Renunțarea la mască în aer liber, nu mai devreme de 1 august

4 mai 2021 | 0 comentarii |

Acesta este termenul cel mai optimist comunicat de premierul Florin Cîțu, însă totul depinde de ritmul în care va continua campania de vaccinare.

 

Semnele că am trecut de valul trei al pandemiei sunt clare, iar în aceste condiții, se vorbește tot mai des de măsuri de relaxare și de ridicarea unor restricții care au fost în vigoare până acum. Deja a fost fixat termenul de 1 iunie pentru începerea revenirii la normalitate, iar multe dintre măsurile ce vor fi luate depind de rata de imunizare și de ritmul în care aceasta va crește în perioada următoare.

Una dintre măsurile cele mai așteptate se referă la renunțarea purtării măștii de protecție în aer liber, iar premierul Florin Cîțu a făcut azi câteva precizări în acest sens. Astfel, chiar dacă sunt așteptate unele măsuri de relaxare de luna viitoare, renunțarea la mască nu se numără printre ele, iar cel mai devreme va fi luată în calcul după data de 1 august. Prim ministrul spune că este prea devreme acum să se renunțe la masca în aer liber, dând exemplul Israelului care a luat această măsură când a ajuns la o rată de vaccinare de peste 60% din populație. Deocamdată, în România se speră că se va ajunge la 35% din populație vaccinată la 1 iunie, ceea ce ar însemna că am fi la jumătatea drumului în atingerea pragului de 70% rată de vaccinare, care ar duce la apariția imunității de turmă. Totul depinde însă de ritmul în care va decurge în continuare campania de vaccinare, iar cel mai optimist termen pentru atingerea unui prag de 60% din populație vaccinată este începutul lunii august.

 

Florin Citu

Deocamdată, se ia în calcul suspendarea obligativității măștii pe plajă dar și pe traseele turistice din zonele montane, măsuri ce ar putea intra în vigoare de la 1 iunie. Tot de la acea dată este posibil să fie introduse unele facilități pentru persoanele vaccinate, pentru a impulsiona campania de imunizare.

Este clar că putem vorbi de la 1 iunie despre fără mască pe plajă, de exemplu. Dacă mergem la munte în drumeţie, putem să mergem fără mască. Dar putem să vorbim şi de lucruri sau de facilităţi pentru persoane vaccinate. Putem să vorbim, de exemplu, de restaurante, care pot să ajungă la capacitate de 100% cu persoane vaccinate, la interior. Sau hoteluri, pe litoral, cu capacitate de 100% cu persoane vaccinate. Deci sunt lucruri la care ne uităm. Putem să vorbim de evenimente private care pot fi deschise doar pentru persoane vaccinate şi aşa mai departe. Vom avea aceste evenimente pilot în Bucureşti şi Cluj, dar eu sunt sigur că rezultatele vor fi bune şi putem să ne gândim la astfel de evenimente”, a declarat Florin Cîțu.

 

În același timp, Comisia Europeană a recomandat, ieri, călătoria fără restricții în spațiul Uniunii Europene a persoanelor vaccinate cu ambele doze.

Propunem să se permită intrarea în Uniunea Europeană din motive neesenţiale nu doar pentru toate persoanele care provin din ţări cu o situaţie epidemiologică bună, ci şi pentru toţi cei care au primit ultima doză recomandată a unui vaccin autorizat în UE. Prevederea ar putea fi extinsă la vaccinuri care au trecut de procesul de listare al OMS pentru folosirea de urgenţă. În plus, propunem ridicarea pragului referitor la numărul noilor cazuri de Covid-19 folosit pentru a stabili lista ţărilor pentru care pot fi autorizate toate tipurile de călătorii”, se arată într-un comunicat remis de Comisia Europeană.

Propunerea este discutată astăzi de reprezentanții tuturor statelor membre UE, fiind nevoie de acordul acestora pentru a putea fi pusă în aplicare.

 


Adaugati un comentariu


 

*