S-a aprobat structura rețelei de învățământ special din județul Buzău, pentru viitorul an școlar

28 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Numărul de clase și de grupe din cadrul unităților speciale de învățământ care funcționează pe raza județului a fost aprobat astăzi, în ședința ordinară a Consiliului Județean.

 

În această dimineață a avut loc ședința ordinară pe luna ianuarie a Consiliului Județean Buzău, care a avut pe ordinea de zi și un proiect vizând aprobarea rețelei școlare a învățământului special din județ, pentru anul școlar 2021-2022. În județul Buzău funcționează patru astfel de unități de învățământ special, dintre care trei în municipiul Buzău și unul la Râmnicu Sărat. Este vorba de cele două licee speciale pentru deficienții de vedere și deficienții de auz, ambele în municipiul Buzău, precum și de centrele de educație incluzivă din Buzău și Râmnicu Sărat.

Proiectul, care a fost aprobat astăzi cu unanimitate de voturi, a fost întocmit în urma consultării cu reprezentanții celor patru școli speciale, iar următorul pas este trimiterea unei solicitări din partea administrației județene, către Ministerul Educației, care trebuie să avizeze cifrele de școlarizare pentru viitorul an de învățământ.

La nivelul județului, în anul școlar 2021-2022, în cele patru unități de învățământ special vor fi pregătiți 651 de elevi, de la preșcolari, până la cei din clasele postliceale și învățământul profesional.

 

Dintre aceștia, 125 sunt elevi cu deficiente de vedere care vor învăța în 19 clase sau grupe constituite la nivelul Liceului Special pentru Deficienți de Vedere, de pe strada Horticolei, din Buzău. Unitatea va avea o clasă pentru învățământul preșcolar, în care vor fi pregătiți 6 copii, în timp ce la învățământul primar vor fi 6 clase, cu 32 de elevi. În cadrul aceluiași liceu, învățământul gimnazial va dispune de 5 clase cu 33 de elevi, iar la nivelul de învățământ liceal vor fi 5 clase cu 40 de elevi. La nivelul unității de învățământ vor funcționa și două clase pentru învățământul postliceal, în care vor fi pregătiți 14 elevi.

La Liceul Tehnologic Special pentru Copiii cu Deficiențe Auditive, aflat în imediata vecinătate a liceului pentru deficienți de vedere, numărul de elevi pentru anul școlar viitor va fi tot de 125, repartizați în 17 clase. Unitatea școlară va pregăti 12 elevi în cadrul unei clase de preșcolari și alți 32 de elevi în 5 clase destinate învățământului primar. La nivel de gimnaziu vor funcționa 7 clase cu 43 de elevi, iar învățământul profesional va dispune de 4 clase, în care vor fi pregătiți 38 de elevi.

 

În ceea ce privește Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Buzău, în viitorul an școlar aici vor învăța 222 de elevi, repartizați în 29 de clase. În cadrul centrului, învățământul preșcolar va avea o singură clasă cu 16 elevi, iar învățământul primar va dispune de 9 clase, cu 60 de elevi. La gimnaziu vor fi 11 clase cu 79 de elevi, cărora li se adaugă 8 clase profesionale, în care vor fi pregătiți 77 de elevi.

Pentru centrul similar de la Râmnicu Sărat, în viitorul an școlar au fost aprobate 179 de locuri pentru tot atâția elevi și preșcolari, care vor fi repartizați în 27 de clase. Vor exista trei clase pentru forma de învățământ preșcolar, în care vor învăța 18 copii, în timp ce la învățământul primar vor fi înscriși 52 de elevi, repartizați în 8 clase. La gimnaziu vor învăța 93 de elevi în 14 clase, în timp ce învățământul profesional va avea două clase cu 16 elevi. Este vorba de elevi de clasa a X-a și a XII-a, care urmează o formă de învățământ special profesional  în domeniul textil, pregătindu-se pentru a deveni confecționeri de produse textile.

 


Adaugati un comentariu


 

*