Evenimentele culturale cu mulți spectatori, relansate după Paște, în cadrul unui program pilot

27 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Vor fi organizate câteva evenimente culturale în cadrul cărora vor fi testate mai multe variante pentru eliminarea obligativități purtării măștii de protecție.

 

România se va alătura țărilor care implementează programe pilot pentru a identifica cea mai eficientă variantă pentru reluarea evenimentelor artistice în sălile de spectacole. Un prim astfel de proiect urmează a fi demarat la jumătatea lunii viitoare, după cum a precizat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Astfel, urmează să fie organizate câteva evenimente în sălile de spectacole, la care să participe doar persoane care nu prezintă un risc de răspândire a infecției cu noul coronavirus. Ministrul spune că încă nu s-a stabilit nimic concret în acest sens, însă sunt luate în calcul mai multe variante. Cea mai viabilă dintre acestea este ca o parte din aceste evenimente să fie organizate doar cu participarea persoanelor imunizate natural, altele cu participarea celor testate negativ pentru Covid-19, iar o a treia categorie să fie evenimente la care să participe doar persoanele vaccinate.

Această ultimă variantă are cele mai mari șanse de a fi pusă în practică în prima fază a programului, ministrul Culturii precizând că în acest mod s-ar încuraja și vaccinarea în rândul populației. „Tocmai pentru a arăta beneficiile vaccinării, propunem ca, cel puţin în programele unde participă persoane vaccinate, să nu se poarte mască, pentru că şi experimentele făcute în alte ţări ne-au arătat că vaccinarea e sigură şi demonstrează beneficiile chiar în cazurile în care participanţii nu poartă mască”, a declarat ministrul Bogdan Gheorghiu.

 

Bogdan Gheorghiu la Teatrul National

Declarațiile au fost făcute în urma unor vizite pe care ministrul le-a efectuat la Teatrul Național și Opera Națională, instituții care ar urma să fie incluse în acest program. Intenția inițială era ca primele evenimente de acest gen să fie organizate imediat după Paște, însă în urma discuțiilor cu reprezentanți instituțiilor de cultură s-a decis ca momentul să fie amânat pentru jumătatea lunii mai, întrucât  organizarea unui astfel de eveniment necesită o pregătire mai amănunțită, mai ales că vine după o pauză atât de îndelungată.

Iniţial, ne-am propus ca imediat după Paşte să implementăm aceste programe, dar, în urma discuţiilor, managerii ne-au cerut un răgaz de două săptămâni după Sărbătorile Pascale, tocmai pentru a putea implementa mai bine anumite lucruri, inclusiv selecţia publicului participant. Și noi trebuie să mai avem nişte discuţii cu STS şi cu alte instituţii care ne vor asigura sprijinul pentru ca aceste programe să fie un succes”, mai spune ministrul.

 

Cu ocazia acestor evenimente, sălile vor fi ocupate la circa 80% din capacitate, spectatorii putând sta în grupuri de 3-4 persoane, între care să existe un scaun liber. O atenție deosebită va fi acordată zonelor de intrare și de ieșire din sală, dat fiind că experimentele similare efectuate în alte țări au demonstrat că acestea sunt zonele în care spectatorii interacționează cel mai mult. Astfel, atât la aceste spectacole cât și la evenimentele mai ample care ar putea fi organizate în această vară, zonele de intrare vor fi diferite de cele de ieșire, iar intrarea se va face gradual, pe sectoare.

Paşii pe care îi facem sunt paşi agreaţi de comun acord cu Guvernul. Ce pot să vă spun este că aceste programe-pilot vor demonstra, în primul rând, că publicul participant la spectacolele de teatru, de operă şi, în general, la concerte, este un public disciplinat, respectuos cu normele sanitare, astfel că relansarea activităţii culturale nu ar avea de ce să aducă o evoluţie nefericită din punct de vedere epidemiologic. Pe de altă parte, trebuie să conştientizăm cu toţii necesitatea vaccinării şi faptul că o rată de vaccinare bună atrage după sine şi o mai mare libertate în ceea ce înseamnă desfăşurarea de spectacole, fie că vorbim de teatru sau de concerte”, a concluzionat ministrul Culturii.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*