Luna Internațională de Luptă împotriva Cancerului de Sân, marcată la Buzău printr-un eveniment tematic
Medici, politicieni și pacienți buzoieni s-au mobilizat sub genericul „Arată că îți pasă de familia ta! Începe cu tine!” și s-au reunit în cadrul unui workshop organizat de femeile liberale, pentru a dezbate necesitatea informării corecte, conștientizarea riscurilor și importanța depistării precoce a cancerului mamar.
Una din opt femei riscă să dezvolte cancer de sân. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă depistarea precoce, prin campanii de informare şi programe de screening, în vederea depistării afecţiunilor în stadii incipiente, curabile prin tratament specific, şi prevenţia, în scopul reducerii sau eliminării expunerii la factorii de risc – carcinogeni din mediu, stil de viaţă, nutriţie, activitate fizică.
Cancerul de sân este a doua cauză importantă de morbiditate şi deces în Europa și prima cauză de mortalitate (8,68%) pentru femeile din grupa de vârstă 15-49 ani din România, reprezentând o problemă majoră de sănătate publică. Aproape 6.000 de cazuri noi de cancer mamar sunt diagnosticate anual în România, iar în județul Buzău, anul trecut erau înregistrate 2.300 de persoane cu această afecțiune oncologică.
Anual, la 1 octombrie este marcată Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului de Sân care este de departe cel mai frecvent cancer la femeile din toată lumea, atât în țările dezvoltate, cât și în țările în curs de dezvoltare. Ținând cont de incidența mare a acestei boli, OMS atrage atenția că există aproximativ 1,38 milioane de cazuri noi și 458 000 de decese cauzate de cancer de sân în fiecare an, iar din aceastp cauză a dedicat întreaga lună octombrie conștientizării cancerului de sân, declarând-o Luna Internațională de Luptă Împotriva Cancerului de Sân.
La ora actuală, din păcate, nu există suficiente cunoștințe cu privire la cauzele cancerului de sân, astfel că screeninul și depistarea precoce a bolii rămâne singura metodă prin care se poate învinge acest tip de cancer. Detectat în stadii incipiente și cu un tratament adecvat, cancerul mamar poate fi vindecat, spun medicii, care în același timp atrag atenția că pentru stadiile avansate ale bolii, îngrijirea paliativă este singura care mai poate ameliora suferința pacienților și a familiilor acestora.
Ministerul Sănătății consideră că „prevenția trebuie transformată într-un mod de viață”, dar pentru ca aceasta să devină realitate este nevoie de un „efort comun” al autorităților, medicilor și al societății civile.
Răspunzând acestui apel, Organizația de femei a PNL Buzău, în parteneriat cu Asociația „Investește pentru viitorul tău”, au organizat, vineri, 30 octombrie, evenimentul „Arată că îți pasă de familia ta! Începe cu tine!”, la terasa restaurantului de pe insulița din Crâng, care a reunit aproape 40 de femei. Timp de două ore, dr. Radu Serescu – medic oncolog, Spitalul Județean de Urgență Buzău, dr. Venera Acsinte – medic specialist sănătate publică, DSP Buzău și dr. Adrian Zoican – șeful UPU Buzău au explicat ce înseamnă cancerul mamar, cum trebuie prevenit, depistat și tratat. Psihologul Mihaela Frățilă a subliniat cât de puternică este amprenta pe care acest diagnostic o are asupra psihicului persoanei bolnave și a familiei acesteia.
Dincolo de miza politică electorală a evenimentului, de remarcat este faptul că în acestă perioadă, în care atenția globală este concentrată pe evoluția îmbolnăvirilor de coronavirus și pe restricțiile impuse de pandemie, iar în România aproape nu se mai discută decât despre COVID, există oameni și organizații (fie ele și politice) care și-au adus aminte că există și alte boli grave cu care oamenii în general și buzoienii în particular se luptă în continuare și că este nevoie de mai multă implicare din partea tuturor, pentru ca acestea să poată fi depistate la timp și tratate corespunzător.
