Situație critică în spitale, din cauza numărului mare de pacienți cu Covid-19

Se înregistrează cel mai mare număr de pacienți internați de la debutul pandemiei și cel mai mare număr de internări la ATI, situație ce ar putea duce din nou la amânarea unor operații și proceduri pentru pacienții cu alte afecțiuni. 

 

Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, face un nou apel la populație să respecte măsurile sanitare și să nu ignore virusul care de mai bine de un an ne afectează viețile. Acesta a anunțat că ieri au fost consemnate două noi recorduri nedorite, cel mai mare număr de pacienți cu Covid-19 internați în spitale de la debutul pandemiei și de cel mai mare număr de pacienți în stare gravă internați în secțiile ATI. Este vorba de 13.714 pacienţi internaţi, dintre care 1.456 la ATI, fapt ce pune o mare presiune pe unitățile sanitare și pe cadrele medicale. „Acest val trei vine peste valurile anterioare, care au lăsat în urma lor un număr de pacienţi la terapie intensivă. Acest val trei vine cu noi pacienţi care suplimentează numărul deja mare de pacienţi în secţiile deja ocupate. Observăm o creştere a ratei de transmitere a virusului şi un număr mare de persoane infectate pornind de la un caz iniţial. Cu alte cuvinte, vedem familii întregi care vin la spital după puţină vreme de la infectarea primului membru al familiei. Cred că va fi nevoie în perioada următoare de un efort personal al fiecăruia dintre noi pentru a ne regăsi cu bine la ieşirea din această pandemie, ieşire pe care deja o vedem. Cred că noi toţi suntem de acord că prioritatea zero este salvarea de vieţi şi limitarea la minimum a deceselor evitabile. De asemenea, o prioritate este la limitarea problemelor socio-economice care derivă de această situaţie”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă.

 

Un alt aspect îngrijorător semnalat de ministrul Sănătății este legat de vârsta persoanelor care ajung la spital cu forme medii și severe ale bolii, constatându-se că aceasta este în scădere, iar mulți dintre pacienți nu suferă de alte boli. În spitale se află la acest moment chiar și 167 de copii cu forme medii și severe de Covid-19, dintre care 16 sunt la Terapie Intensivă, iar doi dintre ei sunt intubați.

La acest moment, o treime din pacienții cu forme critice sunt intubați, fiind vorba de un procent mult mai mare decât în perioada de debut a pandemiei, când proporția formelor medii și severe era mai redusă.

În această situație, multe spitale nu mai fac față numărului mare de pacienți, iar secțiile UPU au devenit secții de așteptare pentru pacienții cu forme grave care nu mai au loc la ATI. Se impun astfel măsuri care să ajute la degrevarea secțiilor UPU, mai ales la nivelul Capitalei, unde incidența îmbolnăvirilor este ce mai ridicată.

De altfel, dr. Bogdan Oprița, şef UPU – SMURD de la Sfătalul Floreasca din Bucureşti, spune că aceste recorduri negative, care vin după alte recorduri negative în privinţa cazurilor de COVID-19, nu arată nimic altceva decât că la un moment dat s-ar putea ca, dacă numărul pacienţilor creşte, să nu mai putem să avem paturi de terapie intensivă sau paturi cu oxigen, iar medicii să ajungă în situaţia de a nu mai face faţă, fiind suprasolicitați. Medicul face apel la populaţie să colaboreze cu cadrele medicale și să se vaccineze, pentru a reuşi, împreună, să pună capăt pandemiei.

 

În acest context, Vlad Voiculescu a precizat că urgențele non-Covid vor fi direcționate către alte spitale care nu au oferit până acum servicii de urgență. „Este vorba de anumite spitale de cronici, spitale care, deşi au baza materială şi resursa umană pentru a oferi îngrijire urgenţelor, nu au făcut-o întotdeauna. Va trebui un efort din partea acestor spitale, cu specialităţi precum ortopedie, ORL, urologie, chirurgie, etc. Totodată, pentru a degreva Unităţile de Primiri Urgenţe vom încerca lărgirea centrelor de evaluare pentru formele non-severe. Este un efort în care vom fi sprijiniţi de spitalul Monza, spitalul Victor Babeş şi spitalul judeţean Ilfov şi, probabil, Centrul de la Caraiman”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Dat fiind numărul mare e pacienți cu Covid-19 din spitale, eforturile echipelor medicale se vor concentra pe îngrijirea acestora, iar astfel, s-ar putea ajunge din nou în situația în care anumite operații sau proceduri medicale care nu reprezintă urgențe, să fie amânate până când va trece valul al treilea al pandemiei. „Solicitarea noastră către toate spitalele este de a contribui la acest efort masiv, pentru a putea gestiona acest ultim val care va pune o astfel de presiune asupra sistemului medical. Subliniez că sistemul medical nu poate duce singur pe umerii săi toată povara pandemiei. La fel ca în celelalte ţări, care au fost copleşite de explozia numărului de cazuri grave, ne confruntăm cu limite care ţin nu atât de investiţii cât de resursa umană. Nu putem trage la infinit de aceeaşi oameni. Avem nevoie să evitaţi aglomerările, să purtaţi masca şi să rămâneţi în casă dacă nu este esenţial să ieşiţi. Avem nevoie de măsuri de igienă, precum spălarea mâinilor, şi avem nevoie ca oamenii să se vaccineze” a mai declarat ministrul Vlad Voiculescu.

