Focar de coronavirus la Centrul de Primire și Evaluare a Copilului în Regim de Urgență

29 august 2021 | 0 comentarii |

Este primul focar de COVID-19 din valul 4 al pandemiei la Buzău. 8 copii și 5 angajați din rândul personalului de îngrijire ai instituției de ocrotire au fost confirmați pozitiv. În județ au fost raportate, în ultimele 24 de ore, 21 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, dar și un deces.

 

Valul 4 al pandemiei își pune amprenta pe tot mai mulți buzoieni, la fel cum se întâmplă, de altfel, în toată țara. Astăzi, DSP Buzău a declarat primul focare de infecție cu noul coronavirus din valul 4 al pandemiei, după ce mai mulți copii și angajați ai Centrului de Primire a și Evaluare a Copilului în Urgență din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), din municipiul Buzău, au fost depistați pozitiv cu teste rapide și cu teste RT-PCR, în laboratorul DSP.

Primul semnal de alarmă a fost înregistrat vineri, când un educator din cadrul Centrului a fost testat RT-PCR, iar rezultatul a ieșit pozitiv.

Sâmbătă, un alt educator și 8 copii beneficiari ai măsurilor de ocrotire, care prezentau semne de boală, au fost testați la infecția cu SARS-CoV-2, astfel că s-a decis ca toți aceștia să fie duși la spital, unde au fost evaluați și li s-au făcut teste RT-PCR. Duminică au fost confirmate toate cele 10 cazuri ca fiind infectate cu noul coronavirus.

În total au fost efectuate 18 teste antigen, la 15 la copii și 3 la adulți, și 10 teste RT-PCR, în cadrul anchetei epidemiologice derulate de către DSP Buzău. Copiii au fost internați în Spitalul municipal Rm Sărat, iar adulții au fost evaluați în cadrul SJU Buzău și pentru că prezentau forme ușoare de boală, au fost izolați la domiciliu. Dintre cei 18 angajați ai centrului – personal îngrijire, 14 sunt vaccinați complet. În Centru sunt 15 copii asistați”, precizează Biroul de prasă al Prefecturii Buzău.

 

Reamintim că vineri, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis primele restricții impuse de valul 4 al pandemiei, în comuna Bălăceanu, unde incidența cumulată pe ultimele 14 zile era de 2,59 la mia de locuitori. Sâmbătă, incidența a crescut la 3,24 la mia de locuitori, incidență menținută și duminică, astfel că de luni este de așteptat să se înmulțească măsurile restrictive impuse ințial, iar timp de 14 zile, localnicii trebuie să fie obligați săpoarte măști de protecție în toate spațiile publice, în stațiile pentru transportul în comun, mijloace de transport în comun, la locul de muncă precum și în alte zone cu potențial de aglomerare și să se instituie restricții și referitoare la circulația pe timp de noapte și participarea la evenimente.

Astăzi, potrivit datelor raportate de DSP, în județul Buzău s-a dublat numărul de noi infectări cu SARS-CoV-2, confirmându-se pozitiv nu mai puțin de 21 de persoane, în urma efectuăriii a 232 de teste. Pacientii au vârste cuprinse între 10 și 84 de ani, iar în unitățile medicale de profil (SJU Buzău și spitalul Rm. Sărat) au fost internați 12 dintre pacienții nou depistați. La Terapie Intensivă sunt ocupate 5 din cele 9 paturi rezervate pacienților cu COVID-19 în stare gravă. Din păcate a fost declarat și un deces, al unui pacient internat la Rm. Sărat.

 

La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 868 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 87 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. În același interval au fost raportate de către INSP 19 decese (9 bărbați și 10 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, toți cu comorbidități.

În unitățile sanitare de profil din țară sunt internate 1.938 de persoane diagnosticate cu COVID-19, dintre care 269 sunt internate la ATI.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate, la nivel național, 12.314 teste RT-PCR (2.865 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.449 la cerere) și 18.650 de teste rapide antigenice.

Din păcate, varianta Delta a SARS-CoV-2 are un impact mult mai mare asupra tinerilor și copiilor, față de tulpinile precedente, iar pentru că tot mai mulți copii ajung la spital în stare gravă, medicii atrag atenția părinților să-și vaccineze copiii de peste 12 ani și să înțeleagă că „vaccinarea asigură copilului, în cazul în care se îmbolnăvește, o evoluție mult mai ușoară, care îl scutește să ajungă la Terapie Intensivă”.

 


Adaugati un comentariu


 

*