Vaccinul de la Johnson & Johnson ajunge mai devreme în România

12 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Prima tranșă este așteptată joi, iar administrarea sa ar putea începe în centrele destinate în prezent imunizării cu serul de la AstraZeneca, ținând cont de adresabilitatea tot mai scăzută a acestui vaccin.

 

În această săptămână sunt anunțate  o serie de schimbări în derularea campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, menite să crească ritmul de imunizare și să grăbească atingerea pragului de 10 milioane de persoane vaccinate. Astfel, odată cu operaționalizarea a peste 170 de noi centre se va ajunge, începând de mâine, la 80.000 de persoane vaccinate zilnic la nivel național, după cum reiese din lista programărilor pentru săptămâna în curs. Președintele comitetului național de coordonare a vaccinării, dr. Valeriu Gheorghiță, a precizat că, din cele 80.000 de persoane care vor fi vaccinate zilnic în perioada următoare, circa 60.000 de programări sunt pentru serul de la Pfizer și aproximativ câte 10.000 de programări pentru serurile de la Moderna și Astra Zeneca.

Acesta a dat asigurări și că, începând cu săptămâna aceasta, cei care se programează la vaccinare vor putea vedea câte persoane au înaintea lor şi care este ritmul de vaccinare la centrul respectiv. „Prioritatea a fost operaţionalizarea acestor centre noi, însă în următoarele două-trei zile va fi disponibilă şi această cerinţă operaţională de a afişa numărul de persoane care se află în faţă şi care este ritmul de vaccinare în centrul respectiv. Pot să vă spun că în momentul de faţă avem 1.151 de centre din care 792 de centre sunt cu vaccin de la Pfizer, circa 84 sunt centre cu vaccin de la Moderna, circa 275 sunt centre care primesc vaccin de la AstraZeneca, a declarat aseară dr. Valeriu Gheorghiță.

 

Tot din această săptămână se va începe administrarea rapelurilor la primele persoane care s-au vaccinat cu produsul AstraZeneca. Se va întâmpla de miercuri, 14 aprilie, iar până la acest moment nu au fost primite solicitări pentru anularea dozei de rapel, pe fondul controverselor iscate de acest vaccin. În prima perioadă sunt programate circa 9.000 de persoane la rapel, iar coordonatorul campaniei speră că toți cei programați se vor prezenta pentru a primi a doua doză, pentru că ar fi păcat să se piardă astfel beneficiile câștigate prin vaccinare.

Joi, pe 15 aprilie, este așteptată și prima tranșă de vaccinuri de la Johnson & Johnson, care va sosi cu câteva zile mai devreme decât fusese anunțat inițial. Joi vor sosi 60.000 de doze, care vor fi urmate ulterior de o altă tranșă de aproximativ 103.000 de doze. Dat fiind că vaccinul se administrează într-o singură doză și nu necesită condiții speciale de depozitare, acesta este cel mai potrivit pentru administrarea în cabinetele medicilor de familie și în cadrul caravanelor mobile de vaccinare. Vaccinarea prin intermediul centrelor mobile urmează să înceapă din 20 aprilie, în primă fază fiind operaționalizate 20 de astfel de centre.

 

În același timp se face și o evaluare a activității din centrele destinate administrării vaccinului de la AstraZeneca, dat fiind interesul tot mai scăzut pentru acest vaccin înregistrat în ultima vreme. În privința centrelor în care activitatea de vaccinare a scăzut considerabil, se au în vedere două variante alternative. Prima constă în alocarea unui alt tip de vaccin, iar cel mai fiabil în acest sens este cel de la Johnson & Johnson, pentru că se administrează o singură doză și nu există riscul ca vaccinurile să fie încurcate la rapel.

Sunt șanse mari ca o astfel de soluție să fie pusă în aplicare și la centrul AstraZeneca din Buzău, care dispune de trei fluxuri de vaccinare, cu o capacitate mult peste numărul celor care se mai programează pentru acest vaccin. Astfel, unul sau două fluxuri din centrul de pe bulevardul Nicolae Bălcescu ar putea fi destinate vaccinării cu noul ser de la Johnson & Johnson.

De asemenea, începând de marți, 13 aprilie, la Buzău vor funcționa trei centre noi în mediul rural, la Berca, Vintilă Vodă și Pârscov, în care va fi folosit vaccinul Pfizer. Persoanele aflate pe listele de așteptare ale acestor centre au fost deja înștiințate în vederea programării, iar vaccinarea începe de marți. Cu cele trei centre noi, Buzăul va avea 16 centre de vaccinare anti-Covid funcționale.  În două dintre ele se folosește vaccinul de la AstraZeneca, în unul cel de la Moderna, iar în restul cel de la Pfizer.

 

Cealaltă variantă luată în calcul pentru centrele cu adresabilitate scăzută constă în alocarea personalului către echipele mobile care se vor deplasa din diverse localități unde accesul populației la centrele de vaccinare este mai dificil, în penitenciare sau la operatori economici cu un număr mare de angajați care doresc să se vaccineze.

Un ultim aspect de care a vorbit dr. Valeriu Gheorghiță este legat de începerea vaccinării copiilor cu vârste între 12 și 15 ani, activitate care estimează că va putea să fie demarată din trimestrul al treilea al anului, în funcție de momentul în care Agenția Europeană a Medicamentului își va exprima acordul în acest sens, în privința serului de la Pfizer, care s-a dovedit eficient și în cazul acestei categorii de vârstă.

Începând de astăzi, românii care doresc să afle răspunsuri referitoare la vaccinuri și vaccinare pot adresa, online, una sau mai multe întrebări în format video (max. 30 de secunde) președintelui CNCAV, colonel dr. Valeriu Gheorghiță, pe pagina de Facebook RO Vaccinare sau Instagram ROvaccinare.oficial. Aceștia pot trimite întrebările atât prin mesaj privat, cât și prin postare pe propriile pagini și etichetarea paginilor menționate. Acestea vor fi selectate pe baza calității videoclipului și relevanței întrebării, pentru o sesiune înregistrată de întrebări și răspunsuri cu președintele CNCAV. Participanții cu vârsta sub 18 ani necesită autorizația scrisă a părinților și trimisă împreună cu videoclipul. Mai multe informații, precum și Termeni și condiții: http://bit.ly/intreaba-presedintelecncav

 

În ultimele 24 de ore 56.988 de persoane au fost vaccinate în România, dintre care 28.794 cu a doua doză. Din totalul persoanelor vaccinate în ultima zi, 47.277 de oameni au fost imunizați cu Pfizer, 7.553 cu Moderna și 2.158 cu AstraZeneca, iar 73 dintre ei au raportat reacții adverse ușoare.

Din totalul de 2.286.546 de persoane vaccinate de la debutul campaniei de imunizare, 1.412.787 au primit ambele doze. 1.678.309 au fost vaccinate cu Pfizer, 205.784 cu Moderna și 402.453 cu AstraZeneca.

Până pe 11 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.006.167 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). 906.659 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 3.302 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19).

 


Adaugati un comentariu


 

*