România va marca în premieră Ziua Mondială a Cancerelor Ginecologice

16 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Mesajul principal care va fi transmis cu această ocazie este acela că aceste boli sunt tratabile dacă sunt depistate la timp.

 

Data de 20 septembrie este declarată la nivel internațional World GO Day, ceea ce se traduce în Ziua Mondială a Cancerelor Ginecologice. Demersul a fost inițiat de Societatea Europeană de Oncologie Ginecologică și Reţeaua Europeană a Grupurilor de Advocacy pentru Cancerul Ginecologic, având ca scop conștientizarea opiniei publice în ceea ce priveşte cancerele ginecologice, prin evidențierea factorilor de risc, a simptomelor, a importanței detecţiei timpurii şi a strategiilor de prevenţie legate de principalele tipuri de cancere ginecologice care au impact asupra femeilor – cervical, ovarian, uterin, vaginal şi vulvar.

Datele oficiale indică faptul că, deși aceste cancere afectează anual aproximativ 98.000 de femei în Statele Unite și 58.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin anual, în Europa, gradul general de conştientizare şi conştiinţă sunt încă semnificativ scăzute.

Începând cu acest an, România se alătură acestui demers, iar pe 20 septembrie Ziua Mondială a Canceelor Ginecologice va fi marcată în premieră și la noi în țară.

 

Dr. Alexandru Filipescu

Acest fapt se datorează implicării Societății de Oncofertilitate din România și asociației Şi eu am dreptul să fiu părinte, care au decis să se alăture acțiunilor derulate de cele două organizații internaționale. Medicul Alexandru Filipescu, președintele Societății de Oncofertilitate din România, a declarat în acest sens că „ne alăturăm, începând cu acest an, iniţiativei internaţionale pentru a creşte gradul de conştientizare în ceea ce priveşte cancerele ginecologice şi facem apel către toate femeile cu vârste între 18 şi 65 de ani să se alăture demersului nostru acum, pentru a avea impact asupra viitorului – o lume fără cancere ginecologice. România este astfel, pusă, pentru prima dată, pe harta prevenţiei cancerelor ginecologice. Vorbind despre cancerele de col şi femeile gravide, vreau să vă dau două cifre importante, bazate doar pe experienţa mea: în 25 de ani de activitate, eu am operat două cazuri de cancere de col uterin la femei gravide. În ultimele 5 luni, am operat patru astfel de patologii. Or, asta mie mi se pare extrem de relevant, în ideea că vârsta la care apar aceste patologii grave a scăzut foarte mult”.

 

Pregătirile pentru marcarea acestei zile au început în avans, încă de el debutul lunii septembrie, când a fost demarată o  campanie amplă de informare despre importanţa prevenţiei în ceea ce priveşte cancerele la femei. Campania a ajuns deja în orașul Pantelimon și în comuna Bradu din județul Argeș, ocazie cu care 90 de femei au beneficiat de ecografii mamare gratuite, iar 7 dintre ele au fost depistate cu cancer mamar, în timp ce în cazul altor 9 au fost depistate leziuni suspecte ce impun investigații suplimentare.

Referindu-se la aceste prime rezultate, dr. Marilena Băluţă – medic primar Obstetrică-Ginecologie – a precizat că „din păcate, foarte multe paciente ecografiate, cu vârste între 25 şi 73 de ani, nu au făcut niciodată ecografie de sân. Şi cred că, tocmai de aceea, noi, medicii, avem şi un alt rol – acela de a educa, în sensul prevenţiei. Să nu ne mai fie ruşine să vorbim despre sânii noștri şi organele noastre genitale şi să le ajutăm pe femei să fie conştiente de existenţa lor şi să le pese de unele transformări care li se întâmplă. Doar aşa putem să ne păstrăm sănătoase”.

Mesajul principal al campaniei este acela că afecțiunile oncologice din această gamă pot fi prevenite și pot fi tratate cu succes dacă sunt depistate la timp.


Adaugati un comentariu


 

*