Progresele tehnologice vor revoluționa medicina secolului XXI
Șefii giganților farma au afirmat, la formul de la Davos, că vom asista la o serie de descoperiri care vor eficientiza lupta cu unele dintre cele mai devastatoare boli ale lumii.
Medicina personalizată, tehnologia digitală și prevenția au fost cele trei mari teme de discuții privind medicina viitorului, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, unde cei mai importanți lideri politici ai lumii, șefi de state şi de guvern, oameni de afaceri, personalități ale lumii academice, șefi ai principalelor organizații profesionale, caritabile şi neguvernamentale au discutat, la cel mai înalt nivel, despre căile și mijloacele de îmbunătățire a stării politice, economice și sociale a omenirii.
Progresele tehnologice vor declanșa o revoluție medicală în secolul XXI, astfel că vom asista la o serie de descoperiri care vor eficientiza lupta cu unele dintre cele mai devastatoare boli ale lumii, au „decretat” șefii giganților farma prezenți la Davos. „Tehnologia are capacitatea de a vindeca cancerul, de a debloca misterele obezității și de a reduce decesele cardiovasculare”, a declarat Albert Bourla, reprezentantul Pfizer, subliniind că acestea sunt trei dintre cele mai costisitoare boli cronice din lume, fiecare costând doar economia SUA în jur de 300 de miliarde de dolari pe an.
Michael Neidorff, șeful gigantului american Centene Corporation, consideră că tehnologia se mișcă atât de repede încât este aproape imposibil să ne imaginăm progresele care vor fi înregistrate în domeniul asistenței medicale. El susține că grație noilor terapii preventive, speranța de viață va crește la 120 de ani, iar tratamentele personalizate vor fi în curând generalizate. Spitalele nu se vor mai concentra doar pe tratamentul traumatic și medicamentos, iar aparatura digitală va deveni esențială în monitorizarea stării de sănătate a pacientului, transmițând în mod continuu date, medicilor, a mai spus Neidorff.
Șefii Microsoft și Nokia, care au participat la dezbaterile experților din domeniul medical prezenți la Davos, au subliniat că după ce au descifrat genomul uman, oamenii de știință din acest domeniu se concentrează acum pe sistemul imunitar. „Medicina de precizie”, personalizată, este noua provocare a medicinei viitorului, a declarat Satya Nadella, director executiv al Microsoft, care a subliniat că „trăim într-o epocă în care magia se poate întâmpla”.
La rândul său, șeful Nokia, Rajeev Suri, a salutat dezvoltarea rețelelor 5G, care vor face posibilă diagnosticarea la distanță, acesta fiind una dintre cele mai importante evoluții din domeniul asistenței medicale. Acesta a precizat că ambulanțele conectate la 5G vor permite paramedicilor să trateze pe cineva care a suferit un infarct pe stradă, iar cu ajutorul scanerelor de înaltă definiție, atunci când pacientul ajunge la spital, medicii vor avea deja un diagnostic detaliat și precis.
Rețelele 5G vor însemna, de asemenea, că, în câțiva ani, un chirurg din Chicago va putea efectua o operație pe un pacient din Taiwan folosind tehnologia robotică, de exemplu, a mai spus Suri, subliniind că 5G va fi necesar pentru a face față „capacității excesive” a milioane de octeți de date pe care dispozitivele medicale le vor conține și le vor trimite, a mai spus Suri.
Tot în cadrul Forumului de la Davos, primul ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, alături de CEO-ul SAP, William McDermott, a anunțat că țara sa intenționează să lanseze un proiect de sănătate digitală în valoare de 1 miliard de dolari, în colaborare cu cea mai mare firmă de software din Europa, SAP. Proiectul își propune să promoveze dezvoltarea medicinei personalizate și a medicinei preventive, bazându-se pe instrumentele digitale pentru a detecta mai precis anomaliile și pentru a personaliza răspunsul. Investiția în asistența medicală digitală este înscrisă la bugetul INS 1b. și va fi plătit în cinci ani.
Cercetarea din spatele proiectului este de așteptat să aibă loc în Israel, țară lider în domeniul asistenței medicale digitale, cu mii de companii specializate în dispozitive medicale, farmaceutice și IT medical.
Nu au lipsit nici temerile că „inteligența artificială reprezintă o amenințare pentru ființele umane”, însă specialiștii în domeniu consideră că oricât de „deștept” ar fi calculatorul și oricâte calități ar avea, sistemele informatice și roboții nu vor putea înlocui oamenii, ci doar vor contribui la progresul omenirii, la o viață mai bună, la sănătatea planetei. Oamenii de știință susțin o abordare holistică, prin care se calibrează nu doar contribuțiile economice, ci și capitalul uman, cu problemele legate de calitatea vieții.
S-a subliniat că ultimele decenii au cunoscut o colaborare fără precedent în investiții și cercetare, iar comunitatea globală se străduiește să aducă asistență medicală de calitate fiecărei ființe umane.
Raportul „Inovația cu un scop: rolul inovării tehnologice în accelerarea transformării sistemelor alimentare” a relevat însă că în contextul în care riscurile de mediu și fenomenele meteo extreme determinate de schimbările climatice se numără printre cele mai mari riscuri la nivel global, este necesară investiția mai consistentă în tehnologiile legate de sistemele alimentare. Aceasta reprezintă doar o fracțiune din capitalul destinat sănătății, deși se știe că alimentația este esențială în prevenorea majorității bolilor cu care se confruntă omenirea. „Considerăm că inovarea în domeniul sistemelor de alimentație reprezintă următoarea mare oportunitate pentru consumatori, fermieri, inovatori și investitori”, se arată în raportul care evidențiază 12 inovații tehnologice emergente cu potențial de progres rapid privind impactul durabilității, incluziunii, eficienței și sănătății sistemelor alimentare.
Același raport menționează că deși beneficiile potențiale sunt enorme, pentru a fi obținute este nevoie de eforturile concertate ale tuturor părților interesate în realizarea beneficiilor pentru oameni și planetă. Evoluția rapidă a tehnologiilor necesită, de asemenea, inovare și adaptare continuă, pe care țările și le pot permite prin dezvoltarea „ecosistemelor de inovare” pentru a forța soluții locale și beneficii economice, a arătat Sarita Nayyar, Chief Operating Officer al Forumului Economic Mondial LLC.
În ceea ce privește efectele potențiale asupra sănătății, raportul consemnează că dacă 10-15% din populația supraponderală ar utiliza nutrigenetica pentru o nutriție personalizată, acest lucru ar putea reduce numărul persoanelor supraponderale cu până la 55 de milioane.