Medicii prezenți la eveniment au subliniat că deși aproape toată lumea știe că prevenția este cheia păstrării sănătății, iar analizele medicale și investigațiile periodice pot duce la depistarea precoce a unor boli grave cum sunt afecțiunile oncologice care, de cele mai multe ori pot pot fi curabile dacă sunt tratate în fază incipientă, teama și neglijența de a merge la medic nu fac decât să crească riscul ca boala să avanseze și să nu se mai poată face nimic.
Dr. Adrian Zoican a arătat că numai în acest an, peste 400 de femei care s-au prezentat la UPU Buzău au rămas internate și au fost ulterior diagnosticate cu cancer la sân, atrăgând atenția că un risc crescut au femeile în familia cărora există cazuri de cancer mamar diagnosticate. Medicul urgentist a atras atenția că, din păcare, prevenția lasă mult de dorit în România, iar „multe doamne se tem să se adreseze medicilor, fie din cauza lipsei de informație, fie de frica infecției cu SARS-CoV-2, în această perioadă”.
Medicul oncolog Radu Serescu a explicat că sprijinul substanțial pentru conștientizarea cancerului de sân și finanțarea proiectelor de cercetare în domeniu au contribuit la îmbunătățirea screeningului și diagnosticului, precum și la progrese semnificative în tratamentul acestei maladii. Ratele de supraviețuire au crescut, iar numărul deceselor a scazut constant, ca urmare a depistării timpurii a cazurilor de cancer de sân, a abordării personalizate a tratamentului și o mai bună înțelegere a bolii.
Dr. Serescu precizat că peste tot în lume se recomandă screeningul mamar femeilor de peste 40 de ani, care ar trebui să efectueze anual o mamografie, cu ajutorul căreia se poate depista o afecțiune a sânului cu doi ani înainte ca ea să poată fi palpată. Și femeilor sub 40 de ani li se recomandă să efectueze anual o ecografie de control, iar dacă aceasta indică suspiciuni, pacientei i se vor recomanda investigații suplimentare.
Medicul oncolog s-a arătat însă surprins că, deși cancerul de sân poate fi tratat cu succes în cele mai multe cazuri și chiar teama față de o intervenție chirurgicală invlidntă are rezolvare, implanturile după extirpare fiind decontate de stat, multe femei ajung la medic prea târziu. El a exemplificat această „teamă” prin faptul că, în ultima perioadă, la secția Oncologie a SJU Buzău au ajuns multe asistente medicale la care s-a depistat cancer de sân în stadiu avansat, deși acestea „ar fi trebuit să aibă educație medicală” care să le determine să aibă un comportament preventiv.
Despre cât de importantă este prevenția a vorbit și președintele interimar al Organizației Municipale a PNL Buzău, Vlad Pufu, a cărei mamă, din fericire s-a adresat medicilor la timp și a fost salvată după un astfel de diagnostic. El a subliniat că știe din proprie experiență că întrega familie și cei apropiați suferă după aflarea unui astfel de diagnostic și că informațiile aflate de pe internet nu ajută prea mult, pentru că există și multe informații care pot deruta pacientul și duc la agravarea bolii. De aceea crede că sistemul de sănătate din România ar trebui să aibă comisii de specialiști arondate pe lângă centrele de diagnostic și „navigatori de pacienți” care „te pot scoate, atât pe tine, ca pacient, cât și familia, din acea zonă în care ești bulversat total și te ajută, îți recomandă medicii cei mai buni”, a spus Pufu, insistând supra conștientizării riscurilor și necesității investigațiilor periodice.
