Valul trei al pandemiei la Buzău, mult mai violent decât cele anterioare

Este semnalul de alarmă tras de șeful Secției de Pneumologie a SJU Buzău și de medicii de la ATI și UPU, care fac un nou la populație pentru respectarea regulilor de protecție sanitară și testarea la primele semne de infecție cu SARS-CoV-2.

 

Dr Nicoleta Birca

Deși până acum, incidența cazurilor de infectare cu noul coronavirus nu a atins cotele alarmante din alte județe unde s-a impus chiar și carantina în anumite localități, în județul Buzău, valul al treilea al pandemiei se resimte cu consecințe extrem de serioase asupra sistemului sanitar. Secțiile ATI sunt ocupate la capacitate maximă, în condițiile în care la nivelul întregii țări mai erau disponibile până la orele prânzului doar patru locuri, capacitatea secțiilor destinate pacienților cu Covid-19 este și ea depășită, iar mulți pacienți cu forme medii și severe așteaptă în UPU și chiar în ambulanțele garate în curtea spitalului, să se găsească un loc și pentru ei.

Despre această situație a vorbit astăzi medicul Nicoleta Bîrcă, șefa Secției de Pneumologie a Spitalului Județean de Urgență, unde presiunea asupra cadrelor medicale este uriașă în ultimele săptămâni. „Pot să vă spun că este foarte greu pentru noi toţi, medici, asistente, infirmiere, suntem cu toţii extrem de obosiţi, fluxul de pacienţi este extrem de mare în ultimele 2-3 săptămâni. Practic s-a produs un blocaj, întrucât nu mai sunt locuri la oxigen nicăieri în judeţ şi au rămas pacienţi cantonaţi în UPU. Cu ajutorul colegilor noştri, aceștia sunt trataţi ca şi cum ar fi într-o secţie de spital. Colegul meu, şeful secţiei UPU, s-a ocupat de dotarea farmaciei, dar acest lucru nu este normal, pentru că, practic, s-a blocat circuitul şi, după cum bine știţi, ambulanţele stau în curtea spitalului”, a declarat dr. Bîrcă.

 

Dr Victor Ioniță, șef secție ATI Buzău

În această situație s-a ajuns atât din cauza numărului mare de pacienți, cât și a faptului că majoritatea celor care ajung la spital stau acasă prea mult și apelează la medici abia când ajung la forme medii și severe ale bolii, având plămâni afectați în proporții cuprinse între 40% și 80%.

Făcând o comparație cu valurile anterioare, dr. Nicoleta Bîrcă spune că acest al treilea val are o manifestare mult mai severă decât primele două, astfel că în prezent, secția pe care o conduce, ca de altfel întregul sistem de sănătate județean, se confruntă cu cea mai gravă situație de la debutul pandemiei.

Așa cum sublinia săptămâna trecută și dr. Victor Ioniță, șeful secției ATI, la spital ajung „pacienți care au o evoluție mai gravă decât cei cu care eram obișnuiți până acum, la care tehnicile de îngrijire trebuie să fie mult mai intense, iar evoluția este de multe ori este imprevizibilă, poate merge spre agravare foarte rapid”.

La ora actuală nu există niciun loc liber la Terapie Intensivă, toate cele 68 de paturi de la Pneumologie și Boli Ingecțioase sunt ocupate, în zona tampon de la etajul IV al Spitalului Județean sunt 16 pacienți pozitivi care așteapă să se elibereze un loc la ATI, iar alte 7 persoane sunt tratate în UPU, așteptând să se elibereze un loc în secțiile în care sunt tratați pacienții infectați cu SARS-CoV-2.

 

Secția de Pneumologie a SJU Buzău

La Pneumologie sunt internați în acest moment 34 de pacienți cu vârste cuprinse între 40 și 80 de ani, toți cu plămânii grav afectați de virus. Acestora li se adaugă alți 20 de pacienți cu patologie non-Covid și 14 pacienți cu tuberculoză, care reprezintă categorii extrem de vulnerabile în cazul contractării infecției cu SARS-CoV-2. „Pacienții cu COVID-19 pe care îi avem internați acum sunt cu forme mult mai severe ca în valul trecut, cu afectări pulmonare între 40% şi 80%, forme de o gravitate mult mai mare, marea majoritate fiind dependenţi de oxigen cu flux înalt”, a explicat dr. Nicoleta Bîrcă.

La Râmnicu Sărat, în spitalul suport-COVID, situația este și mai disperată. Pe lângă faptul că sunt 121 de pacienți internați, iar secțiile ATI, Boli infecțioase, Pneumologie, Cardiologie și Medicină internă sunt arhipline, cea mai gravă problemă este lipsa personalului medical. Spitalul funcționează cu un singur medic ATI și luna aceasta nu are decât patru gărzi acoperite, tot câte un singur medic există și la Boli infecțioase și Pneumologie, așa că se fac eforturi supraomenești să se facă față cu ajutorul medicilor din celelalte specialități, dar și aceștia au fost împuținați de virusul cu care s-au infectat și au la rândul lor nevoie de îngrijire medicală.

 

Despre cei recuperarea post-COVID, medicul pneumolog spune că cei mai mulți rămân cu sechele, în special la nivelul plămânilor, iar perioada de recuperare va fi una de lungă durată. „Pacienţii infectaţi cu virusul SARS-Cov-2, cu forme medii și severe, pot rămâne cu multe sechele, în primul rând pulmonare. O parte dintre ei pleacă dependenţi de concentrator de oxigen pentru o perioadă lungă de timp, o lună, două luni şi chiar mai mult. De asemenea, pot rămâne cu sechele cardiace sau neurologice importante. Pacientul trebuie monitorizat prin medicul de familie și, eventual, la o lună după externare, în funcţie de simptomele pe care le prezintă, va fi dirijat de către medicul de familie către investigaţiile pe care le consideră necesare, fie pe parte pulmonară, fie pe parte cardiacă, astfel încât să se poată lua cele mai bune decizii terapeutice în cazul lui, în continuare”, a subliniat șefa Secției Pneumologie.

 

Pacient COVID- ATI, SJU Buzau

În legătură cu noul Ordin al ministrului Sănătății privind managementul pacienților infectați cu noul coronavirus aflați în stare gravă la Terapie Intensivă și posiblitatea acestora de a primi, la cerere, asistență religioasă, precum și vizita unuia sau a cel mult doi dintre membrii familiei, medicul pneumolog crede că „acest lucru face bine pacientului, şi pacientului şi familiei, dar rămâne de văzut dacă familia va înţelege dacă într-adevăr pacientul respectiv se încadrează în acest ordin”.

Deși privită din afară, gravitatea situației este greu de înțeles, medicii fac un nou apel către populație să continue să respecte regulile de protecție sanitară și să nu ezite să se vaccineze, pentru că acestea sunt singurele măsuri prin care se poate ieși din criza sanitară și care pot grăbi sfârșitul pandemiei. „În primul rând este important să respectăm măsurile de protecție sanitară, cum ar fi purtarea măştii, evitarea aglomeraţiilor, spălarea mâinilor. De asemenea, recomand testarea la primele semne de viroză, pentru că doar testul Covid ar putea face diferenţa între o viroză obişnuită şi o infecţie cu SARS Cov 2. Recomand, deci, testarea oficială. După părerea mea, ca medic, singura măsură prin care putem scăpa de această pandemie rămâne vaccinarea, imunizarea populaţiei în masă prin vaccinare”, a mai spus dr. Nicoleta Bîrcă.

Sursă foto/video: SJU Buzău

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*