 

Dr. Bogdan Tanase

Un apel similar a venit și din partea mai multor manageri de spitale din București care au fost prezenți la conferința de presă organizată de Ministerul Sănătății. Astfel, medicul Bogdan Tănase, noul manager interimar al Institutului Oncologic București, a precizat că spitalul pe care îl conduce a început să se implice în acest efort, deși specificul său este cu totul altul, la fel ca și Institutul Clinic Fundeni. „Situaţia este extrem de gravă şi, practic, odată cu implicarea în acest efort a unor spitale cum ar fi Institutul Oncologic sau Institutul Fundeni, care prin definiţie sunt spitale dedicate unor tratamente complexe sau unor intervenţii chirurgicale specializate, am atins ultima linie de apărare în această luptă cu pandemia. Noi am înţeles urgenţa în care ne găsim ca ţară şi am înţeles să aducem o mică părticică prin ajutorul nostru. Fără ajutorul populaţiei şi respectarea acestor măsuri însă, ajutorul nostru nu va însemna, probabil, mare lucru”, a subliniat acesta.

Și managerul spitalului Sf. Pantelimon spune că presiunea pe cadrele medicale este foarte mare, făcând totodată un apel la populație pentru respectarea regulilor de protecție sanitară. „Presiunea pe noi este foarte mare. Pe lângă aceste urgenţe, corpul medical al spitalului are o anumită reputaţie şi un anumit număr de pacienţi cronici care, având în vedere patologia, nu-i putem trimite acasă. Nu este bine ce se întâmplă acum şi fac şi eu un apel să încercăm să respectăm toate restricţiile şi să limităm un pic intrările în spital, pentru că presiunea este foarte mare. Fac apel şi la colegii mei, din solidaritate de breaslă, care nu sunt implicaţi în lupta anti-COVID, să ne ajute”, a fost apelul dr. Dragoş Daviţoiu.

 

Și la Buzău, spitalele sunt suprasolicitate și numărul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 este în creștere, iar medicii, după un an de pandemie, abia mai fac față. În această dimineață, în spitalul-suport COVID de la Râmnicu Sărat erau internați 141 de pacienți cu această patologie, toate cele 15 paturi ATI erau ocupate și toate cele șase ventilatoare mecanice de care dispune unitatea medicală sunt utilizate, iar un pacient este intubat.

Și mai gravă este lipsa cadrelor medicale, unitatea medicală îngrijind pacienții infectați, de mai bine de un an,, cu un singur medic pneumolog, un singur infecționist și un singur specialist ATI. „Știe cineva cine îi îngrijește pe cei 140 de bolnavi de la noi din spital? Avem un singur pneumolog, un singur infecționist care astăzi a revenit după o perioadă de absență, pentru că la rândul său a fost infectat, dar și acesta este pensionar în prelungire. La ATI avem un singur specialist care de un an întreg nu știu cum mai poate face față. În luna aprilie avem doar patru gărzi asigurate. La Medicină internă sunt 39 de paturi și 40 de pacienți, la pneumologie 20 de paturi și 25 de pacienți, la Boli infecțioase 20 de paturi și 22 de pacienți. La ATI e plin, iar la Chirurgie avem 25 de bolnavi de care se ocupă doar chirurgii și ortopezii. Doar la Ginecologie mai sunt locuri, pentru gravide aflate în primul trimestru de sarcină și pentru femeile care abia au născut, și la Pediatrie. Nu sunt medici!”, este strigătul disperat al dr. Felicia Vasile, directorul medical al spitalului.

 

Nici la Spitalul Județean de Urgență situația nu este mai optimistă. La Terapie Intensivă, toate cele 14 locuri sunt ocupate, iar la UPU erau, în această dimineață, 10 pacienți confirmați cu SARS-CoV-2. În secțiile exterioare suport, Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie, dimineață erau deja ocupate 63 din cele 68 de paturi destinate bolnavilor COVID, așa că cei 10 pacienți din UPU depășeau deja numărul paturilor disponibile.

Direcția de Sănătate Publică analizează posibilitatea tansformării Spitalului Orășenesc Nehoiu în unitate-suport Covid, în contextul în care spitalul nu dispune de toate circuitele pentru a trata pacienți infectați cu noul coronavirus și pacienți cu alte afecțiuni.

Unitatea medicală dispune de 130 de paturi de spitalizare continuă, 5 paturi pentru spitalizare de o zi şi 10 paturi de terapie intensivă.

 


Adaugati un comentariu


 

*