Noi criterii de prioritizare a programărilor pentru vaccinarea împotriva Covid-19

21 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Între timp programările on-line în Buzău și alte 30 de județe fost sistate temporar, întrucât s-a atins capacitatea maximă, în raport cu numărul de doze disponibile.

 

La câteva zile de la demararea etapei a doua a campaniei e vaccinare anti-Covid, Guvernul a adoptat o hotărâre ce prevede modificarea strategiei de vaccinare, ținând cont de problemele și disfuncționalitățile constatate în această perioadă de timp. Astfel, documentul prevede introducerea unor noi categorii de persoane eligibile pentru vaccinare în etapa a doua, precum și împărțirea etapei a treia în două perioade, pentru ca anumite categorii să fie vaccinate cu prioritate și în această etapă. În etapa a doua de imunizare, pe lângă persoanele vârstnice, pacienții cu boli cronice și cei care lucrează în funcții cheie au mai fost introduse persoanele încadrate într-un grad de handicap, persoanele imobilizate, cele imunodeprimate, însoțitorii acestora și cei care locuiesc în același domiciliu cu persoanele respective. De asemenea, în etapa a doua de vaccinare au fost incluse și persoanele fără adăpost.

Premierul Florin Cîțu a precizat în acest sens că se va face și o prioritizare a acestor categorii, după ce s-a constatat un interes sporit la programare din partea vârstnicilor și pacienților cronici. Trei sferturi dintre cei care s-au programat fac parte din aceste categorii, astfel că vor reprezenta  75% dinte cei vaccinați în etapa a doua, în timp ce 25% vor fi angajați din funcții cheie. În privința acestora, premierul a subliniat că va fi vorba strict de persoanele cu funcții esențiale în anumite instituții, nicidecum de întregul personal.

Pentru persoanele înscrise de angajator în platforma de programare la vaccinare, numărul programărilor nu va putea depăși 25% din cele disponibile zilnic, iar cei înscriși se vor autentifica individual pe baza CNP-ului. După atingerea procentului de 25% de locuri ocupate, nu va mai fi posibilă programarea altor angajați în ziua respectivă, iar celelalte locuri vor putea fi ocupate de către persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni cronice și cele cu dizabilități, precum și de personalul inclus în etapa I pentru care se continuă programarea și în etapa a II-a.

Totodată, premierul a anunțat că etapa a treia va începe curând, mai devreme decât se preconiza, însă aceasta va fi împărțită în două perioade distincte, respectiv etapa III A și etapa III clasică.

 

Florin Cîțu

Cea care va începe mai devreme va fi etapa III A, în cadrul căreia vor fi programați și vaccinați angajații din sectorul privat care intră în contact direct cu un număr mare de persoane. Este vorba de casierii de la bănci, cei de la supermarket-uri, angajații de la ghișee și cei de la birourile de relații cu publicul.

Din punct de vedere logistic, România are o capacitate de vaccinare de 150.000 de persoane pe zi, însă asta depinde și de livrarea dozelor de vaccin necesare. „În acest moment, 2,4 milioane de doze sunt sigure până pe 29 martie. 400.000 de la Moderna – ar trebui să le primim şi pe acestea până în 29 martie, despre dozele de la AstraZeneca ar trebui să aflăm până la sfârşitul lunii. Vă dau şi scenariul optimist: 4,2 milioane de doze până în 29 martie. Dar acela este un scenariu optimist şi vreau să fie foarte clar că în acest moment mizăm pe cele 2,4 milioane de doze. În scenariul optimist vorbim de două milioane de persoane vaccinate până în 29 martie. Aşa cum avem programarea astăzi, până la sfârşitul lunii septembrie, 10,4 milioane de cetăţeni – 70% dintre cei care trebuie vaccinaţi – din cei 15 milioane, vor fi vaccinaţi cu ambele doze de vaccin. Deci, am cumpărat toate dozele, sunt 23 de milioane de doze cumpărate, deja plătite, doar să vedem când vin”, a mai declarat Florin Cîțu.

Până la a vedea transpus în practică acest scenariu optimist, în 31 de județe, printre care și Buzăul, programările on-line au fost sistate temporar, întrucât numărul persoanelor înscrise l-a egalat pe cel al dozelor disponibile.

 

Subprefectul Adina Moiseanu, spune că, cel puțin în această săptămână, nu se mai pot face programări pe platforma on-line în centrele de vaccinare din județ, întrucât numărul de cereri a fost foarte mare încă din prima zi a etapei a doua, iar la centre s-au prezentate și persoane care nu fuseseră programate. Aseară, singurele județe care mai aveau locuri disponibile erau Alba, Bihor, Caraş-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi şi Suceava, dar și aici, programările se fac în ritm alert, astfel că este posibil ca situația să se schimbe de la un moment la altul.

Având în vedere calendarul estimat de livrare a dozelor de vaccin, CNCAV a solicitat STS actualizarea platformei de programare pentru a putea permite continuarea programărilor persoanelor din etapele I şi II, începând cu 1 martie, în centrele de vaccinare deja existente”, a transmis într-un comunicat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV). Situația nu va fi una de durată, pentru că în scurt timp vor fi primite noi tranșe de vaccin și vor fi deschise noi centre de vaccinare, astfel că cei interesați vor avea la dispoziție mai multe locuri unde să se programeze.

La nivelul județului Buzău sunt funcționale 7 din cele 15 centre de vaccinare comunitară, iar pentru că la cele 4 puncte din municipiul Buzău, cererea era foarte mare, mulți dintre locuitori s-au programat la centrele de la Vernești sau Vadu Pașii, unde erau disponibile date mai recente pentru vaccinare.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*