Sistem de tratament în ambulatoriu pentru pacienții cu tuberculoză din România
În primă fază, un proiect-pilot se va derula pe parcursul acestui an la nivelul Capitalei, un alt obiectiv urmărit fiind și diagnosticarea rapidă a persoanelor infectate.
România rămâne în continuare țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri de tuberculoză, în ciuda faptului că numărul de notificări în privința cazurilor noi este în continuă scădere, începând cu anul 2002. Din acest motiv, la nivel național se desfășoară mai multe programe, având ca obiective principale identificarea precoce a persoanelor infectate, dar și includerea în tratament a cât mai multor pacienți, pentru a se preveni astfel răspândirea bolii. Un program național de screening al tuberculozei a fost demarat la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, iar în urmă cu mai puțin de două săptămâni au fost făcute publice primele rezultate, programul urmând să continue și anul acesta, prin intermediul a trei caravane mobile care se vor deplasa în toată țara.
În cursul zilei de ieri, Ministerul Sănătății a anunțat că a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin ce vizează implementarea unui sistem de tratament în ambulatoriu al pacienților cu tuberculoză. „În sistemul medical românesc, managementul cazurilor de tuberculoză este încă centrat pe internarea continuă în spitale sau secții de pneumoftiziologie, unde se realizează diagnosticul de certitudine, inițierea tratamentului, precum și, după caz, monitorizarea reacțiilor adverse și evaluarea statusului pacientului la diverse etape terapeutice. Alături de Organizația mondială a Sănătății (OMS), care este partenerul nostru, urmărim să inversăm acest concept și să începem tratarea pacienților și în dispensare, așa cum recomandă politicile OMS”, a declarat în acest sens ministrul Victor Costache.
Se va începe cu un proiect-pilot care se va derula în București pe tot parcursul anului 2020, această măsură făcând parte dintr-un program mai amplu, pe care ministerul îl desfășoară în perioada 2018-2021, beneficiind de o finanțare oferită de Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei și Malariei. Proiectul-pilot de la nivelul Capitalei presupune ca pacienții cu tuberculoză să fie tratați în dispensarele dedicate, aparținând Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Aceste dispensare se află în sectoarele 4, 5 și 6, iar intenția autorităților este ca, prin intermediul acestora, să se asigure tratament ambulatoriu pentru a evita astfel spitalizarea pacienților a căror stare de sănătate nu impune acest lucru.
Victor Costache a mai precizat că, prin derularea acestui proiect, până la finele anului, se dorește ca cel puțin 200 de pacienți din București cu tuberculoză negativă – care nu sunt contagioși – să fie tratați exclusiv în ambulatoriu. Același lucru se dorește și pentru 65% din totalul pacienților cu tuberculoză sensibilă, cu microscopie negativă și cu rezidența în București.
Un alt obiectiv ce se dorește atins este asigurarea unei rate de aderență la tratament de 90% din lotul de pacienți care vor fi tratați exclusiv în ambulatoriu.
Proiectul nu are ca scop doar tratarea în ambulatoriu a pacienților necontagioși, care nu prezintă risc de răspândire a bolii, ci implică și o diagnosticare rapidă a persoanelor suspecte de a fi infectate, astfel încât acestea să fie introduse cât mai repede în tratament, evitându-se astfel riscurile ca persoanele sănătoase să fie infectate.
Rata de succes la tratament se așteaptă să fie de 85%, aici fiind incluși pacienții care au urmat tratament complet și s-au vindecat. Se dorește, totodată, ca rata de abandon și de pacienți pierduți să fie mai mică decât media pe țară, care este în prezent de 4%.
Cele mai multe cazuri de tuberculoză sunt consemnate în județele din sudul și estul țări, incidența cea mai ridicată fiind în București, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care implementarea programului începe de aici.