Bomba biologica la Spitalul Elias!

3 octombrie 2014 | 1 comentariu |

Doi pacienti s-au infectat de la solutia antiseptica folosita in spital, tocmai pentru dezinfectie. Sapunul lichid cu care medicii isi dezinfectau mainile inainte de operatie s-a dovedit periculos pentru pacientii cu imunitatea scazuta, doi dintre ei ajungand in pragul septicemiei.

 

salon pacienti eliasDoar intr-un spital romanesc de stat se putea intampla ca viata pacientilor sa fie pusa in pericol de o solutie dezinfectanta folosita tocmai pentru a-i proteja! La Spitalul Elias din Capitala, un banal sapun lichid cu proprietati antiseptice a fost la un pas de a provoca septicemie unui pacient cu cancer si unui nou-nascut, ambii internati in aceasta unitate medicala. Cei doi s-au infectat cu bacteria Serratia si au fost la un pas de a ajunge in soc septic din cauza imunitatii scazute. Incidentul s-a petrecut la sfarsitul lunii iulie, dar abia in cursul zileie de ieri a fost facut public, de catre directorul medical al spitalului, Dana Safta. Sursa infectiei suferite de cei doi pacienti si care ar fi putut sa-i afecteze si pe alti bolnavi internati, este chiar sapunul lichid special, folosit de medici pentru a-si dezinfecta mainile inainte si dupa efectuarea interventiilor chirurgicale sau inainte de a intra in contact cu pacientii. Desi solutia trebuia, teroretic, sa fie una antiseptica si sa aiba proprietati dezinfectante, efectele acesteia erau exact contrare, transformand mainile medicilor si intregului personal intr-o adevarata sursa de infectie.

 

Dr. Dana Safta

Dr. Dana Safta

Sapunul respectiv se numeste Maxil si intrase in dotarea spitalului din luna martie, fiind castigatorul licitatiei organizate in acest sens. Totodata, trebuie mentionat ca produsul respectiv este unul dintre cele mai ieftine aflate pe piata, asa ca, data fiind saracia sin sistemul public de sanatate, la achizitia acestuia a primat costul scazut, in detrimentul calitatii. Produsul  era folosit  pe scara larga de personalul medico-sanitar, inclusiv de cel din salile de operatie – chirurgi, asistente de sala, medici anestezisti – acestia din urma trebuind, conform indicatiilor de folosire a sapunului, sa il aplice de doua ori pe maini, inainte sa isi puna manusile din latex. Practic, prin spalare, eu, chirug, cu acest produs imi infectam tegumentele, asa ca mai bine nu ma spalam cu nimic, ca oricum tegumentele erau mai curate decat cu aceasta solutie antiseptica. La o solutie antiseptica, incarcatura de germeni trebuie sa fie zero, iar la sapunul Maxil era de ordinul milioanelor”, a precizat directorul medical al spitalului Elias. Din fericire nu s-a ajuns la complicatii majore din aceasta cauza, insa un pacient cu cancer si un nou nascut internati aici, ambii cu sistemul imunitar scazut din cauza bolilor de care sufereau, au fost infectati cu bacteria din solutia antiseptica.

 

medici spital pacient eliasImediat ce infectia a fost sesizata, personalul a inceput sa-si puna intrebari in ceea ce priveste sursa infectiei, fiind luata in calcul si varianta ca aceasta sa provina tocmai din sapunul dezinfectant. Au fost recoltate probe din toate flacoanele aflate in uz in spital precum si din cele inca sigilate, probe ce au fost trimise apoi spre analiza la Institutul Cantacuzino. Flacoanele se aflau in curs de utilizare pretutindeni: in blocul operator, in sectiile care au paturi si pacienti, in cabinetele de examinare, in laboratoare, pretutindeni. Surpriza maxima: in toate aceste flacoane a fost identificata Serratia. Probele recoltate de la pacienti au confirmat ca tulpinile sunt identice cu cele izolate din sapun. Pacientii cu imunodeprimare, cum erau cei doi, puteau face septicemii, socuri septice. Nu am ajuns la o complicatie majora, dar nu poti utiliza un produs pentru dezinfectie care dupa utilizare incarca de nu stiu cate ori pielea chirurgului” a mai precizat directorul medical Dana Safta.

 

maxilImediat ce a fost confirmata prezenta bacteriei, produsul a fost retras, inclusiv dispozitivele prin care acesta era distribuit in sectii. Personalul medical se intreaba acum pe buna dreptate cine va suporta cheltuielile necesare schimbarii intregii tubulaturi. Am retras tot lotul din sectii, si ce era deschis, si sigilat, dar si dispozitivele prin care ajungea sapun in sectii. Am luat probe din toate sistemele si erau contaminate. Am sistat distribuirea sapunului prin aceste sisteme. Am avut in contract peste 2.000 de flacoane, din luna martie. Ştiu ca am returnat 241 de flacoane, cate mai erau sigilate in depozitul de materiale. Va trebui sa schimbam toata tubulatura, vom vedea cine va palti daunele” a mai precizat directorul medical. Se pare ca probleme similare au mai fost semnalate si in spitalele din Targu Mures, Focsani si Targoviste ceea ce inseamna ca produsul este distribuit in mai multe unitati sanitare. Medicii spun ca de vina este modul in care se achizitioneaza astfel de produse. „Modul in care noi ne cumparam materialele, care rezulta dintr-o licitatie, la pretul cel mai mic, netestate de spital, ne duce la asemenea incidente”, mai spune Dana Safta.

 

Nicolae banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

In urma sesizarilor, in 29 septembrie, Ministerul Sanatatii a transmis o nota catre toate spitalele din tara prin care a cerut retragerea din uz a sapunului Maxil. „Ca urmare a identificarii intr-un spital a unei contaminari masive microbiene a sapunului bacterian Maxil produs de SC Romchim Romania SRL, se recomanda unitaţilor sanitare sa nu utilizeze acest produs biocid provenit din loturile 729, 409, 225”, se arata in adresa MS catre directiile de sanatate publica.

In cursul zilei de astazi, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a precizat ca la celelalte trei spitale din tara in care se folosea acelasi sapun nu au fost constatate cazuri de bolnavi infectati, ci doar flacoane din aceeasi solutie care contineau bacteria. Totodata, ministrul spune ca s-a constituit un grup de alerta si se efectueaza teste pentru depistarea altor eventuale cazuri de pacienti infectati, iar producatorul sapunului infectat va fi tras la raspundere. „Aceste produse participa la licitatii in baza unor certificate de conformitate, care sunt asemeni celor din UE si ei au adus acele certificate, inseamna ca nu si-au respectat obligatiile si ca lucrurile declarate acolo au fost false. Consecinta este ca vor plati, acum se fac toate testele si evident ca noi ne vom indrepta impotriva producatorului. Este vorba de un lot care probabil are aceasta problema de productie, imediat ce a fost descoperit, DSP si INSP au luat masuri, in aceeasi zi,. Bineinteles ca ne vom indrepta impotriva producatorului, si luam in calcul si varianta depunerii unei plangeri penale impotriva sa”, a declarat Banicioiu.

 Ministrul Sanatatii nu exclude nici depunerea unei plangeri penale pe numele producatorului.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Sarbu Viorel spune:

    Asa se intampla atunci cand criteriul cel mai important de achizitie a unui produs este doar pretul…

Adaugati un comentariu


 

*