CNAS primește bani europeni pentru centralizarea datelor din platforma electronică
Contractul de finanțare a fost semnat iar, valoarea totală a proiectului este de aproape 102 milioane de lei.
Deși este cea mai mare și mai complexă platformă informatică din România, cu cel mai mare număr de utilizatori, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) nu permite utilizarea într-un sistem integrat a tuturor datelor stocate, astfel încât să poată fi realizată o imagine clară a activităților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Președintele instituției, Adela Cojan, spune că acest lucru nu este posibil în prezent, din cauză că PIAS cuprinde sisteme care au fost create la momente diferite, de echipe diferite, iar datele cuprinse în acestea nu pot fi centralizate, și astfel nu se pot realiza analize și studii, în scopul optimizări activității Casei de Asigurări.
Acest fapt constituie un inconvenient, iar pentru a îndrepta lucrurile, CNAS a accesat o finanțare europeană pentru derularea unui proiect menit să implementeze un sistem unic, în care să poată fi preluate și centralizate toate datele din PIAS. Cu ajutorul acestui sistem, datele vor fi convertite, reformatate, renumerotate şi sumarizate, astfel încât să se obțină imagine unică a activităţilor CNAS. În acest mod, având la dispoziție datele complete, specialiștii vor putea realiza rapoarte, analize și studii, în scopul îmbunătățirii activității CNAS, beneficiarii fiind în final, asigurații.
Valoarea întregului proiect este de aproape 102 milioane de lei, iar cea mai mare parte din sumă va proveni din fonduri europene. Este vorba de 85,64 de milioane de lei, care reprezintă finanțare nerambursabilă acordată de Autoritatea de Management Programului Operaţional Capacitate Administrativă.
Contractul de finanțare a fost semnat ieri, iar perioada de implementare a proiectului se va întinde pe durata a trei ani, timp în care va fi creat noul sistem în care vor fi extrase, integrate și organizate într-un format unic de referință datele din PIAS.
Pentru că este vorba de cea mai mare platformă informatică din țară, cu cel mai mare număr de utilizatori și de beneficiari, este lesne de înțeles că volumul de date care vor fi extrase și prelucrate este unul uriaș, ceea ce explică perioada de 36 de luni alocată proiectului.

Adela Cojan
Odată finalizat acest sistem, specialiștii CNAS vor putea genera direct din PIAS rapoarte personalizate, în vederea efectuării analizelor, studiilor şi statisticilor necesare la nivel intern sau la solicitările Ministerului Sănătăţii ori ale altor instituţii, precum Institutul Naţional de Statistică şi Institutul Naţional de Sănătate Publică.
„Analizele integrate ne vor permite elaborarea de politici publice bazate pe dovezi, care să ne ajute în atingerea unor obiective reale, în interesul asiguraţilor. Aceste date vor contribui la o mai bună înţelegere a nevoilor asiguraţilor, la reducerea riscurilor şi creşterea eficienţei cheltuielilor publice în sistemul de sănătate. Am reușit să obținem această finanțare cu sprijinul Ministerului Fondurilor Europene și îi mulțumesc domnului ministru Marcel Boloș pentru suportul acordat” a declarat președintele CNAS după semnarea contractului de finanțare a proiectului.