Crește incidența infectărilor cu SARS-CoV-2. Primele restricții impuse în județul Buzău de valul patru al pandemiei

28 august 2021 | 0 comentarii |

La nivel național se estimează dublarea numărului de cazuri în următoarea săptămână. În județul Buzău, comuna Bălăceanu este prima localitate în care Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a impus restricţii în următoarele 14 zile. Astăzi, localitatea a intrat în scenariul roșu, cu o incidență de 3,24 la mia de locuitori.

 

Valul patru al pandemiei devine din ce în ce mai vizibil. Zilnic se anunță creșteri ale numărului de noi infectări și creșteri ale numărului de internări în spitale, iar cazurile grave devin din ce în ce mai numeroase, confimând previziunile conform cărora luna septembrie va fi una dificilă pentru sistemul sanitar și pentru populație.

Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) estimează că, în următoarele 14 zile, rata de infectare și numărul deceselor se vor dubla în România. Potrivit raportului săptămânal privind evoluția pandemiei și prognoza pe două săptămâni publicat astăzi de ECDC, dacă în săptămâna 33 (16-22 august), rata de incidență COVID-19 pe 14 zile era în România de 32 de cazuri la 100.000 de locuitori, în săptămâna care a început în 23 august, aceasta va ajunge la 45 de cazuri la 100.000 de locuitori, pentru ca în săptămâna 35 (30 august – 5 septembrie) să urce la 60 de infectări la 100.000 de locuitori. Spitalizările vor urma evoluția infectărilor, astfel că rata de internări săptămânale raportată la 100.000 de locuitori urmează să urce de la 1,7 în săptămâna 33 la 3,8 în săptămâna 35, iar rata deceselor va urca de la 5,5 la 11/1 milion de locuitori, în 14 zile.

În condițiile în care România este pe penultimul loc în Europa în privința ritmului de vaccinare anti-COVID, ECDC estimează că deși se află încă în zona de îngrijorare scăzută a evoluției pandemiei, rata decelor raportată la populație va ajunge la finalul săptămânii viitoare la același nivel cu Croația, care are o rată de infectare de 3 ori mai mare decât România.

 

Și în județul Buzău se face simțită prezența valului patru, iar incidența cazurilor de înfectare crește cu fiecare zi, astfel că vineri, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis și primele restricții impuse de valul 4 al pandemiei, în comuna Bălăceanu, unde incidența cumulată pe ultimele 14 zile este de 2,59 la mia de locuitori.

Astfel, în următoarele 2 săptămâni, activitatea în baruri, cluburi, săli de jocuri și discotecile din această localitate este permisă în intervalul orar 5,00 – 2,00 fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului și numai dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS- CoV-2 și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare a acestora.

Competițiile sportive în spațiile închise sau deschise sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane. La aceste manifestări pot participa doar persoanele vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Spectacolele sau alte evenimente culturale organizate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție și doar pentru persoanele care îndeplinesc condițiile menționate și în cazul competițiilor sportive.

 

La evenimente private (nunți, botezuri, mese festive) este permisă prezența unui număr maxim de 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior, cu respectarea normelor de protecție sanitară. Dacă toate persoanele sunt vaccinate sau prezintă teste negative, la aceste evenimente pot participa cel mult 300 de persoane în interior, cu condiția asigurării unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.

Organizarea de cursuri de instruire, workshopuri pentru adulți sau conferințe este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior și de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății.

Comuna Bălăceanu este prima localitate din județul Buzău pentru care sunt dispuse măsuri restritive în valul 4 al pandemiei, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 27 august. În cazul în care incidența cumulată a cazurilor la 14 zile va depăși 3/1.000 de locuitori se vor stabili măsuri suplimentare.

Astăzi, incidența din Bălăceanu a crescut la 3,24 la mia de locuitpri, ceea ce înseamnă că va intra în scenariul roșu, iar restricțiile vor fi mai drastice. În județul Buzău, incidența cumulată la 14 zile, la nivelul localităților este de 0,13 la mia de locuitori. Cel mai mare număr de persoane infectate este în municipiul Buzău, unde în ultimele 14 zile au fost confirmate 21 de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 (0,16 la mie).

 

În ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică, au fost confirmate pozitiv 11 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în urma efectuării a 275 de teste efectuate, dar din păcate a fost declarat și un deces, al unui pacient internat la ATI în spitalul județean. Persoanele infectate au vârste cuprinse între 35 și 91 de ani, iar 2 dintre ele au fost internate (1 în Spitalul Județean de Urgență și 1 în Spitalul Municipal Rm. Sărat).

În afara celor 11 cazuri, a mai fost inregistrat inca un caz pozitiv de infectare cu COVID 19 la o pacienta în vârstă de 42 de ani, revenită pe teritoriul României din Turcia, pe data de 19 august. Aceasta s-a testat, conform legislației, în  a 8-a zi de carantină și a fost confirmată pozitiv. Deoarece de la intrarea pe teritoriul României, pacienta s-a aflat în carantina, locul de infectare a fost stabilit ca fiind în strainatate, astfel că acest caz nu a fost alocat județului Buzău. Potrivit autorităților sanitare, pacienta este izolată, iar ancheta epidemiologică este în desfășurare.

La Terapie Intensivă sunt internate la ora actuală 5 persoane diagnosticate cu COVID-19, din care 2 în Spitalul Județean și 3 la Râmnicu Sărat (câte unul în ultimele 24 de ore), astfel că mai sunt neocupate doar 4 paturi ATI destinate pacienților afectați de noul coronavirus.

 

În funcție de evoluția incidenței cazurilor de infectare și în raport cu numărul celor care necesită internare și de formele în care se manifestă infecția, capacitatea de spitalizare va crește etapizat, în Spitalul Județean de Urgență, de la 4 (etapa I) la 8 (etapa II), respectiv 14 (etapa III) la ATI, iar numărul de paturi pentru internarea pacienților infectați va crește de la 20 la 30, respectiv la 59, în timp ce în secțiile de pediatrie vor fi rezervate pacienților infectați cu SARS-CoV-2 6 paturi în etapa a II-a și 10 în cea de-a III-a, precizează reprezentanții DSP Buzău.

La ATI Râmnicu Sărat sunt 5 paturi destinate pacienților cu COVID-19, iar numărul acestora va rămâne constant și în etapa următoare, având în vedere că unitatea medicală are doar un singur medic specialist ATI. Va crește însă foarte mult numărul paturilor destinate pacienților care vor avea nevoie de tratament specific, de la 57 la 98 pentru adulți și de la 10 la 30 pentru copii, unitatea medicală revenind la statutul de suport-COVID.

După ce Unităţile de Primiri Urgenţe şi camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie depistează tot mai multe cazuri grave în rândul pacienţilor cu vârste fragede, medicii cer extinderea testării pentru COVID-19 în rândul copiilor sub 6 ani. În condițiile în care unii părinţii refuză internarea micuţilor deşi aceştia au forme serioase de boală, şi necesită spitalizare, medicii atrag atenţia că ar putea să apară rapid focare în unităţile de învăţământ, dacă părinţii nu vor fi atenţi la simptomele copiilor. „În ultimele 14 zile au fost plecați în concedii cu părinții, au fost în zone unde nu s-a purtat mască, nu s-au respectat regulile de distanțare socială, nu au existat dezinfectați și nu s-au folosit”, a declarat dr. Valeria Herdea, medic de familie și vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România, explicând astfel numărul mare de copii depistați cu noul coronavirus.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*