Buzăul are un centru dedicat vaccinării cu serul Moderna

6 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Acesta funcționează la demisolul Dispensarului nr. 14 din Broșteni, iar astăzi se realizează primele vaccinări.

 

Buzăul dispune de astăzi de un nou centru de vaccinare, cu un singur flux, care a fost deschis în cartierul Broșteni, la demisolul clădirii în care funcționează Dispensarul medical nr. 14, de pe strada Gârlași. Pentru majoritatea buzoienilor clădirea este cunoscută drept fostul sediu al Laboratorului de Sănătate Mintală (LSM), iar cei care doresc să se vaccineze împotriva Covid-19 o vor putea face și aici. Este primul centru din Buzău destinat vaccinării cu serul de la Moderna, al doilea vaccin autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului, la scurt timp după cel produs de Pfizer/BioNtech. Vaccinul este produs pe baza aceleiași tehnologii ca cel de la Pfizer, mai precis ARN mesager, având o eficacitate de 94,1%. Buzoienii care au primit până acum serul de la Moderna s-au vaccinat la centrul de la Liceul Sportiv, care a avut unul din cele trei fluxuri dedicat imunizării cu acest produs.

Începând de azi, programările pentru vaccinul de la Moderna și  administrarea acestuia se fac doar la centrul deschis în această dimineață, în același timp cu alte 11 centre similare devenite funcționale în întreaga țară.

 

Cele 12 centre deschise în această dimineață au fost adăugate pe platforma de vaccinare în data de 2 aprilie, iar în primele ore, deja se programaseră aproape 5.000 de persoane. Datele de pe platforma de vaccinare indică faptul că la centrul din Broșteni se aflau, în această dimineață, 201 persoane pe lista de așteptare, primii buzoieni programați pentru a primi acest ser fiind vaccinați astăzi cu prima doză, iar rapelul urmând să îl primească peste 28 de zile.

La nivel național, pe listele de așteptare se aflau ieri 8.350 de persoane pentru cele 12 centre nou deschise. Fuseseră notificate 6.159 dintre acestea, iar 4.993 dintre ele fuseseră deja programate. Săptămânal, în aceste noi centre vor fi vaccinate peste 5.000 de persoane, iar odată cu deschiderea acestora, la nivelul întregii țări există 89 de fluxuri pentru administrarea serului de la Moderna.

Astfel, începând de astăzi, în centrul de la LSM Buzău se va administra doar vaccin de la Moderna, în timp ce în centrul de pe bulevardul Nicolae Bălcescu se administrează serul de la AstraZeneca, acesta dispunând de trei fluxuri de vaccinare. În celelalte centre din județ se administrează vaccinul de la Pfizer, numărul acestora urmând să fie suplimentat de săptămâna viitoare, când vor fi deschise noi centre la Pârscov, Vintilă Vodă și Berca.

 

La nivelul județului au fost administrate peste 56.000 de doze, iar dr. Carmen Scântei, coordonatorul epidemiologul șef al județului, este de părere că până în luna iunie, atunci când autoritățile au anunțat că se va începe „revenirea la normalitate, se va depăși pragul de 150.000 de vaccinări. Acest lucru va fi posibil atât datorită creșterii numărului centrelor de vaccinare, cât și faptului că din luna mai, vaccinarea se va putea face și prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, iar 85 de medici buzoieni și-au manifestat dorința de a se implica în acest sens.

Cei mai mulți buzoieni preferă să se vaccineze cu serul de la Pfizer, motiv pentru care listele de așteptare de la centrele în care se administrează acest vaccin sunt cele mai aglomerate. Astfel, la centrul de la Liceul Sportiv sunt 2.454 de persoane pe lista de așteptare, la liceul Henri Coandă 1.673, la Centrul Militar de Sănătate 1.099, iar la centrul de la comandamentul Diviziei 2 Infanterie Getica, 979 de persoane.

În schimb la centrul de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu sunt 427 de locuri libere, cei care doresc să se vaccineze cu serul de la AstraZeneca nefiind nevoiți să se înscrie lista de așteptare, putându-se programa direct.

La centrul din Râmnicu Sărat sunt 927 de persoane pe lista de așteptare, la Nehoiu, 1.005, la Vernești 765, iar la Vadu Pașii 673.

În ceea ce privește cele trei centre noi care urmează să se deschidă de săptămâna viitoare, la Berca sunt înscrise 549 de persoane, la Pârscov 513, iar la Vintilă Vodă, 400 de persoane sunt înscrise pe lista de așteptare.

 


Adaugati un comentariu


 

*