Vlad Voiculescu a fost demis de premierul Cîțu. Atribuțiunile ar putea fi preluate interimar de Dan Barna

UPDATE, 12.40: Este oficial, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care încetează mandatul lui Vlad Voiculescu. „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 14 aprilie 2021, decretul de revocare din funcția de membru al Guvernului a domnului Vlad Vasile Voiculescu, ministrul Sănătății”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.  

Se pare că Florin Cîțu și Dan Barna stabiliseră de marți seară să discute astăzi despre tranșarea situației de la Ministerul Sănătății, după ce tensiunea a crescut odată cu publicarea ordinului semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan privind noile criterii de carantinare.

 

În același timp își pierde postul și secretarul de stat Andreea Moldovan, care împreună cu ministrul Sănătății a trimis aseară, la publicare în Monitorul Oficial, un Ordin privind carantinarea, despre care premierul nu a fost înștiințat și care contravine unor măsuri anunțate anterior de acesta.

 

Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan

O decizie care se prefigura din ce în ce mai pregnant în ultima perioadă a fost luată în cursul zilei de astăzi, cnd ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a fost demis de premierul Florin Cîțu, după o discuție pe care acesta a avut-o azi-dimineață și cu președintele Iohannis. Odată cu el va pleca de la Ministerul Sănătății și secretarul de stat Andreea Moldovan, care a semnat un ordin publicat aseară în Monitorul Oficial pe șest și care a determinat decizia prim-ministrului, a cărui relație cu fostul ministru al Sănătății era oricum tensionată după scandalul transferului pacienților de la Spitalul Foișor. Ordinul face referire la stabilirea de noi criterii privind carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidenţă şi de gradul de ocupare a paturilor din spitale şi secţiile ATI și poartă semnătura secretarului de stat Andreea Moldovan, iar despre existența acestuia premierul spune că a aflat doar după ce a fost publicat în Monitorul Oficial.

Fiind vorba de criterii mai stricte, conform cărora Capitala ar fi trebuit să intre în carantină, deși premierul anunțase că nu se va lua această decizie, noul ordin a stârnit discuții aprinse în spațiul public, fapt ce a sporit și mai mult nemulțumirea premierului, care avusese deja mai multe contre cu Vlad Voiculescu, iar demiterea acestuia fusese deja luată în calcul de mai multă vreme.

 

Florin Cîțu și Vlad Voiculescu

În această dimineață, Florin Cîțu a avut o întrevedere cu vicepremierul Dan Barna care este și liderul formațiunii USR-Plus, după care a anunțat oficial că i-a înaintat președintelui Iohannis (cu care de altfel s-a întâlnit în acestă dimineață), documentele de revocare din funcție a lui Vlad Voiculescu și a secretarului de stat Andreea Moldovan. Totodată, premierul a precizat că, după ce vor primi și semnătura Președintelui, documentele vor fi publicate în Monitorul Oficial. Odată cu demiterea lui Vlad Voiculescu, postul de ministrul al Sănătății va fi preluat, cu titlu de interimar, de Dan Barna, până când va fi numit un nou ministru.

Decizia este pe cale de a provoca o criză majoră în interiorul coaliției de la guvernare, întrucât Dan Barna și întreaga formațiune pe care o conduce s-au opus demiterii lui Vlad Voiculescu. De altfel, chiar în cursul zilei de luni, după evacuarea cu scandal de la spitalul Foișor, a avut loc o discuție între reprezentanții PNL și USR Plus, în cadrul căreia s-a decis ca Vlad Voiculescu să fie păstrat în funcție, iar decizia în ceea ce îl privește a fost lăsată în seama formațiunii din care face parte. Numai că Voiculescu se pare că nu a învățat nimic din scandalul pe care l-a provocat, ci chiar a găsit noi mijloace prin care să-l amplifice.

 

Florin Citu si Dan Barna

După această nouă gafă, Cîțu a luat decizia de a-l demite pe ministrul Sănătății, contrar înțelegerii din Coaliție, după ce, în această dimineață, a avut o consultare pe această temă cu președintele Iohannis, care și-ar fi dat acordul. Astfel, astăzi se încheie cel de-a doilea mandat al lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății, care a fost mult mai scurt decât cel din Guvernul Cioloș, iar odată cu demiterea sa sunt semne că se clatină serios și Coaliția aflată la guvernare. În cursul după-amiezii este programată o nouă ședință între reprezentanții formațiunilor politice care o compun, în cadrul căreia se va discuta despre situația creată.

Dacian Cioloș a scis pe pagina sa de facebook că „modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil”, dar nu a scos niciun cuvânt despre gestul lui Voiculescu de a publica în Monotorul Oficial un Ordin, fără a-l informa măcar pe premier.

 

Există deja numeroase voci din interiorul USR Plus care amenință cu retragerea de la guvernare, care ar destabiliza fragilul echilibru poitic și în Parlament. După anunțul demiterii lui Vlad Voiculescu, tensiunea a crescut în tabăra USR-PLUS. Întruniți în ședință de urgență, aceștia discută despre pașii de urmat. Se pare că se iau însă în calcul și variantele rămânerii la guvernare în Coaliția cu PNL și UDMR, dar fără Florin Cîțu premier, precum și renunțarea la Ministerul Sănătății – „cartoful cel mai fierbinte” în această perioadă,  în favoarea PNL.

UDMR nu are însă nimic împotriva demiterii lui Voiculescu, consideră că este „atributul constituţional exclusiv al premierului, nu se comentează, ci se anunţă şi se aplică. (…) Coaliţia trebuie să meargă mai departe, că noi ne-am asumat responsabilitatea pentru toată ţara. Nu văd motive pentru o altă formulă de guvernare şi coaliţia nu s-a format pentru un singur om, nu s-a format pentru un singur partid”, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor.

Liderii PSD consideră „perfect justificată revocarea lui Vlad Voiculescu. Noi am solicitat acest lucru nu pentru că domnul Vlad Voiculescu era de la USR PLUS ci pentru că rolul său ca ministru al Sănătății era să răspundă nevoilor populației din România în gestionarea acestei pandemii. S-a dovedit total incapabil să o facă”, a declarat astăzi, dr. Alexandru Rafila, care a apreciat că USR-PLUS nu va pleca de la guvernare din această cauză și a anunțat totodată că moțiunea împotriva lui Voiculescu nu mai are obiect”.

În ceea ce-l privește pe noul ministru interimar, acesta va avea puteri limitate, iar în următoarele 45 zile trebuie să fie numit un nou ministru care să preia cu puteri depline portofoliul de la Sănătate, dacă va reuși să obțină și votul Parlamentului.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*