Coaliția pentru Sanatatea Femeii salută lansarea programelor regionale de screening pentru cancerul de sân

13 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Acestea vor fi demarate anul viitor, în cadrul unui proiect derulat timp de cinci ani, care va beneficia de finanțare europeană.

 

Începând cu anul 2018, Ministerul Sănătății va demara un proiect pilot de prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce pentru cancerul de sân, proiect care se va desfășura pa durata a cinci ani, cu finanțare din fonduri europene. Proiectul include și derularea unor programe regionale de screening, aceasta find o etapa foarte importantă în depistarea acestei afecțiuni care are sanse de vindecare cu atât mai mari, cu cât este descoperită în faza incipientă.

Inițiativa poate fi trecută la capitolul aspectelor pozitive din activitatea Ministerului Sănătății, motiv pentru care demararea proiectului și a programelor regionale de screening au fost salutate de Coaliția pentru Sanatatea Femeii, cu atat mai mult cu cât organizația a solicitat, în mai multe rânduri, implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân. Proiectul pilot este considerat un pas inainte în acest sens, însă reprezentanții organizației atrag atenția că „lansarea unor programe regionale este doar un pas intermediar. Cancerul de sân nu afectează doar anumite regiuni ale României şi nu poate fi abordat sustenabil pe un orizont de timp de doar 5 ani, cât va dura prezentul program de screening”.

 

În consecință, proiectul-pilot este considerat o initiativă binevenită, care trebuie continuată și totodată extinsă la nivelul întregii țări, mai ales în contextul în care un procent foarte mare dintre femeile din România nu merg la medic pentru controale periodice, iar cand ajung la cabinetele de specialitate boala este deja în stadiu avansat, iar șansele de supraviețuire sunt dramatic reduse.

Cel mai recent argument în favoarea implementării unui program național de screening pentru cancerul de sân a fost adus de Coaliția pentru Sănătatea Femeii la începutul lunii trecute, când a fost lansat studiul „Povara cancerului de sân în România. Beneficiile unui program naţional de screening de cancer de sân”.

Acesta a evidențiat faptul că şansele de supravieţuire pentru o femeie cu cancer de sân cresc cu 30% în cazul în care este implementat un program naţional de screening. În plus, costul mediu de tratament oncologic pentru o pacientă cu cancer de sân ar scădea cu 18%, ceea ce ar aduce economii importante la bugetul sănătăţii.

 

De altfel, incă de la momentul înființarii, în vara anului trecut, coaliția a derulat o amplă campanie alături de partenerii săi, militând pentru masuri concrete în vederea depistării precoce a cancerului de sân, și consideră ca demararea programelor regionale de screening reprezintă un rezultat al acestei campanii şi al implicarii altor organizaţii neguvernamentale, a liderilor de opinie, a persoanelor publice şi reprezentanţilor media.

„Mai departe însă, pentru a asigura un diagnostic corect şi un tratament adaptat fiecărui caz în parte, conform standardelor europene, sunt necesare o serie de teste moleculare pentru stabilirea exactă a tipului de cancer de sân. Aceste teste, obligatorii pentru tratamentul corect al bolii conform ghidurilor terapeutice, nu sunt accesibile pe scară largă tuturor pacientelor. Compensarea acestor teste şi investigaţii ar creşte accesibilitatea acestora pentru paciente şi ar permite un diagnostic şi un tratament al cancerului de sân, conform cu recomandările europene în domeniu” se mai arată într-un comunicat al coaliției.

În lipsa unor programe naționale de screening, diferite organizatii se implică pentru a ajuta la depistarea precoce a acestei afecțiuni, cea mai recentă acțiune de acest gen fiind finalizată  zilele trecute de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, rezultatele fiind unele ingrijorătoare, după cum Sanatateabuzoiana.ro a relatat la momentul respectiv.

 


Adaugati un comentariu


 

*