Dincolo de gravitatea bolii, cancerul mamar are și un impact psihologic major, care cauzează o stare de șoc și de stres, pentru că mastectomia este ointervenție mutilantă, afectează imaginea, încrederea și stima de sine a femeilor. „După o astfel de veste șocantă, pacienta trece printr-o serie de etape și reacții psihologice, cum ar fi negarea sau refuzul de a accepta validitatea diagnosticului, furia atunci când boala este percepută ca o pedeapsă nemeritată, după care poate apărea depresia, izolarea, sentimente de devalorizare a propriei persoane. În ultimă etapă, persoana acceptă să trăiască cu boala, iar pacienta dorește să profite de fiecare clipă din viața ei”, a explicat psihologul Mihaela Frățilă.
Subliniind că scopul principal al evenimentului din Crâng a fost îndrumarea și încurajarea prevenției, Veronica Rusu, președintele organizației femeilor liberale din Buzău, a concluzionat că este nevoie „de dezvoltare la Buzău, iar necesitatea unui sistem integrat de sănătate face parte din conceptul promovat de Partidul Național Liberal. Femeile liberale militează pentru înfințarea la Buzău a unui centru dedicat afecțiunilor oncologice, respectiv pentru investiții într-o infrastructură integrată de sănătate: prevenție, tratament și terapie psihologică post-tratament pentru pacienți și familiile acestora”.
Îndemnând femeile și familiile acestora să aibă mai multă grijă de sănătate, Camelia Benchescu a spus că deși cancerul la sân este o boală dificilă, nu trebuie ignorat faptul că se poate trata și că acordând mai multă atenție semnalelor pe care ni le dă organismul „șansele de reușită și de victorie asupra acestei boli sunt foarte foarte mari”.
La finalul evenimentului s-au lansat către cer baloane roz în semn de solidaritate cu pacientele diagnosticate cu cancer la sân, iar seara, clădirea Palatului Copiilor din Buzău a fost iluminată în roz, marcând astfel încheierea campaniei dedicată cancerului de sân, dar nu și finalul luptei împotriva acestei boli, care trebuie să continue permanent, pentru ca „mamele, fiicelele și bunicile din comunitate să fie determinate să facă un control de specialitate anual și să își urmărească îndeaproape starea de sănătate, atât a lor cât și a celor dragi”, au subliniat organizatorii evenimentului.
La 1 octombrie, de Ziua Internațională de Luptă împotriva Cancerului de Sân, Spitalul Colțea (primul spital din București) și Palatul Cotroceni au fost iluminate în roz, pentru a marca cea de-a 20-a ediție a evenimentului „Iluminare în roz” – simbol al speranței în lupta împotriva cancerului de sân, susținut de Fundația „Renașterea” și de AVON, chiar și în acest an plin de incertitudini.
Cu același prilej, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a subliniat că prevenția în Sănătate este foarte importantă, dar în oncologie poate face diferența. „Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei din întreaga lume. Ministerul Sănătății consideră că este nevoie de educare, informare şi prevenţie continua și consecventă în domeniul oncologic. Au fost făcuți pași importanți, dar trebuie să se conștientizeze necesitatea unui efort comun, a unui parteneriat comun pentru identificarea de soluţii şi direcţii prioritare în vederea iniţierii si îmbunătăţirii programelor naţionale de depistare și tratament oncologic. Ministerul Sănătății are în derulare un program pilot screening pentru cancerul sân finanțat din fonduri europene, în valoare de 21 milioane de euro. În prezent, în cadrul acestui program, institutele de oncologie din Iași și Cluj Napoca au semnat contractele cu autoritatea de finațare și au organizat implementarea celei de a doua faze de depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de sân, care va demara în funcție de evoluția situației epidemiologice create de pandemia de COVID-19. Este prevăzut ca peste 20.000 de femei (majoritatea din categoriile defavorizate) din fiecare dintre regiunile pilot Nord Vest, Vest, Nord Est și Est să beneficieze gratuit de mamografii, dar și de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare”, a fost semnalul dat de Nelu Tătaru care a menționat că în cadrul aceluiași proiect sunt finanţate acţiuni de achiziţie echipamente, dar și de sprijinire a femeilor, prin programul de screening.
(Sursă foto: Facebook)