Interes sporit pentru proiectul pilot de depistare precoce a cancerului colorectal

22 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Programul se adresează persoanelor trecute de 55 de ani, din București, iar în prima lună de la implementare, 18 pacienți au fost diagnosticați cu această boală.

 

Demarat în lună cu o lună de către Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti (CSMB), în parteneriat cu asociaţia Sănătate pentru Comunitate şi cu Neolife Medical Center, programul pilot „Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viaţă!” se bucură de un real interes din partea persoanelor cărora le este adresat, în această perioadă, fiind epuizate mai bine de o treime din înscrierile disponibile.

Programul vizează depistarea precoce a cancerului colorectal și se adresează bucureștenilor cu vârste peste 55 de ani, care pot beneficia astfel de teste gratuite în vederea depistării precoce a bolii. Inițiatorii au anunțat că programul este accesibil pentru un număr de 1.500 de persoane, însă dacă va exista un interes sporit, nivelul plafonului va fi ridicat la 5.000 de beneficiari.

Dacă înscrierile se vor face în același ritm ca în prima lună de la demararea proiectului, reprezentanții CSMB spun că, în mod sigur, programul va fi extins, întrucât cele 1.500 de testări disponibile se vor epuiza în mai puțin de două luni. Până acum, 555 de persoane s-au înscris și au primit gratuit teste imunochimice medicale, pe care le-au predat apoi specialiștilor de la Neolife Medical Center pentru analize.

 

Aceștia au prelucrat 324 de probe, iar rezultatele analizelor au indicat că 298 dintre pacienți nu prezentau risc de a dezvolta cancer colorectal, iar în cazul altor 8 există o mică suspiciune. Din păcate, în cazul a 18 pacienți testați, analizele au confirmat prezența bolii, partea bună fiind că aceștia au fost îndrumați din timp către medicii specialiști.

Atât pacienții în cazul cărora s-a confirmat prezența bolii, cât și cei care prezintă suspiciuni sunt îndrumați să se adreseze medicului de familie pentru o trimitere către specialist, în vederea efectuării unor investigații mai amănunțite.

Directorul general al CSMB, Alexandra Dobre, a precizat că acești pacienți „vor face colonoscopie şi orice va considera medicul că este necesar, pentru a se ajunge la un diagnostic final, iar în cazul în care se va dovedi că au cancer colorectal, vor beneficia de un plan de tratament şi de consiliere psihologică”.

Aceasta a adăugat că programul de screening este singurul de acest gen din țară, iar persoanele interesate se pot înscrie în continuare.

 

În acest scop se pot adresa, de luni până joi, biroului de relații cu publicul al CSMB, cu începere de la ora 9.00. Pentru a se înscrie în program, aceste persoane au nevoie doar de o copie după actul de identitate și de o cerere tip pe care o pot completa pe loc, la punctul de înscriere.

Programul se adresează exclusiv persoanelor trecute de 55 de ani, deoarece studiile indică faptul că punctul de incidență al bolii este după această vârstă.

Într-un top al bolilor maligne, cancerul de colon se află pe locul al treilea, dar dacă este descoperit în primă fază, pacienții au 90% șanse de supraviețuire. Dacă pacienții ajung la medic atunci când boala este deja în stadiu avansat, șansele de supraviețuire scad la doar 20%, motiv pentru care un astfel de program de screening este foarte util, putând face diferența între viață și moarte.

La nivel european, boala este diagnosticată anual la circa  435.000 de persoane, iar jumătate dintre acestea mor din cauza bolii. În România, anul trecut au fost înregistrate 80.000 de cazuri noi de cancer de colon și 50.000 de decese datorate aceleiași boli.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*