Programul de depistare a cancerului colorectal va fi reluat în funcție de noile măsuri de relaxare

Demarat în luna septembrie a anului trecut, la nivelul Capitalei, acesta a fost întrerupt în luna martie, odată cu declanșarea pandemiei ce Covid-19.

 

În cursul lunii septembrie a anului trecut, Primăria Capitalei și asociaţia Sănătate pentru Comunitate anunțau demararea unui program pilot de screening pentru cancerul colorectal, derulat la nivelul Capitalei prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Neolife Medical Center. Programul se adresează bucureștenilor cu vârste peste 55 de ani, oferindu-le posibilitatea de a efectua gratuit teste medicale specifice pentru depistarea cancerului colorectal – o afecțiune care apare cu preponderență la persoanele vârstnice. Inițiativa s-a dovedita fi una inspirată, întrucât programul s-a bucurat de un larg interes încă din prima lună după lansare, astfel că a fost luată serios în considerare varianta ca acesta să fie extins, de la 1.500 de beneficiari la 5.000.

Dacă în prima lună s-au înscris 555 de persoane, numărul acestora a mai scăzut pe parcurs, între timp apărând și pericolul reprezentat de noul coronavirus. Programul a continuat până în luna martie, când inițiatorii au fost nevoiți să îl suspende odată cu declanșarea pandemiei și instituirea stării de urgență.

Până la acel moment, în program se înscriseseră 947 de persoane, dintre care 117 au fost depistate cu suspiciune de cancer colorectal, în urma testelor efectuate, reprezentând un procent de 12%.

 

Alexandra Dobre

Specialiștii spun că incidența este una ridicată, având în vedere statisticile recente la nivel mondial, care indică o incidență a cancerului colorectal în rândul populației de 4,8% la 100.000 de locuitori.

Având în vedere interesul sporit dar și rezultatele înregistrate până acum, care au făcut posibilă depistarea precoce a acestei afecțiuni în cazul multor pacienți, inițiatorii spun că programul va fi reluat în funcție de evoluția situației epidemiologice și de noile măsuri anunțate de autorități în contextul relaxării restricțiilor.

De la bun început, pacienţii au fost informaţi cu privire la etapele desfăşurării acestui proiect şi, după efectuarea testelor şi primirea rezultatelor, cei care au prezentat suspiciuni au continuat, sub îndrumarea specialiştilor Neolife Medical Center, investigaţiile necesare pentru a se ajunge la un diagnostic final. Toate persoanele care s-au înscris au beneficiat în mod gratuit de teste medicale specifice în depistarea cancerului colorectal, testul imunochimic medical FIT reprezentând o metodă de screening non-invazivă, importantă şi eficientă” a declarat directorul general al Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, Alexandra Dobre.

 

Programul de testare are loc în cadrul unei campanii de promovare a screening-ului pentru depistarea cancerului colorectal lansată de Digestive Cancers Europe și derulată în România de asociaţia Sănătate pentru Comunitate. Organizaţia s-a alăturat campaniei europene care promovează screening-ul cancerului colorectal pentru toate persoanele de peste 55 de ani şi a promovat petiţia pentru introducerea screening-ului pentru cancerul colorectal la nivelul întregii Uniuni Europene. Totodată, la nivel național se doreşte introducerea testării FIT în Ghidul de Screening pentru cancerul colorectal.

Campania are loc în contextul în care Consiliul European a stabilit ca obiectiv testarea a 65% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 ani, însă doar câteva ţări şi regiuni s-au apropiat de acest obiectiv şi testează de 4 ori mai multe persoane de peste 50 ani, faţă de restul. Inițiatorii spun că, în cazul în care toate ţările europene ar atinge acest obiectiv de testare, ar putea fi salvate peste 100.000 de vieţi în fiecare an.Comentarii (2)

  1. Voiculescu Rodica spune:

    Buna dimineata,cum ma pot inscrie pentru programul pilot de screening pentru cancer colorectal? Multumesc anticipat

Adaugati un comentariu


 

*