Buzoienii s-au grăbit să se vaccineze la debutul etapei a doua a campaniei

19 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

La centrele amenajate în județ s-au prezentat, ieri, și multe persoane care nu își făcuseră programare în prealabil.

 

Bilanț încurajator după debutul etapei a doua a campaniei de vaccinare anti-Covid la Buzău, unde au fost imunizate în prima zi 470 de persoane. În ciuda problemelor legate de funcționarea platformei on-line pentru programare și a faptului că nu toate centrele identificate inițial sunt funcționale, sute de buzoieni au reușit să se înscrie, astfel că cele mai recente programări se pot face în prezent pentru luna februarie și, în cel mai fericit caz, spre finalul lunii ianuarie, în centrele mai puțin solicitate. Deși s-a estimat că un centru de vaccinare are capacitatea de a face 60 de imunizări pe zi, iar la nivelul județului s-ar fi putut face 300 de inoculări în cele 5 centre funcționale, numărul de vaccinări a fost mai mare decât cel estimat, depășindu-l pe cel al programărilor făcute în prealabil, așa că au fost trecuți pe listele de la Centru și introduși în Registrul de Vaccinare.

Coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel local, subprefectul Adina Moiseanu, a precizat că s-a ajuns la 470 de persoane vaccinate în prima zi, datorită faptului că la centre s-au prezentat și mulți buzoieni care nu aveau programare. Pentru această zi erau programate 355 de persoane, însă pentru că s-au prezentat mai multe persoane decât  erau așteptate, personalul centrelor a procedat și la vaccinarea celor care veniseră din proprie inițiativă, fără programare.

 

Adina Moiseanu consideră ca a fost un debut cu dreptul al acestei etape, iar faptul că s-au prezentat mai multe persoane decât erau programate este un semn că mesajul autorităților și specialiștilor din sănătate a fost înțeles de buzoieni. Cu toate acestea nu este foarte recomandată prezentarea la centre fără programare prealabilă pentru că astfel se creează aglomerație, iar programul poate fi dat total peste cap, mai ales în condițiile în care nu sunt operaționale decât 7 din cel 15 centre din județ. Aceasta a precizat că la Centrul de la Liceul Sportiv, unde există trei fluxuri de vaccinare, au fost repartizate 360 de doze de vaccin, la Liceul Henri Coandă au ajuns 90 de doze, în timp ce la Vernești și Râmnicu Sărat au fost trimise câte 180 de doze, iar la Vadu Pașii, alte 90. Acestea ar fi trebuit să fie utilizate în primele trei zile de vaccinare, însă dat fiind că numărul imunizărilor l-a depășit pe cel al programărilor, este de așteptat ca stocurile să fie refăcute mai devreme. În același timp, ieri au fost trimise la centrul de vaccinare de la Spitalul Județean alte 43 de doze, pentru vaccinarea cadrelor medicale din etapa I a campaniei.

În județ, deja au fost vaccinați toți beneficiarii din două centre medico-sociale din Râmnicu Sărat, fiind vorba de 98 de bătrâni, unii dintre ei cu dizabilități, care și-au dat acordul în acest sens. Adina Moiseanu a mai precizat că ieri a început și imunizarea bătrânilor internați în centrul pentru vârstnici de la Haleș, care a fost declarat focar de Covid-19 în luna august a anului trecut.

 

La nivel național, numărul persoanelor vaccinate în prima zi de funcționare a centrelor comunitare a fost de 30.237, dintre care 1.075 au primit cea de-a doua doză, fiind vorba de cadre medicale care au început vaccinarea în etapa I. În total , de la debutul campaniei, au fost vaccinate  235.239 de persoane, dintre care 1.951 au primit și doza de rapel, urmând ca în zilele următoare să dobândească imunitate completă.

În ciuda faptului că, odată cu demararea etapei a doua, a crescut numărul de persoane vaccinate zilnic, din cele peste 30.000 de persoane vaccinate ieri, doar 45 au prezentat reacții adverse comune și minore, dintre care 14 reacții la nivel local și 31 de reacții generale. În total, de la demararea campaniei, au fost consemnate 809 reacții adverse comune și minore, care nu au ridicat probleme deosebite, fiind reacții firești în cazul oricărui vaccin.

După numărul de doze administrate, România se află pe locul 6 în Uniunea Europeană și pe locul 18 în lume. Primul loc în topul mondial este deținut de Statele Unite, cu 14,3 milioane de doze administrate, urmate de China, cu peste 10 milioane de imunizări. Astfel este demontată și teoria vehiculată de cei care se opun vaccinării, conform căreia China – țara din care a plecat pandemia – a rezolvat criza sanitară fără a recurge la vaccinare.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*