Medicii buzoieni, preocupați de aplicarea cât mai blândă a tratamentelor oncologice

În cadrul unui workshop desfășurat la Spitalul Județean de Urgență, medicii din cadrul secțiilor de Terapie Intensivă, Oncologie și Chirurgie s-au perfecționat în tehnicile de montare a cateterelor cu cameră implantabilă utilizate în chimioterapie.

 

Medicii ATI, oncologi și chirurgi (chirurgie generală și ORL), dar și asistenți medicali din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la un Workshop dedicat montării cateterelor cu cameră implantabilă subcutan, utilizate în cadrul tratamentelor chimioterapice, desfășurat pe parcursul a două zile (un modul teoretic și unul ptractic).

Afecțiunile oncologice sunt, pe cât de riscante, pe atât de greu de tratatat, iar pacienții sunt supuși, în pe lângă tratamentul în sine, la multe analize și investigații. Venele pacientului sunt astfel foarte solicitate, fie pentru tratamentul cu citostatice, fie pentru perfuzii intravenoase, tratamente injectabile cu antibiotice sau analize.

Pentru ca aceste proceduri să fie cât mai puțin traumatizante, medicul oncolog recomandă implantarea, pe venă, a unui dispozitiv special, o cameră implantabilă (port-a-cath), care permite administrarea repetată și pe o perioadă îndelungată a citostaticelor sau altor tratamente de care pacientul are nevoie.

Citostaticele sunt, în general, medicamente puternice și iritante pentru piele, țesuturi și vene, iar folosirea frecventă și repetată a unui astfel de medicament intravenos poate duce la distrugerea și sclerozarea venei și, în final, la blocarea acesteia. În plus, administrarea unor citostatice într-o venă poate favoriza scurgerea medicamentului pe lânga vas și deterioarea țesuturilor învecinate, astfel că administrarea tratamentului chimioterapic se recomandă într-o venă de calibru mai mare, pentru ca medicamentele să se dilueze imediat în sânge, iar efectul toxic asupra vasului să nu se mai producă”, explică dr. Alexandru Vasilescu, medic primar oncolog.

 

Worshop-ul a cuprins două module, unul teoretic, în cadrul căruia participanților le-a fost prezentată construcţia camerei, indicaţiile de utilizare (boli cronice metabolice, hemofilie, mucoviscidoză), tehnica de montare (demonstraţie video cu explicaţii), tehnica de îngrijire a cateterului, complicaţii (precoce, tardive), tratamentul complicaţiilor, tehnica de scoatere a camerei (demonstraţie video cu explicaţii).

Dr. Radu Tăbăcaru, medic primar ATI, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Maria Sklodowska Curie” din București, a subliniat, în calitate de lector, că „montarea camerei este efectuată de o echipă medicală formată, de obicei, dintr-un medic chirurg și un medic anestezist, care au experiență în practicarea unor astfel de proceduri. Intervenția se efectuează în sala de operație, sub anestezie locală și/sau sedare ușoară. Camera de implantare este formată dintr-un rezervor (port) de mici dimensiuni, confecționat din titan și un tub fin, numit cateter. Printr-o incizie mică se inserează sub piele portul care comunică direct, prin cateter, cu o venă centrala. Capătul cateterului de la nivelul venei este situat la nivelul joncțiunii dintre vena cavă superioară și inimă. Intervenția chirurgicală durează mai putin de o ora și pacientul poate pleca acasă în aceeași zi. Portul poate fi folosit chiar din a doua zi după montare, în functie de cicatrizare”.

 

După o zi în care au discutat, teoretic, despre modul de implantare a camerei implantabile utilizată în chimioterapie, au asistat la demonstraţii video, au pus întrebări și au primit explicații, medicii buzoieni au participat, a doua zi, la demonstraţii practice, în sala de operaţie.

Timp de o oră, doctorii buzoieni au asistat la montarea unui cateter la un pacient de către medicul-lector, iar în următoarele trei ore, cursanții au montat, ei înșiși, sub supravegherea lectorului, câte un cateter la pacienţii propuşi.

Un avantaj al implantării dispozitivului este acela că această cameră este situatată complet sub piele și nu se observă decât o mică ridicatură la nivelul toracelui. „Când se administrează tratamentul, pielea este dezinfectată și se folosește un ac special, care se introduce prin piele în acest dispozitiv. Porturile pot rămâne pe loc perioade lungi de timp, atâta timp cât supravegherea oncologică este indicată, nemaifiind necesară o nouă puncționare venoasă. Camera se scoate după terminarea ședintelor de chimioterapie printr-o simplă incizie, făcută sub anestezie locală. Dispozitivul fiind confecționat din titan, este perfect tolerat de organism, iar prezența lui nu contraindică efectuarea unor investigații imagistice (CT, RMN, PET, etc)”, a mai spus dr. Radu Tăbăcaru, punând accent atât pe confortul fizic cât și pe confortul psihologic pe care-l capătă astfel pacientul.

 

Printre cursanți s-a numărat și medicul Victor Ioniță, șeful secției ATI a SJU Buzău, care a precizat pentru SănătateaBuzoiană.ro, că din dorința medicilor buzoineni de a diversifica terapiile și de a ajuta pacienții, mai ales pe cei cu afecțiuni oncologice sau boli cronice în care sunt necesare tratamente intravenoase agresive și de lungă durată, s-a organizat la Buzău acest workshop, cu sprijinul firmei care produce cateterele. „A fost un curs extrem de util și necesar, mai ales că vorbim în special despre pacienți cu afecțiuni oncologice, cărora așa cum se știe, nu le este deloc ușor să suporte terapiile de care au nevoie. Până acum, pacienții buzoieni, fie nu știau că există această posibilitate, fie erau nevoiți să meargă la București pentru a beneficia de această procedură care le conferă o creștere a calității vieții și-i ferește de suferințe inutile. La workshop au participat medici de la Buzău cât și colegi de la Ploiești și Galați, iar în urma deprinderii acestei tehnici, pacienții vor avea o serie de beneficii, iar medicii vor putea colabora mult mai bine cu ei, astfel încât terapia să dea rezultate. Implantarea se face o singură dată pentru întreaga durată a tratamentului, dispozitivul oferă acces imediat la vasele de sânge și un confort crescut pentru pacient. Totodată, se reduce efectul toxic al tratamentului și se diminuează riscul de infecții, care este mult mai ridicat în cazul cateterelor externe periferice. Implantarea presupune o procedură minim invazivă, cu anestezie locală, iar tratamentul se poate face, ulterior, atât ambulator, cât și la domiciliu, cu administrare continuă sau intermitentă”, a declarat dr. Ioniță, la finalul evenimentului.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*