Cresc tarifele acordate medicilor de familie pentru vaccinarea la domiciliu
Aceasta este una dintre măsurile pe care Ministerul Sănătății intenționează să îl impună cât mai curând, având în vedere și alte decizii care vor fi luate în situația în care va crește numărul zilnic de cazuri de Covid-19.
Tot mai muți specialiști infecționiști avertizează că valul patru al pandemiei se apropie, iar spitalele ar putea deveni din nou neîncăpătoare, iar în acest context, în cadrul coaliției de la guvernare s-a discutat despre măsurile care trebuie să fie luate în funcție de modul în care evoluează situația epidemiologică. Este luată în calcul menținerea sau chiar înăsprirea restricțiilor pentru cei nevaccinați, în paralel cu noi măsuri de relaxare și beneficii pentru cei care aleg să se vaccineze. Printre beneficiile de care ar putea persoanele vaccinate s-ar putea număra acordarea unor vouchere sau participarea la o loterie la care se pot câștiga utilaje agricole, având în vedere faptul că cel mai mare procent de nevaccinați se regăsește în mediul rural. S-a mai discutat și despre posibilitatea ca accesul la unele servicii neesențiale pentru cei nevaccinați să fie restricționat, vicepremierul Dan Barna dând exemplu în acest sens vizitele la mall, care ar putea să nu mai fie permise în week-end celor care nu și-au făcut vaccinul. Încă nu a fost luată nicio decizie certă în acest sens, totul se rezumă deocamdată la discuții, ținând cont de exemplele altor țări care au adoptat măsuri similare.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă consideră normal că „având în vedere evoluţia pandemiei, relaxările pentru vaccinaţi pot să continue şi mi se pare normal ca vaccinaţii să stea în continuare în birouri fără mască, dacă toţi cei din biroul respectiv sunt vaccinaţi, dar, pentru persoanele nevaccinate, care sunt cele mai expuse riscului, dacă cifrele cresc semnificativ, să existe restricţii. Acestea au fost ipoteze de lucru, nu s-a luat încă o decizie, urmează să rediscutăm fiecare dintre aceste măsuri şi să vedem care vor fi considerate oportune”, a declarat Ioana Mihăilă.
Conform acesteia, decizii clare urmează să fie luate în cursul acestei săptămâni, când ar pitea fi emisă și o ordonanță de urgență prin care să fie majorate tarifele decontate medicilor de familie care își vaccinează pacienții la domiciliu. Ministrul spune că este nevoie de o mai bună implicare a medicilor e familie în campania de vaccinare, iar prin această măsură se urmărește impulsionarea acestora în a se deplasa la domiciliul pacienților pentru a-i vaccina
„Avem în lucru o campanie prin care ţintim să implicăm mai mult medicii de familie, atât pentru a-i face mai abili în comunicarea directă cu pacienţii, cât şi de a le facilita inclusiv vaccinarea la domiciliul pacientului. Urmează să promovăm o ordonanţă de urgenţă prin care să stabilim şi un tarif mai mare pentru vaccinarea la domiciliu. De asemenea, definim acest serviciu de vaccinare în ambulatoriile spitalelor. Astfel putem să fim mai aproape şi să facem vaccinarea mai facilă pentru acele persoane care se află la risc mai mare, şi anume pacienţii cronici care se prezintă în mod obişnuit în ambulatoriu”, a explicat Ioana Mihăiă.
Ministrul Sănătății a spus, de asemenea, că și președintele Colegiului Medicilor, dr. Daniel Coriu, a anunțat că susține ideea ca personalul medical nevaccinat să fie obligat să se testeze pe cheltuiala proprie. În acest sens, ministrul i-a solicitat acestuia să facă un sondaj de opinie în rândul membrilor colegiului, pentru a se stabili clar care este și opinia medicilor față de această problemă. În paralel, se fac verificări pentru a se stabili care este situația vaccinării în rândul personalului medical, ministrul estimând că, în Capitală, 80-85% dintre medici sunt vaccinați.
O măsură similară ar putea fi aplicată și în cazul cadrelor didactice, care ar putea fi obligate să se testeze periodic și că plătească din buzunar costurile aferente în cazul în care va exista o creștere alarmantă a numărului de cazuri de Covid-19. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că 60% dintre cadrele didactice sunt vaccinate la acest moment și că se dorește reluarea cursurilor în regim normal, încă de la începutul viitorului an școlar. În acest sens, se poartă discuții cu Ministerul Sănătății, iar dacă specialiștii în sănătate publică vor considera oportună această măsură, cadrele didactice care refuză să se vaccineze vor fi obligate să se testeze pe cheltuiala proprie.
„Nu sunt un adept al obligativității, dar avem aceste discuții cu Ministerul Sănătății. Vom vedea care sunt măsurile care se impun de comun acord între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. Aproximativ 60% din personalul din învățământ este deja vaccinat, dar acest proces trebuie să continue, pentru a putea garanta siguranța din perspectivă sanitară în școli. Facem cu toții tot ce putem mai bine și ce stă în dreptul nostru pentru a promova necesitatea vaccinării, pentru a putea avea garanția derulării școlii cu prezență fizică, pentru a nu mai înregistra alte pierderi decât cele pe care școala le-a suferit deja”, a declarat Ministrul Educației.