Miturile despre vaccinarea anti HPV, demontate de specialiști

16 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Medicii Alexandru Rafila și Adrian Streinu Cercel au dat încă o dată asigurări că vaccinul împotriva cancerului de col uterin este sigur și eficient.

 

Dr. Alexandru Rafila

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) a organizat în week-end-ul recent încheiat o nouă sesiune de traning pe probleme de sănătate, adresată jurnaliștilor. Evenimentul COPAC Media Traning a avut loc de această dată la Râmnicu Vâlcea, iar principali invitați au fost prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de boli Infecțioase Matei Balș și prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Tema acestei ediții a fost legată de vaccinare, cei doi invitați punând accent pe importanța vaccinării anti HPV și pe demontarea miturilor legate e acest subiect.

Despre importanța imunizării și despre siguranța acestui vaccin a vorbit dr. Alexandru Rafila, care a precizat că vaccinarea anti HPV este una din cele mai eficiente metode de prevenire a apariției cancerului de col uterin. Ca și în cazul celorlalte vaccinuri, în spațiul public au fost lansate o serie de afirmații false și alarmiste referitoare la vaccinarea anti HPV, care au contribuit decisiv la eșecul unui program național de vaccinare lansat în urmă cu câțiva ani.

 

În acest context, dr. Alexandru Rafila a dat asigurări că vaccinul este sută la sută sigur, nu afectează fertilitatea și nu generează alte probleme de sănătate.

Vaccinul anti HPV este unul sigur. În România, 70.000 sau 80.000 de fete au făcut acest vaccin. Nu a apărut nicio reacţie adversă gravă. Nimic. La nivel global sunt zeci de milioane, dacă nu 100 de milioane de fete, femei care au fost vaccinate şi nu au apărut probleme. Avem dovada că vaccinul nu are nicio legătură cu fertilitatea”, declarat acesta.

Medicul a mai precizat că cea mai indicată perioadă pentru vaccinarea anti HPV este între 9 și 14 ani, putând fi însă administrat la orice vârstă. În cazul fetelor până în 14 ani răspunsul imunologic al organismului este mai puternic, administrându-se două doze de vaccin, în timp ce după vârsta de 15 ani se administrează trei doze. Începând cu luna ianuarie a anului viitor, în România se va relua programul de vaccinare anti HPV, însă medicul Alexandru Rafila spune că este nevoie să se pun accent și pe programele de screening, în condițiile în care doar 2% dintre femei beneficiază de acest serviciu.

Maxim la cinci ani de zile, o femeie ar trebui să facă test. Avem cinci milioane de femei şi ar trebui să facem un screening să poată să facă toate femeile, ar trebui să testăm cel puţin un milion în fiecare an încât la sfârşitul celor cinci ani o cohortă de femei să se fac screening. După care o luăm de la capăt. Noi reuşim să facem screening pentru 100.000 de femei pe an adică pentru 2% din total”, a adăugat acesta.

 

Dr. Adrian Streinu Cercel

La rândul său, dr. Adrian Streinu Cercel a precizat că în România se înregistrează anual 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin și 1.740 de decese. Cele mai afectate sunt femeile active sexual, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, medicul avertizând totodată că 80% din persoanele active sexual pot fi infectate la un moment dat cu o tulpină a virusului HPV.

HPV este al doilea agent patogen responsabil pentru cancer, la nivel mondial. Infecţia persistentă cu una dintre acest tulpini este responsabilă pentru una din trei noi cazuri de cancer atribuit unei infecţii care apar în lume. Infecţia cu HPV este responsabilă pentru 32.000 ani de viaţă pierduţi prematur în România, în fiecare an ocupând locul trei după cancerul pulmonar şi cancerul de sân. Infecţia cu o tulpină HPV oncogenică cauzează apariţia a 100% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal, 50% din cazurile de cancer penian, 48% din cazurile de cancer vulvar. An de an, 72% din costurile de tratament sunt atribuibile cancerului de col uterin și 67,7% din costurile de spitalizare sunt, de asemenea, atribuibile cancerului de col uterin”, a mai explicat managerul institutului Matei Balș.

Totodată acesta a precizat că sunt cunoscute 12 tulpini ale virusului HPV care pot să provoace cancer, iar vaccinul este eficient în cazul oricăreia dintre ele.


Adaugati un comentariu


 

*