Se clatină scaunul ministrului Vlad Voiculescu

12 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Scandalul transferului pacienților de la Spitalul Foișor a dat „muniție” Opoziției, care a anunțat moțiune simplă și a cerut demiterea ministrului Vlad Voiculescu, care a reușit să agite spiritele și în Coaliția aflată la guvernare.

 

Scandalul modului în care s-a procedat la transformarea Spitalului de Ortopedie Foișor în unitate medicală suport COVID și evacuarea forțată a pacienților, vineri, seara, a provocat critici şi proteste la poarta spitalului și i-ar putea aduce lui Vlad Voiculescu, debarcarea din funcția de ministru al Sănătății.

Ultimii opt pacienţi ortopedici au fost evacuaţi sâmbătă dimineaţa, iar unul dintre aceștia, o pacientă în vârstă de 70 de ani, a fost transferată în Secția Ortopedie-Traumatlogie a Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Potrivit purtătorului de cuvânt al unității medicale, Adriana Bunilă, a precizat că „pacienta, în vârstă de 70 de ani, a suferit o perație de protezare a șoldului și a fost tranferată la SJU Buzău, sâmbătă dimineața, în jurul orei 3,00. Este internată în Secția Ortopedie, sub supravegherea șefului secției, dr. George Vulpe, iar evoluția sa este bună, urmând ca în câteva zile să poată fi externată”.

 

În momentul deciziei de a transforma Spitalul Foișor în spital support-COVID, Ministerul Sănătății spune că aici erau 105 pacienţi. 13 dintre aceştia au fost transferaţi cu ambulanţe SMURD şi SABIF la Elias (1), Floreasca (4),  Universitar (5) și Bagdasar (1) din Capitală, un pacient a fost transferat la SJU Buzau, iar unul a fost transportat cu ambulanţa la domiciliu, în Galaţi. Dintre ceilalţi 92 pacienţi, 25 erau programaţi pentru intervenţii chirurgicale, iar 67 erau pacienţi deja operaţi care urmau să fie externaţi la domiciliu.

Decizia transformării Spitalului Foişor în spital COVID a fost soluţia identificată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi avizată de Ministerul Sănătăţii vineri, pentru că avea 26 de locuri la ATI, 6 medici şi doar 3 pacienţi, iar sarcina transferării celor internaţi revine DSU, precizează Ministerul Sănătăţii referindu-se la „situaţia regretabilă” creată la Spitalul Foişor care nu se află în subordinea Ministerului Sănătății, ci a Primăriei Capitalei, prin ASSMB.

 

Vlad Voiculescu

Aspru criticat pentru modul în care s-a pus în practică această decizie, Vlad Voiculescu a organizat duminică o conferință de presă în care a încercat să explice că el nu a avut nicio vină în scandalul evacuării Spitalului Foișor, întrucât unitatea medicală este în subordinea Primăriei Capitalei și are manager care a refuzat să colaboreze, numit de Gabriela Firea, iarmai pe scurt și mai pe românește, MS nu poate decide peste un manager de spital aflat în subordinea unei primării, chiar dacă vorbim despre o situație de criză”. Ministrul Sănătății a anunțat însă că a găsit deja soluţii și pentru cazurile urgente de la Foișor, care vor fi rezolvate la Spitalul Agrippa Ionescu, din subordinea SRI, unde intervențiile vor putea fi făcute de medicii de la Foișor.

În replică, premierul Florin Cîțu a spus că fiecare pacient din Romania are legătură cu Ministerul Sănătății și a vorbit, duminică, despre „onoare”, cerând demisia celor din spatele haosului de la Spitalul Foișor.

Mai mulți lideri politici, atât din opoziție cât și de la guvernare, l-au criticat pe Vlad Voiculescu, iar astăzi, liberalii discută în Biroul Executiv al partidului despre situația provocată de scandalul evacuării pacienților de la spitalul Foișor și efectele acestei decizii asupra coaliției de guvernare, cu USR-PLUS. Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan l-a criticat pe Voiculescu și pentru că a susținut declarații de presă simultan cu premierul Florin Cîțu, dar spune că vrea să creadă că a fost doar o problemă de comunicare între echipele celor doi, şi nu o sfidare.

 

Marcel Ciolacu

Tot astăzi, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că social-democrații au decis să depună o moțiune simplă împotriva lui Voiculescu și a cerut liderilor Coaliției demiterea imediatăa acestuia, pe care-l consideră vinovat pentru modul „dezastruos” în care a fost gestionată pandemia și despre care a subliniat că „nu are nimic nici în cap nici în suflet”. Ciolacu a spus că ar trebui să-i retragă sprijinul chiar Dan Barna și Dacian Cioloș.

Liderii USR-PLUS au transmis însă că nu se pune problema remanierii lui Vlad Voiculescu și că-l susțin în continuare „fără ezitare”, pentru că este „un manager foarte bun”. Barna susține chiar că „atunci când muncești foarte mult, comunici mai puțin performant și când ai o criză după alta, unele comunicări nu sunt foate inspirate” şi consideră că „este normal să fie în lumina ştirilor”. Susține însă că „îşi asumă când greşeşte”, şi-a cerut scuze „foarte franc” pentru greşeli şi este ca „un tanc din frunte care primeşte loviturile”, subliniind că nu se pune problema retragerii, Vlad Voiculescu are susținerea deplină a USR-PLUS, iar Coaliția merge mai departe și va urmări să realizeze ceea ce și-a propus.

În acest moment însă, România este ilustrarea neputinței în fața bolnavului de COVID în stare gravă, care riscă să piardă lupta cu virusul. La ora actuală sunt peste 1.500 de pacienți internați în stare gravă la Terapie Intensivă și mai sunt doar 4 paturi libere pentru pacienții aflați în stare gravă, la nivel național.

 


Adaugati un comentariu


 

*