Ultimele precizări ale autorităților în legătură cu noul contract-cadru

29 iunie 2021 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății și președintele CNAS au  susținut astăzi o conferință de presă comună, pe această temă.

 

Joi intră în vigoare noul contract-cadru ce include o serie de modificări despre care Sanatateabuzoiana.ro a relatat pe larg. Subiectul a fost reluat astăzi, de ministrul Sănătății Ioana Mihăilă și președintele CNAS, Adrian Gheorghe, într-o conferință de presă comună.

Cu această ocazie, ministrul a precizat că în urma aplicării noului Contract-cadru „pacienţii vor beneficia de reglementări în baza unor acte adiţionale pentru luna iulie încheiate de casele de asigurări de sănătate cu furnizorii. O nouă sesiune de contractare va demara în curând, astfel încât noile contracte intră în vigoare de la 1 august. Scopul măsurilor este de asigura un acces mai bun la serviciile medicale de prevenţie, precum şi la serviciile medicale necesare pentru diagnosticarea, tratamentul şi monitorizarea afecţiunilor cronice. Noul Contract-cadru urmăreşte să susţină inversarea piramidei serviciilor de asistenţă medicală, prin creşterea ponderii serviciilor din asistenţa medicală primară şi ambulatorie şi reducerea internărilor nejustificate pentru pacienţi care pot fi trataţi în ambulatoriu şi la medicii de familie. Printre reglementări aş vrea să amintesc pachetul de servicii preventive pentru persoanele asimptomatice cu vârsta de peste 40 de ani, în cadrul căruia se pot acorda până la trei consultaţii la nivelul cabinetului medicului de familie şi se poate acorda un bilet de trimitere pentru analize care se efectuează peste valoarea de plafon”, a declarat Ioana Mihăilă.

 

Pe aceeași linie, președintele CNAS a vorbit de inversarea piramidei serviciilor medicale prin creșterea ponderii serviciilor acordate în segmentul de prespital, a serviciilor acordate la nivelul medicinei primare și al ambulatoriului de specialitate, precum și despre consultațiile preventive care vor reprezenta un alt element principal în noul contract

Este vorba despre un pachet comprehensiv de prevenție care are ca țintă principală adulții peste 40 de ani. Acest pachet cuprinde trei componente, care sunt interdependente. Sunt, de fapt, trei consultații grupate. Prima consultație este una de evaluare a factorilor de risc a pacientului, a doua consultație este una prin care medicul efectuează ceea ce se numește intervenția asupra factorilor de risc, propriu-zis consiliere către pacient pentru ameliorarea factorilor de risc, iar a treia consultație este una de monitorizare, practic pentru a urmări măsura în care intervenția asupra factorilor de risc a avut succes și se regăsește în comportmentul, stilul de viață al pacientului. Modul în care vor fi decontate aceste consultații este de așa natură încât să stimuleze livrarea acestui pachet în întregul său”, a explicat Adrian Gheorghe.

 

Tot astăzi, la propunerea Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență prin care s-a stabilit plafonarea numărului de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă cu furnizorii privați, până la 31 decembrie 2022. „Astfel, se creează cadrul legal pentru a se asigura limitarea acestui număr la nivelul numărului de paturi contractate cu furnizorii privați la data de 31 decembrie 2020 la nivelul județului, respectiv al municipiului București, și anume 6.673 din totalul de 119.579 de paturi”, precizează MS.

Referitor la acest aspect, Adrian Gheorghe a precizat în mai multe rânduri că astfel „se elimină potenţialul de mişcări bruşte, de vânturare a paturilor dinspre public şi privat sau invers, la nivel teritorial”, în timp ce în absența acestei limitări nu s-ar putea asigura o predictibilitate a numărului de paturi contractate în public și privat, ceea ce ar putea conduce la distorsiuni importante în furnizarea și accesul la servicii medicale.

 


Adaugati un comentariu


 

*