Un medic infecționist din prima linie, numit secretar de stat în Ministerul Sănătății

Este prima numire în funcție făcută de Vlad Voiculescu după preluarea portofoliului de ministru al Sănătății.

 

Dr Andreea Moldovan

Noul ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu, a dat startul schimbărilor în funcțiile cheie din minister, desemnând primul membru al echipei cu care va lucra. Prima schimbare a vizat funcția de secretar de stat deținută de Dragoș Garofil în mandatul lui Nelu Tătaru. Acesta a fost înlocuit de medicul Andreea Moldovan, care s-a aflat până acum în prima linie a luptei cu pandemia.

Dr. Andreea Moldovan este unul din cei mai cunoscuți medici infecționiști din țară, iar până la momentul numirii în funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății, a fost director medical al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov. Chiar și înainte de izbucnirea pandemiei, aceasta era o personalitate recunoscută atât în lumea medicală, cât și în spațiul public. După apariția primelor cazuri de Covid-19, ea s-a aflat permanent în prima linie, punându-și în slujba pacienților experiența de medic infecționist și epidemiolog.

Noul secretar de stat de la sănătate are 47 de ani, este medic primar boli infecțioase și specialist epidemiolog. A absolvit cursurile Universități de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, iar în 2009 obținut o Bursă de Excelență a Societății Internaționale de Boli Infecțioase.

 

A urmat apoi un stagiu de trei ani la Geneva, unde a lucrat sub îndrumarea profesorului Didier Pittet, considerat părintele modern al igienei mâinilor. A învățat multe de la mentorul său, iar cunoștințele și abilitățile dobândite în timpul stagiului efectuat în spitalul din Geneva le-a pus în practică în ultimii aproximativ 10 ani, după ce s-a întors să profeseze în țară.

A intrat în echipa medicală a spitalului privat Sfântul Constantin din Brașov, unde a devenit coordonator al Compartimentului de Prevenire și Control al Infecțiilor Nosocomiale. Experiența dobândită pe parcursul celor trei ani în care a lucrat alături de profesorul Didier Pittet și-a spus cuvântul, astfel că, în  2013, spitalul privat din Brașov a fost desemnat de Organizația Mondială a SănătățiiCel mai curat spital din Europa”.

În 2019, dr. Andreea Moldovan a fost decorată de președintele Klaus Iohannis cu Meritul Sanitar în grad de Cavaler, cu ocazia Zilei Naţionale a Românei, „în semn de apreciere pentru întreaga activitate, precum şi pentru rezultatele importante obţinute în perfecţionarea actului medical“

 

La trei ani după primirea distincției din partea OMS, spitalul din Brașov a demarat un program de training de igienă pentru medici, coordonat de medicul Andreea Moldovan. „Când am primit distincția din partea OMS ne-am angajat să promovăm igiena mâinilor, bunele practici în domeniu, dar și să-i consiliem, la rândul nostru, pe cei care doresc să implementeze strategii de prevenire și control al infecțiilor intraspitalicești. În fond, acesta este și scopul final al campaniilor globale inițiate de OMS: răspândirea informațiilor care pot salva vieți”, declara la respectiv actualul secretar de stat.

Între timp dr. Alexandra Moldovan s-a implicat, alături de alți voluntari, în cursuri și campanii de informare despre importanța igienei mâinilor, igienei generale, consumului de antibiotice și prevenirii infecțiilor, atât pentru cadre medicale cât și pentru studenți, populația generală sau copii.

De anul trecut, a preluat funcția de director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, spital încadrat de la începutul pandemiei în linia întâi în lupta împotriva pandemiei, iar zilele trecute, dr. Alexandra Moldovan a fost primul medic din Brașov care s-a vaccinat împotriva Covid-19.

În noua sa funcție de secretar de stat în Ministerul Sănătății, medicul brașovean va avea, între altele, responsabilități legate de gestionarea crizei și campaniei de vaccinare.

 


Adaugati un comentariu


 

*