Încep primele controale la centrele de vaccinare din țară

28 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Săptămâna viitoare urmează să fie stabilite și sancțiunile aplicabile în cazul în care se constată nereguli în ceea ce privește respectarea criteriilor de vaccinare.

 

La mai puțin de o lună de la începerea etapei a doua a campaniei de vaccinare anti-Covid au apărut primele suspiciuni de nerespectare a criteriilor de programare, autoritățile suspectând că 1.153 de persoane s-ar fi vaccinat „peste rând”, fiind eligibile pentru etapa a treia, pentru care încă nu se fac programări.

Zilele trecute, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, anunța că există la nivel național un deficit de 117.000 de doze, datorat în special reducerii cu mai mult de 50% a livrărilor din partea Pfizer/BioNTech, în perioada 18-24 ianuarie. Din acest motiv s-a decis și reprogramarea, începând cu data de azi, a 35.034 de persoane din rândul angajaților din domenii esențiale, care se vor vaccina cu 10 zile mai târziu decât data la care fuseseră programați inițial. Ulterior, comitetul național de coordonare a vaccinării a anunțat că persoanele reprogramate vor fi imunizate cu vaccinul de la Moderna, care va începe să fie administrat începând cu data de 1 februarie. Aceasta este și explicația pentru care persoanele reprogramate au fost înștiințate ca trebuie să se prezinte la rapel peste 28 de zile și nu peste 21, așa cum se așteptau, dat fiind faptul că, în cazul vaccinului de la Moderna, rapelul se administrează la 4 săptămâni și nu la 3, ca în cazul produsului de la Pfizer/BioNTech.

 

Vlad Voiculescu

Problema deficitului de doze de vaccin a fost adusă în discuție și de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, care a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, la acest moment, sunt disponibile mai puține doze decât ar fi nevoie, iar acest fapt s-ar putea datora și unor nereguli în ceea ce privește programarea la vaccinare.

În urma verificărilor efectuate în registrul național de vaccinare s-a constatat că, în perioada 15-23 ianuarie, au fost  înregistrate ca vaccinate 1.353 de persoane care sunt eligibile pentru etapa a treia, nefăcând parte nici din personalul medical și nici din categoria vârstnicilor, bolnavilor cronici sau al angajaților din funcții esențiale. Ministrul a precizat că ar putea fi vorba și de o eroare de introducere a datelor, însă trebuie făcute verificări și aplicate sancțiuni, în cazul în care se va stabili că persoanele respective chiar au fost vaccinate „peste rând”, în detrimentul celor care fac parte din categoriile de risc.

 

Vor fi formate echipe mixte de control alcătuite din reprezentanți ai Corpului de Control al ministrului și ai direcțiilor de sănătate publică și vor face verificări la nivelul centrelor de vaccinare. Deși la acest moment nu sunt prevăzute sancțiuni pentru eventualele nereguli constatate, Vlad Voiculescu spune că „acest detaliu” va fi rezolvat săptămâna viitoare.

Avem nevoie de sancţiuni pentru cei în măsură să verifice dacă strategia adoptată de Guvernul României este respectată la nivelul centrului de vaccinare. Există medici coordonatori pentru fiecare centru de vaccinare. În acest moment putem să îi asigurăm de cercetări disciplinare dacă nu vor respecta ceea ce s-a stabilit. Ne îndreptăm atenţia către cei responsabili cu alocarea vaccinurilor, către cei din centrele de vaccinare. Nu am definit sancţiunea în acest moment, dar a existat o discuţie cu premierul. Vom avea această discuţie, mai largă, în Guvern în perioada următoare. Cel mai plauzibil săptămâna viitoare veţi vedea şi forma finală a sancţiunii. Sunt persoane care sunt responsabile pentru gestionarea unei doze limitate de vaccin şi acele persoane trebuie să respecte regulile pentru a salva vieţi”, a declarat Vlad Voiculescu.

 

Andreea Moldovan

În cadrul aceleiași conferințe, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a anunțat că se lucrează la modificarea indicilor de raportare a infecțiilor cu noul coronavirus și la găsirea unor soluții pentru creșterea capacității de testare. „Am realizat cu toţii că ne testăm poate mai puţin decât ar fi cazul, dar, cu siguranţă, raportăm mai puţin decât e cazul, în ceea ce priveşte testele pe care le avem pozitive. Astfel, un focus principal acum este pe creşterea capacităţii de testare. Având un număr mai mare de teste făcute, cu siguranţă vom putea să recurgem mai uşor la indicii de evaluare a activităţii epidemiologice în ţară, a circulaţiei virusului şi a impactului pe care virusul îl are asupra populaţiei. Știind foarte bine pe ce teren stăm, vom putea să şi interpretăm mai bine ceea ce se întâmplă în ţară. Alături de colegii din Institutul de Sănătate Publică, de medici epidemiologi, de medici de boli infecţioase şi de alţi medici antrenaţi în lupta anti-Covid, am discutat în ultimele zile foarte ferm vis-a-vis de modificarea unor indici de raportare, care să ne arate fiabil stadiul în care suntem, să ne arate fiabil acum, să ne arate fiabil în dinamică şi să ne poată da o valoare predictivă a ceea ce se întâmplă. Vom supune dezbaterii celorlalte foruri cu care colaborăm în această luptă aceşti noi indicatori.  În paralel cu modificarea acestor parametri de raportare, dorim şi suntem conştienţi că este absolut important şi esenţial să creştem capacitatea de testare”, a declarat secretarul de stat.

 


Adaugati un comentariu


 

*