S-au stabilit procedurile pentru acordarea stimulentului de risc medicilor de familie

Sumele necesare vor fi virate către cabinetele acestora din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

 

Printr-o ordonanță de urgență adoptată în ședința de miercuri, Guvernul a modificat, la propunerea Ministerului Sănătății, un document legislativ referitor la unele măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, acordate în perioada stării de urgenţă. Este vorba de acele stimulente de risc în valoare de 2.500 de lei, acordate personalului medical și auxiliar care a avut în tratament sau sub îngrijire pacienți confirmați cu Covid-19 sau care a contractat boala ca urmare a intrării în contact cu acești pacienți.

Proiectul de ordonanță se referă la  personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie, care beneficiază de un alt statut față de salariații din sistemul public de sănătate.

Astfel, prin noul act normativ se stabilește ca acordarea stimulentului de risc să se realizeze din veniturile cabinetului medical, prin transferuri din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin intermediul caselor de asigurări de sănătate.

 

Această decizie are la bază faptul că medicii de familie sau specialiştii nu sunt salariaţi, ci sunt reprezentanţii propriilor cabinete medicale, iar veniturile decontate de casele de asigurări reprezintă veniturile cabinetului medical.

Același document mai stipulează că stimulentul de risc se acordă pentru perioadele în care a fost instituită starea de urgenţă, respectiv un stimulent de risc pentru categoriile de personal care au activat în perioada 16.03.202014.04.2020 şi un stimulent de risc pentru categoriile de personal care au activat în perioada 15.04.202014.05.2020.

Nu în ultimul rând, ordonanţa aprobată de executiv clarifică noţiunea de „pacient suspect”, dar şi activităţile desfăşurate de personalul implicat în activitatea de asistenţă medicală comunitară, astfel încât să beneficieze de stimulentul de risc şi personalul din asistenţa medicală comunitară implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor cu Covid-19, inclusiv cei care desfăşoară activităţi specifice de inspecţie sanitară în spaţiile în care a existat cel puţin un caz confirmat cu infecţie SARS-CoV-2.

 

La finalul ședinței de guvern în care a fost aprobată această ordonanță, premierul Florin Cîțu a anunțat că i-a solicitat ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să îi prezinte un raport cu măsurile luate începând cu luna decembrie, în perspectiva pregătirilor pentru valul trei al pandemiei, precum şi cu măsurile pentru perioada următoare.

Am cerut Ministerului Sănătăţii ca, până săptămâna viitoare, să prezinte un raport al activităţii desfăşurate începând cu luna decembrie, în vederea pregătirii pentru valul trei al pandemiei şi, bineînţeles, să ne prezinte care sunt planurile pentru perioada următoare. Tot în şedinţa de săptămâna viitoare, când consiliul național de coordonare a vaccinării are conferinţa săptămânală, am cerut şi Ministerului Sănătății să vină să ne prezinte situaţia. Va fi o conferință comună în care vor fi prezentate atât datele referitoare la vaccinare, cât și măsurile Ministerului Sănătății”, a declarat Florin Cîțu.

Totodată, acesta i-a cerut lui Vlad Voiculescu să organizeze, săptămânal, o conferință de presă în care să fie comunicate cele mai recente date și măsuri legate de pandemie, după modelul comitetului național de coordonare a activității de vaccinare.

 


Adaugati un comentariu


 

*