Azi ar putea fi repus în funcțiune sistemul informatic al CNAS

Platforma este blocată de mai bine de două săptămâni, iar astăzi se va face o restartare a sistemului, cu speranța că lucrurile vor reveni la normal.

 

Daniel Osmanovici

Încă de la începutul lunii iulie, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este nefuncțională, fapt ce a fost anunțat oficial de către Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) abia în data de 10 iulie, deși medicii de familie și pacienții semnalaseră această situație care nu mai reprezintă de mult o noutate.

În toată această perioadă, specialiștii în domeniul IT au lucrat la remedierea situației, iar purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a anunțat aseară că, în cel mai fericit caz, platforma informatică ar putea fi repusă în funcțiune începând de azi, când se încearcă o restartare a sistemului, urmată de o serie de teste. „Joi va fi o primă tentativă de restartare a programului. Dacă toate lucrurile funcţionează bine, în urma testelor din prima parte a zilei, dacă totul funcţionează corect, atunci lucrurile vor reintra în normal”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAS. Acesta a mai precizat că problemele tehnice se datorează cantității foarte mari de date prelucrate în sistem, fiind vorba de cea mai mare platformă informatică din țară, cu cel mai mare număr de utilizatori și cel mai mare număr de beneficiari. Conform lui Daniel Osmanovici, anual, sunt înregistrate aproximativ 76 de milioane de accesări, iar în accepțiunea sa „nu există pe lumea asta niciun sistem perfect”.

 

Sorina Pintea

Cu toate că a recunoscut că problemele tehnice care persistă de o perioadă atât de lungă de timp au îngreunat activitatea medicilor de familie, precum și a farmaciilor și spitalelor, acesta spune că situația nu trebuie privită ca „un capăt de lume” și nu se poate spune că strict din această cauză vor muri oameni, pentru că „oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem“. Afirmație cel puțin neinspirată, taxată imediat de medici și de pacienți, care în acuză pe Osmanovici de „cinism”.

La fel de ciudat a fost și faptul că, în timp ce purtătorul de cuvânt al CNAS dădea aceste previziuni privind repunerea în funcțiune a sistemului informatic, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, anunța că lucrurile vor intra în normal săptămâna viitoare, conform asigurărilor primite din partea președintelui Casei de Asigurări.

Am avut o discuţie cu preşedintele Casei, care mi-a spus că de săptămâna viitoare lucrurile vor intra în normal. Pe mine nu mă mulţumesc aceste explicaţii pentru că de mai bine de două săptămâni sistemul este blocat, iar validarea consultaţiilor are loc în offline. Asta nu înseamnă că vor fi consultaţii nevalidate, dar mă refer la disconfortul pe care aceste discontinuităţi și disfuncţionalităţi ale sistemului le provoacă medicului şi pacientului”, a declarat aceasta.

 

În acest timp, până când situația se va remedia, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă sau se eliberează în regim off-line, după cum au precizat reprezentanții CNAS, în conformitate cu reglementărilor legislative adoptate special pentru a face față unor astfel de situații care nu sunt nicidecum unele izolate.

Astfel, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate sau eliberate off-line în perioada 5 iulie 2019 şi până la remedierea PIAS, vor fi transmise sistem până la termenul de raportare a activităţii lunii iulie 2019, la fel și serviciile de îngrijiri la domiciliu sau paliative la domiciliu acordate off-line în perioada 24 iunie 2019 care vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activităţii lunii iunie/iulie 2019.

Medicii se tem, însă, că ar putea fi „buni de plată”, pentru că nu pot verifica în sistem dacă pacientul are sau calitatea de asigurat…

 

 


Adaugati un comentariu


 

*