Mai multe libertăți pentru persoanele vaccinate, de la 1 iunie

Premierul și ministrul sănătății susțin o serie de măsuri în acest sens, iar decizia finală va fi luată mâine, în Comitetul interministerial.

 

Tot mai multe state introduc anumite facilități pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva Covid-19, care nu pot fi considerate cu caracter discriminatoriu, având doar rolul de a-i impulsiona și pe ceilalți să se vaccineze.

În condițiile în care a devenit tot mai evident că, în România, persoanele care doreau să se vaccineze au făcut-o deja, iar acum este nevoie de atragerea celor nehotărâți și chiar a celor care nu vor la acest moment să se vaccineze, autoritățile au în vedere introducerea unor astfel de măsuri, începând cu luna viitoare. Acestea sunt susținute atât de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, cât și de premierul Florin Cîțu și vor fi propuse mâine spre dezbatere și aprobare în ședința comitetului interministerial pentru stabilirea strategiei de revenire la normalitate de la 1 iunie.

Ioana Mihăilă a declarat că a avut o discuție în acest sens cu premierul, în cadrul căreia i-a propus ca, de luna viitoare, persoanelor vaccinate să le fie oferită mai multă libertate, pentru a le înlesni revenirea la viața normală, dinainte de pandemie. O primă măsură ar putea fi renunțarea la portul măștii de protecție în birourile în care toți angajații sunt vaccinați. „Evident că înainte de a da liber la astfel de prevederi, va trebui să verificăm cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu specialiştii pe care îi avem în sănătate publică, dar pare o idee fezabilă”, a declarat ministrul Sănătății.

 

Totodată, premierul susține propunerea ca, tot de la 1 iunie, să fie reluată organizarea evenimentelor private, însă cu condiția ca la acestea să ia parte doar persoane vaccinate. Tot de luna viitoare, restaurantele ar putea funcționa la capacitate de sută la sută pentru clienții vaccinați, existând posibilitatea ca și hotelurilor să li se aplice această regulă.

Florin Cîțu consideră că aceste propuneri nu sunt deloc discriminatorii, ci au doar rolul de a impulsiona populația să se vaccineze. Acesta spune că și alte state europene procedează în mod similar, dând exemplul Germaniei și spunând că este normal ca populația să fie motivată să se vaccineze. „Până la urmă, vaccinarea este singura soluţie de a scăpa de pandemie. Iar pentru cei care se vaccinează, eu cred că este normal, din punctul meu de vedere, să poată să beneficieze de mai multă libertate, iar o parte din restricţii să fie ridicate”, a declarat premierul.

 

Tot de luna viitoare s-ar putea renunța și la obligativitatea purtării măștii pe plajă și pe traseele turistice din zonele montane, cu recomandarea păstrării unei distanțe de siguranță, până când se va atinge pragul de 70% de imunizare prin vaccin.

Ministrul Ioana Mihăilă consideră că termenul de 1 august este fezabil pentru renunțarea la purtarea măștii în aer liber, însă spune că pentru început, acest lucru ar trebui să fie valabil doar pentru zonele mai puțin aglomerate. Aceasta subliniază că ritmul în care vor fi implementate măsurile de relaxare depinde de cel în care va continua campania de vaccinare, exprimându-și speranța că, odată cu implicarea medicilor de familie, să se ajungă și chiar să se depășească pragul de 100.000 de persoane vaccinate zilnic.

Astăzi am avut 94.000 de vaccinaţi, ceea ce este un rezultat încurajator. Cred că toate aceste noi metode de vaccinare au contribuit la acest rezultat bun. Este unul dintre vârfuri. A fost doar a doua zi de vaccinare la medicii de familie. Eu sper că reuşim să ajungem la cât mai multe persoane, prin medicii de familie vom depăşi 100.000 de vaccinaţi pe zi”, a declarat aseară ministrul Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*