CNAS va introduce serviciile de telemedicină în noul contract-cadru

15 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Anunțul a fost făcut de președintele instituției, Adela Cojan, în cadrul unei conferințe pe teme e sănătate, în cadrul căreia s-a abordat și tema digitalizării în domeniul medical.

 

O nouă ediție a conferinței Think Health, care a fost organizată de această într-un format hibrid, a avut loc săptămâna aceasta, iar spekerii invitați au fost prezenți într-o sală a Palatului Paramentului, cu respectarea regulilor de protecție sanitară. Luările de cuvânt ale acestora au fost transmise on-line, ceilalți participanți la eveniment având posibilitatea să interacționeze cu aceștia, în sistem videoconferință.

Pe agenda evenimentului s-au aflat cinci subiecte principale, legate de anumite vulnerabilități prezente de 30 de ani în sistemul de sănătate din România. S-a discutat astfel despre deficiențele în abordarea bolilor cronice și soluțiile pentru remedierea acestora, mortalitatea prin bolile cardiovasculare, schimbările ce se impun în sistemul românesc de sănătate și actorii care trebuie să se implice în acest demers, dar și despre telemedicină și digitalizarea domeniului Sănătății. Acest din urmă subiect a generat vii discuții, având în vedere că pandemia prin care trecem a scos în evidență importanța acestor soluții noi.

 

Adela Cojan

În acest context, Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a făcut și câteva anunțuri importante referitoare la noul contract cadru, care ca include prevederi referitoare la telemedicină. Astfel, aceasta a declarat în cadrul conferinței că, în viitorul pachet de servicii medicale aferente contractului cadru pentru anul 2021, vor fi incluse și tele-consultațiile, și nu este exclus ca acestea să fie însoțite și de alte servicii de telemedicină, cum ar fi cele de tele-radiologie. „Vom integra aceste servicii de telemedicină în cadrul noului contract cadru şi a normelor de aplicare a acestora pentru anul 2021. Vom crea acest portal pentru raportarea şi ulterior decontarea serviciilor la distanţă. Nu numai tele-consultaţiile vor fi introduse în noul contract cadru, ci şi alte tipuri de servicii legate de telemedicină şi intenţionăm să introducem şi tele-radiologia în cadrul viitorului pachet de servicii medicale pe care îl vom construi pentru anul 2021”, a anunțat președintele CNAS în cadrul conferinței, adăugând că telemedicina reprezintă o necesitate pentru a asigura accesul la servicii de sănătate şi în zonele în care există deficit de personal medical.

 

Adela Cojan a vorbit și despre trei proiecte de informatizare pe care CNAS intenționează să le implementeze cu finanțare din fonduri europene. Primul dinte ele vizează implementarea unui sistem integrat de management, care să permită  elaborarea de rapoarte, analize şi studii menite să optimizeze şi să consolideze capacitatea decizională a CNAS, prin prelucrarea datelor specifice colectate în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS). Astfel, din PIAS vor fi generate rapoarte personalizate în vederea efectuării analizelor, studiilor şi statisticilor.

Un alt proiect vizează extinderea Dosarului Electronic de Sănătate pe întreg lanțul de servicii medicale, în prezent acesta fiind folosit doar în medicina primară și în spitale. „Al treilea proiect este Sistemul Informatic pentru Gestionarea Modernă a Accesului la Servicii Medicale Acte, Recomandări şi Tehnologii, un proiect care se doreşte a fi derulat în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României şi care are ca obiectiv general optimizarea fluxurilor de date şi monitorizarea electronică a serviciilor medicale decontate din FNUASS. Proiectul prevede construcţia unui portal în care asiguraţii şi furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate pot efectua programări electronice ale serviciilor medicale de care pacienţii au nevoie”, a mai precizat Adela Cojan.

 

Dr. Diana Paun

În cadrul aceluiași eveniment, dr. Diana Păun, consilier pe probleme de sănătate, Administrația Prezidențială, a declarat că viitorul medicinei nu poate fi conceput fără digitalizare, această soluție generând economie de timp și de efort.

Viitorul în medicină înseamnă digitalizare. Sunt atâtea soluţii inovatoare care pot duce la îmbunătăţirea stării de sănătate: că vorbim despre accesul la medicamente inovatoare, la dispozitive, la metode noi de diagnostic, că abordăm soluţii de organizare. Vedeţi problema de la nivelul DSP-urilor, faptul că ei nu au fost digitalizaţi a implicat un efort uman extraordinar de mare la începutul pandemiei. Or, digitalizarea ne oferă economie de timp, de efort şi ne poate oferi şi posibilitatea accesării rapide a unor date corecte. Un sistem informatic integrat, o platformă care să poată fi uşor accesată şi să poată oferi în timp real datele concrete existente în teritoriu reprezintă un avantaj enorm şi, după părerea mea, asta trebuie să reprezinte o prioritate”, a precizat consilierul prezidențial.

Dr. Păun a subliniat totodată că România, deși nu dispune de posibilitățile materiale ale altor state „s-a dovedit pe perioada stării de urgenţă a fi una dintre ţările cu capacitate instituţională de a gestiona riscurile asociate COVID şi a acţionat rapid pentru limitarea răspândirii pandemiei”.

 


Adaugati un comentariu


 

*