Centrele AstraZeneca încep vaccinarea cu serul de la Pfizer
În paralel, se va continua și vaccinarea cu serul de la AstraZeneca pentru a se asigura rapelul celor care au primit deja prima doză.
Nu mai este nici un secret că popularitatea vaccinului de la AstraZeneca este în cădere liberă în România, pe fondul disponibilității tot mai mari de seruri de la Pfizer și Moderna. Acestea din urmă sunt considerate mai sigure și mai eficiente, deși atunci când erau singurele disponibile, se vehiculau teorii aberante despre modificarea ADN-ului, deși specialiștii explicau că serurile nu cauzează nici un fel de modificări genetice. Prin urmare, centrele în care se administrează serul de la AstraZeneca au o adresabilitate tot mai scăzută, cele mai multe persoane care mai vin aici fiind cele care trebuie să primească rapelul.
În aceste condiții, va fi pusă în aplicare o decizie pe care autoritățile o aveau în vedere de mai multă vreme, legată de transformarea unor fluxuri de vaccinare cu AstraZeneca în fluxuri pentru administrarea altor seruri. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla de sâmbătă, odată cu distribuirea unui nou lot de doze către centrele de vaccinare. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, a anunțat că, de la această dată, în centrele destinate administrării serului dle AstraZeneca se va vaccina și cu serul de la Pfizer.
În paralel, în centrele respective va continua și vaccinarea cu AstraZeneca, pentru a se asigura rapelul persoanelor care au primit prima doză.
„Foarte probabil că majoritatea centrelor de vaccinare care au vaccin de la compania AstraZeneca vor avea alocat, începând de sâmbătă, vaccin de la compania Pfizer, unde avem un număr suficient de doze încât să putem acoperi necesarul din aceste centre. Urmează să primim din partea direcţiilor de sănătate publică listele cu centrele care primesc vaccin de la AstraZeneca care vor rămâne în activitate în fiecare judeţ, în funcţie de nivelul de adresabilitate. Aş menţiona faptul că în toate centrele de vaccinare cu AstraZeneca unde s-a început activitatea de vaccinare, ea se va continua pentru a se asigura rapelul persoanelor deja vaccinate şi în fiecare judeţ va exista cel puţin un centru de vaccinare cu vaccin de la AstraZeneca, preferabil în oraşe, în municipii, pentru a da posibilitatea tuturor celor care doresc să se vaccineze cu acest tip de vaccin să se poată vaccina”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.
Ministrul Sănătății spune că în țară au mai rămas funcționale aproximativ 200 de fluxuri de vaccinare cu serul de la AstraZeneca, iar numărul de doze disponibile este mult mai mare decât cererea. În aceste condiții, România va dona o nouă tranșă de 100.000 de doze din acest vaccin către Republica Moldova, iar alte 100.000 de doze urmează să fie donate Ucrainei.
Ioana Mihăilă spune că, pe viitor, se are în vedere și revinderea dozelor de vaccin către alte state care au acces mai dificil la aceste seruri.
„O parte dintre dozele cu ser de la AstraZeneca au fost donate Republicii Moldova, vom vedea dacă mai sunt şi alte ţări care au nevoie de ajutor, aşa încât să le donăm din vaccinurile AstraZeneca. De asemenea, vom începe probabil să apelăm la activităţi de revindere a vaccinului AstraZeneca pentru ţările care sunt în afara Uniunii Europene, bineînțeles dacă avem şi acordul Comisiei Europene şi al producătorului”, a declarat ministrul Sănătății.