Importanța screeningului, evidențiată la Forumul Național de Gineco-Oncologie

25 martie 2019 | 0 comentarii |

Specialiștii spun că se așteaptă ca incidența cancerelor din această sferă să crească în următorii ani, reamintind că diagnosticarea precoce asigură rate de supraviețuire de peste 90%.

 

Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică a organizat zilele trecute ediția din acest an a Forumului Național de Gineco-Oncologie, eveniment științific ce a reunit specialiști din domeniul medical, reprezentanți ai autorităților și ai unor asociații de pacienți, care au dezbătut cu această ocazie problematica afecțiunilor din sfera gineco-oncologică în România, din punctul de vedere al prevenției, diagnosticului și al tratamentului, dar și în ceea ce privește impactul social al acestor forme de cancer.

Coordonatorul științific al forumului a fost directorul medical al Institutului Oncologic din Cluj, dr. Patriciu Achimaș Cadariu, care a declarat în deschiderea lucrărilor că „în România, mii de femei mor în fiecare an în urma cancerului de col uterin și a cancerului la sân, din cauză că ajung prea târziu la medic, când boală este deja într-un stadiu avansat, când apar metastaze. Sunt boli care pot fi depistate precoce, datorită screeningului, și care au rezultate foarte bune din punct de vedere terapeutic, atunci când tratamentul este inițiat la timp. Pentru a schimba această realitate dureroasă este nevoie ca problematica afecțiunilor gineco-oncologice să fie abordată pe mai multe niveluri și să includă atât intervenții în ceea ce privește educația pentru sănătatea femeilor, îmbunătățirea prevenției și creșterea diagnosticării precoce, în formele de cancer unde se poate face screening, precum și dezvoltarea capacității tehnice de screening și asimilarea ultimelor noutăți științifice în practica medicală”.

 

Importanța screeningului a constituit, de altfel, principala temă de dezbatere în cadrul forumului național, în condițiile în care se estimează că în anii următori, incidența cancerelor din sfera ginecologică va crește în România. Astfel specialiștii spun că  până în anul 2025, incidența cancerului la sân în România va crește cu 1,9%, în timp ce mortalitatea atribuită acestei boli va crește cu 4%, comparativ cu 2018. În ceea ce privește cancerul de col uterin, estimările indică o creștere a incidenței cu 0,7% și o creștere a mortalității cu 2,7%, până în 2025.

Anul trecut, peste 50% dintre pacientele din România diagnosticate cu o afecțiune oncologică au fost paciente cu cancer din sfera ginecologică, statisticile pe 2018 indicând și că aproape un sfert din totalul deceselor prin cancer la femeile din România au fost cauzate de cancerul la sân și cancerul de col uterin.

În acest context, specialiștii prezenți la forumul național au evidențiat faptul că, în situația în care sunt depistate în faza precoce, aceste cancere au o rată de supraviețuire de peste 90%, iar screeningul pentru aceste forme de cancer este esențial în acest sens.

 

Făcând referire la acest subiect, managerul Institutului Oncologic București, Lidia Kajanto, a precizat că este nevoie ca necesitatea prevenției să fie mai bine promovată în rândul populației, întrucât există programe de screening, dar pacientele nu ajung la medic.

„Din păcate, la noi în institut ajung multe paciente în stadii avansate. Problema de prevenţie este foarte importantă. Pacienţii care ajung în IOB sunt trecuţi prin diverse clinici sau medicii de familie, probabil că nu îi îndrumă unde trebuie. Avem mari probleme în depistarea cancerului de sân. Din păcate, şi la col uterin există program de screening, însă pacientele nu ajung să facă. Noi am ajuns să facem campanii, să mergem noi la paciente. Cancerul de col uterin este în creştere, iar pacientele ajung destul de târziu în Institutul Oncologic. Orice femeie trebuie să îşi facă controalele obligatorii şi să existe mijloace de coerciţie. Problema este pe partea de conştientizare a populaţiei. Probabil că ar trebui mult mai bine promovată. Am ajuns să tratăm foarte multe complicaţii; sunt pacienţi care merg în clinici private şi vin după aceea pentru complicaţii la noi”, a declarat managerul Institutului Oncologic București.

Cu situații similare se confruntă și medicii de la Institutul Oncologic din Cluj, care au tratat anul trecut 31.625 de pacienți, dintre care circa 12.000 au reprezentat cazuri noi. Managerul Cătălin Vlad, a declarat că 35% dintre intervențiile chirurgicale realizate anul trecut în cadrul institutului, au fost pe partea gineco-oncologică, iar patologia cel mai des întâlnită în cadrul acestei categorii este cancerul de sân.

 

Și consilierul prezidențial dr. Diana Loreta Păun a subliniat că este nevoie de o mai bună implementare a programelor de screening, astfel încât acestea să nu existe doar „pe hârtie”. „De multe ori cancerul de sân sau de col uterin este depistat atunci când deja pacienta se află într-un stadiu foarte avansat de evoluţie. Screeningul este un instrument deosebit de util pentru depistarea precoce. Nu este însă suficient să avem programe de screening pe hârtie, ci avem nevoie de o implementare adecvată, de finanţare, monitorizare, de o bună comunicare şi informare atât în rândul populaţiei, cât şi în rândul specialiştilor. Avem un plan naţional multianual integrat de control al cancerului, elaborat şi lansat chiar de domnul ministru Patriciu Achimaş Cadariu în aprilie 2016, dar, din nefericire, în pofida numeroaselor dezbateri şi discuţii pe marginea subiectului acesta, nu a fost niciodată adoptat printr-o hotărâre de Guvern, fiind uitat în sertarele decidenţilor”, a declarat aceasta. Consilierul prezidențial a mai precizat că în evidențele oficiale, în România există 65.935 de femei cu cancer de sân, afecțiune care reprezintă la nivel național a doua cea mai răspândită formă de cancer. În ultima vreme s-a simțit o îmbunătățire în ceea e privește accesul la tratament pentru pacienții oncologici, însă rata de supraviețuire în românia este în continuare una scăzută, comparativ cu celelalte țări din Europa.

„Am rămas în continuare în aşa-numita zonă roşie în ceea ce priveşte rata de supravieţuire a bolnavilor de cancer şi rata de dezvoltare a noilor medicamente pentru tratamentul cancerului, în pofida faptului că au fost introduse noi medicamente oncologice în listă. Remarcăm, în schimb, că, în ceea ce priveşte accesul la tratament pentru bolnavii de cancer, România a trecut din zona roşie, în care se găsea în 2017, în zona galbenă. Totuşi, direcţia pe care trebuie să o urmăm este cea a terapiilor inovatoare, a imunoterapiilor, România având mult de recuperat în continuare în acest domeniu”, a mai precizat consilierul prezidențial.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*