Precizări despre vaccinarea anti-Covid a persoanelor care au trecut prin boală

21 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Până la acest moment, 635.871 de români s-au vindecat după ce au fost confirmați cu covid-19, mulți dintre ei având încă imunitate naturală.

 

De la începerea campaniei de vaccinare anti-Covid, una dintre întrebările cel mai des adresate specialiștilor din domeniul medical se referă la necesitatea vaccinării în cazul persoanelor care au trecut prin boală și mai au încă în organism anticorpi obținuți pe cale naturală. Interesul pentru acest subiect este justificat, având în vedere că până la acest moment au fost confirmate în România 700.898 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar 635.871 dintre pacienții care s-au infectat au fost declarați vindecați.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a venit cu noi precizări referitoare la vaccinarea celor care au trecut prin boală, menite să lămurească toate neclaritățile. Astfel, specialiștii spun că în studiile clinice nu a fost stabilit ca și criteriu de excludere un anumit interval de timp după boală, și chiar a fost încurajată înrolarea persoanelor recent trecute prin boală pentru a putea observa eventualele efecte adverse. Nu s-a observat o frecvenţă mai mare a reacţiilor adverse în rândul acestora, comparativ cu restul voluntarilor, așa că orice persoană care doreşte să se vaccineze o poate face, indiferent cât timp a trecut de la diagnosticarea infecţiei, cu condiția să fie asimptomatică la momentul vaccinării.

 

Se recomandă totuși  precauţie pentru persoanele care au necesitat tratament cu plasmă convalescentă sau anticorpi monoclonali, în cazul cărora este mai bine ca vaccinarea să se facă la 90 de zile după tratament.

CNCAV sugerează însă celor care au trecut prin boală să aștepte o perioadă de cel puțin trei luni înainte de a se programa pentru vaccinare, având în vedere că au încă imunitate naturală. Această recomandare este legată de faptul că numărul de doze de vaccin este limitat, iar în aceste condiții ar trebuie să fie vaccinate prioritar persoanele care încă nu au făcut boala și nu au dobândit acea imunitate naturală.

Astfel, pacienții care s-au vindecat de Covid-19 pot opta pentru amânarea vaccinării până la 90 de zile de la momentul confirmării diagnosticului, perioadă în care se știe deja că organismul lor păstrează anticorpii care-i protejează împotriva reinfectării. Reprezentanții CNCAV menționează însă că nu există o restricție în acest sens, persoanele respective putându-se programa oricând. Fac însî apel să respecte această recomandare, pentru a permite altor persoane, fără imunitate, să se vaccineze prioritar.

 

Cei care au trecut prin boală trebuie să mai știe că nu este necesară dozarea anticorpilor înainte de vaccinare sau pentru a decide momentul vaccinării. Aceasta, deoarece în studiile clinice nu au fost observate efecte adverse mai severe sau mai frecvente în cazul voluntarilor care trecuseră prin boală înainte de vaccinare comparativ cu voluntarii fără istoric de Covid-19. Totodată, CNCAV precizează că nu sunt cunoscuţi încă parametrii imuni corelaţi cu protecţia, adică nu s-a stabilit cu exactitate o valoare prag a titrului de anticorpi peste care să fie cert că persoana respectivă este protejată împotriva bolii, şi de aceea rezultatele testelor nu sunt concludente în acest sens şi pot influenţa în mod eronat decizia cu privire la momentul optim pentru vaccinare.

Vaccinarea este singura măsură eficientă cu care putem limita consecinţele negative ale pandemiei Covid-19. În acest moment, numărul de doze este limitat în toată lumea, întrucât nevoia depăşeşte capacitatea de producţie şi aprovizionare, motiv pentru care se impune etapizarea strategiei de vaccinare pentru a folosi cât mai eficient dozele disponibile, prioritizând cadrele medicale, populaţia la risc şi personalul care efectuează activităţi esenţiale bunei funcţionări a statului”, se mai arată într-un comunicat remis pe această temă.

 


Adaugati un comentariu


 

*