Vlad Voiculescu revine la conducerea Ministerului Sănătății

23 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Acesta va face parte din guvernul condus de Florin Cîțu și va prelua mandatul deținut în prezent de Nelu Tătaru.

 

Președintele Iohannis a desemnat aseară noul premier în persoana liberalului Florin Cîțu, cel care a condus până acum Ministerul de Finanțe. În cursul nopții a fost definitivată și lista cu viitorii miniștri ce vor face parte din noul guvern, care a fost depusă la Parlament în această dimineață, iar până deseară este posibil ca acesta să primească votul de investire. În jurul orei 11.00 urmează să înceapă audierile miniștrilor propuși și se speră ca votul în plen pentru investirea noului guvern să aibă loc tot azi, în jurul orei 18.00. Va avea loc apoi depunerea jurământului, iar prima ședință a guvernului Cîțu, urmează să aibă loc săptămâna viitoare.

Premierul desemnat a declarat că principala prioritate a noului guvern este derularea în cele mai bune condiții a campaniei de vaccinare anti-Covid, sâmbătă fiind așteptare să sosească în țară primele 10.000 de doze. De asemenea, până la finele acestui an, vor fi emise o serie de ordonanțe care vor pregăti bugetul pentru aul viitor. „Săptămâna viitoare va fi prima şedinţă de guvern. Priorităţile sunt, pe lângă aceste ordonanţe, campania de vaccinare – trebuie să ne asigurăm că toate fondurile destinate campaniei de vaccinare vor fi alocate, de aceea trebuie să venim şi cu un buget foarte rapid, dar ne vom asigura că această campanie se va derula în cel mai bun mod”, a declarat Florin Cîțu după ce a fost desemnat de președinte pentru funcția de premier.

 

Vlad Voiculescu

În noul guvern, postul de ministrul al sănătății urmează să revină alianței USR-PLUS, care l-a desemnat pentru această funcție pe Vlad Voiculescu. Dacă va trece de audierile din comisii, acesta va reveni în fotoliul de ministrul al Sănătăți după o pauză de aproape 4 ani. Vlad Voiculescu a mai deținut această funcție în perioada mai 2016 – ianuarie 2017, în guvernul condus de Dacian Cioloș.

De profesie economist, Vlad Voiculescu este absolvent al Vienna University of Economics and Business Administration, cu peste 10 ani experienţă internaţională în companii de top.

Totodată, de numele său se leagă și demararea unor proiecte non-profit în beneficiul copiilor cu afecțiuni grave precum reţeaua, MagiCAMP, MagicHOME şi altele. De ajutorul oferit prin aceste proiecte au beneficiat câteva zeci de mii de familii cu copii cu afecţiuni grave de sănătate. Până acum, Vlad Voiculescu a deținut funcția de viceprimar al Capitalei, însă a declarat că renunță la aceasta, pentru a prelua portofoliul de la Sănătate.

 

În scurtul său mandat de ministrul al Sănătății, a inițiat o serie de proiecte precum mecanismul electronic de feedback al pacientului, platforma de raportare a lipsei medicamentelor, la care se adaugă iniţiative pentru depolitizarea managementului de spital şi demararea pregătirii proiectelor spitalelor regionale.

Câteva din obiectivele sale pentru noul mandat sunt revigorarea sistemului de transfuzii, investiții mai importante în prevenție, medicina de familie și de ambulatoriu și creșterea calități actului medical și a siguranței pacientului. De asemenea, alte două puncte importante din programul său vor fi garantarea accesului românilor, în regim 100% compensat, la medicamentele esenţiale de pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și dezvoltarea de soluţii digitalizate şi de telemedicină prin care să se debirocratizeze practica medicală şi să se apropie medicul de pacient.

În ceea ce îl privește pe actualul ministrul, liberalul Nelu Tătaru, acesta ar urma să preia funcția de președinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.


Adaugati un comentariu


 

*