Cancerul de col uterin, prevenit prin vaccinarea anti-HPV

27 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

În cei peste 10 ani de la debutul vaccinării, la nivel global, aproape o jumătate de million de cazuri de cancer de col uterin au fost prevenite datorită vaccinării anti-HPV.

 

În fiecare an, în Europa, apar nu mai puțin de 31.000 de cazuri de cancer de col uterin noi, iar infecția persistentă cu o tulpină HPV cu risc oncogenic crescut este responsabilă pentru apariția tuturor acestor tipuri de cancerÎn țara noastră, cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România și este prima cauză pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. Mai mult, în fiecare an, în România, aproximativ 2.000 de femei pierd lupta cu această boală.

Una dintre metodele de prevenție a cancerului de col uterin recomandată la nivel internațional este vaccinarea anti-HPV, care poate reduce cu până la 90% infecția cu tipurile HPV incluse în vaccin. De altfel, în cei peste 10 ani de la debutul vaccinării, la nivel global, aproape jumătate de milion de cazuri de cancer de col uterin au fost prevenite datorită vaccinării anti-HPV.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, marcată în perioada 28 ianuarie-3 februarie, ajunsă la cea de-a 12-a ediție, este un demers menit să ajute la comunicarea și informarea asupra metodelor de prevenție împotriva acestei boli și la creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la cancerul de col uterin. Împreună, vaccinarea și screeningul, prin testare Babeș-Papanicolaou, pot contribui semnificativ la reducerea ratei de mortalitate prin această boală.

 

Din păcate, din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, doar două (România și Estonia) nu au inclus sau nu oferă finanțare pentru vaccinarea anti-HPV în cadrul Programelor Naționale de Vaccinare.

Infecția persistentă cu virusul HPV este responsabilă pentru apariția a 6 tipuri de cancer, cancerul de col uterin fiind cel mai frecvent, urmat de alte localizări – anal, vaginal, penian, vulvar și orofaringian.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin are drept țintă reducerea riscului apariției cancerului de col uterin.

Vaccinarea anti-HPV este o metodă de prevenție primară a infecției cu HPV, recomandată la nivel internațional. Organizația Mondială a Sănătății susține introducerea vaccinării anti-HPV în programele naționale de vaccinare și consideră că este necesară includerea cancerului de col uterin și a celorlalte boli provocate de infecția cu HPV drept probleme de sănătate publică globale.

În județul Buzău, anul trecut erau înregistrate aproape 1.000 de cazuri de cancer de col uterin, iar în perioada 2010-2017, aproape 400 de femei și-au pierdut viața din cauza acestei boli. Cu toate acestea, mai puțin de 1.500 de vaccinuri anti-HPV au fost administrate tinerelor și adolescentelor care au solicitat această protecție, în contextul în care protecția completă se obține prin  administrarea a 3 doze/persoană. Cele mai multe vaccinări s-au făcut în 2010, când s-au administrat 881 de doze de vaccin, după care numărul celor care au solicitat imunizarea a scăzut progresiv.

 

Dr. Alexandru Rafila

În cei 10 ani de la debutul vaccinării, vaccinul anti-HPV și-a dovedit eficiența atât în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogen crescut, cât și a bolilor provocate de acestea. În această perioadă, la nivel mondial au fost înregistrate reduceri de până 90% a infecției cu HPV tip 6/11/16/18 în țări ce înregistrează o rată vaccinală optimă, reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut și de aproximativ 85% a celor cu risc înalt. Alte studii au scos la lumină rezultate similare în ceea ce privește eficiența vaccinării: în Danemarca, s-a înregistrat o scădere semnificativă de 60% a leziunilor precanceroase (atipii celulare) la femeile născute în intervalul 1989 și 1999 care au fost vaccinate, comparativ cu femeile nevaccinate. De asemenea, riscul de a dezvolta CIN 2/3 sau CIN3 a fost redus semnificativ, cu până la 80%.

În cei aproape 10 ani de la începutul vaccinării anti-HPV, aproape 118 milioane de fetițe și femei au avut șansa să beneficieze de vaccin la nivel global, astfel încât s-a reușit prevenirea a aproximativ 445.000 de cazuri de cancer de col uterin și a 184.000 de decese provocate de această boală. Din păcate, alte peste 675.000 de cazuri de cancer de col uterin nu au fost prevenite4, în contextul în care există disponibile pe piață vaccinuri care pot oferi până la 90% protecție împotriva tipurilor de virus cu risc oncogenic crescut”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

 


Adaugati un comentariu


 

*