile la ANAF, care au ajuns la cote foarte mari. Ei, din aceasta cauza, nu pot participa nici pentru accesarea de fonduri europene, nici nu pot intra in contract cu casa de asigurari, pentru partea de analize”, a mai spus ministrul.

 


Adaugati un comentariu


 

*