„La drum cu tata” si „Ilegitim” – proiectiile acestei saptamani in Parcul Tineretului

Caravana cinematografica „Zilele filmului romanesc”, demarata saptamana trecuta, continua cu o noua serie de proiectii romanesti oferite gratuit buzoienilor.

 

In aceasta seara va debuta cea de-a doua serie de proiectii romanesti oferite gratuit, in aceasta vara, buzoienilor iubitori de film, in cadrul unui proiect in care Consiliul Judetean este partener.

Proiectul „Zilele filmului romanesc” se desfasoara sub forma unei caravane cinematografice care a poposit, saptamana trecuta, la Buzau, avand in tolba pentru cinefilii care astfel vor beneficia de 10 proiectii ale unor filme romanesti recente sau care au obtinut distinctii importante la festivalurile de profil.

Seria proiectiilor a debutat saptamana trecuta si se va relua si in aceasta saptamana, cand buzoienii sunt asteptati in amfiteatrul din Parcul Tineretului, pentru a se destinde si a profita de cele doua proiectii in aer liber, adevarate sedinte de artterapie, programate pentru joi si vineri seara.

Filmele vor rula cu incepere de la ora 21.30, cand buzoienii sunt asteptati in numar cat mai mare in amfiteatrul amplasat in aer liber, pentru a se bucura de aer, de prestatia actorilor romani si pentru a-si imbogati cultura cinematografica.

 

Pentru aceasta seara este programata pelicula „La drum cu tata”, regizata de Anca Miruna Lazarescu.  Actiunea filmului se petrece la Arad, in 1968, si ii are ca protegonisti principali pe fratii Mihai si Emil, de origine romano-germana, foarte diferiti ca fire si preocupari, dar care au in comun ingrijorarea pe care o simt fata de tatal lor bolnav.

Mihai, fratele mai mare, pare sa se fi impacat cu soarta in Romania ceausista, unde este medic si, cu inima indoita, informator al securitatii. Emil, insa, lupta cu infocare impotriva amprentelor staliniste, intrand astfel in situatii din care numai prudenta fratelui sau mai mare il poate salva. Intr-o zi, soseste vestea ca tatal lor poate fi operat la Dresda. Ne aflam insa in anul 1968, iar ei intalnesc in calea lor, spre destinatie, tancurile care aveau sa fie implicate in Primavara de la Praga.

De vreme ce Romania refuza sa se alieze cu Uniunea Sovietica, cei trei ajung intr-o tabara temporara in RDG, apoi, din cauza interventiei sovietice, granita germano-cehoslovaca se inchide, iar cei trei nu se mai pot intoarce acasa, in Romania.

 

Vineri seara, tot de la ora 21.30, rulaeaza „Ilegitim”, o productie cinematografica a anului 2016, in regia lui Adrian Sitaru.

Actiunea filmului se desfasoara in jurul unui subiect controversat, o poveste a doi frati si a iubirii ilegitime dintre ei. Intriga se dezvolta in jurul unei discutii despre avort si moralitate, in familie.

In timp ce se bucura de o masa in familie alaturi de copiii lui maturi, Victor Anghelescu se implica intr-o discutie aprinsa despre avort. Fiica lui cea mai mica, Sasha, ii descopera numele printre niste documente despre cei care denuntau femeile care voiau sa faca avort – un lucru care era ilegal in timpul regimului comunist al lui Ceausescu. Fratele geaman al Sashei, Romeo, si Gilda si Cosma, sora si fratele lor mai mari, se implica in dezbaterea care se incheie cu Victor aparandu-si cu indarjire actiunile si dezvaluind faptul ca mama lor decedata a vrut initial sa-i avorteze pe gemeni.

Dupa aceasta cearta, Sasha vorbeste cu alti membri ai familiei despre posibilitatea ca mama ei sa fi dorit sa faca un avort. In scurt timp, insa, descopera ca este insarcinata cu copilul fratelui ei, Romeo, si se confrunta cu aceeasi dilema, daca sa pastreze sau nu copilul care, cel mai probabil, nu va fi acceptat de societate.

 


Adaugati un comentariu


 

*