„Bacalaureat” și „6,9 pe scara Richter”, proiecțiile acestei săptămâni în Parcul Tineretului

Zilele Filmului Românesc continuă în această seară și mâine cu cele două producții ale regizorilor Cristian Mungiu și Nae Caranfil.

 

Mișcare în aer liber, iarba verde împrospătată după ploaie și două pelicule cinematografice de excepție sunt „instrumentele terapeutice” pe care buzoienii le au la îndemână pentru a-și îmbunătăți starea de bine, înainte de weekend. Buzăul a ieșit, încă de ieri, de sub avertizarea meteo de ploi abundente, iar meteorologii anunță că vrermea a intrat într-un proces de încălzire, așa că organizatorii Zilelor Filmului Românesc și cinefilii buzoieni nu mai au motive să își facă griji că vremea rea le va încurca planurile, așa cum s-a întâmplat în urmă cu două saptămâni, atunci când au fost nevoiți să renunțe la „ședința de terapie prin artă” și la porția de aer curat, din cauza ploii.

Prin urmare, în această săptămână, iubitorii de film sunt din nou așteptați în amfiteatrul din Parcul Tineretului, unde pot urmări două noi producții românești, care vor rula în această seară și mâine seară, cu începere de la ora 21.30. De această dată, Consiliul Județean Buzău, prin Centrul Județean de Cultură și Artă le oferă posibilitatea de a „se trata” cu filmele „Bacalaureat”, și „9,6 pe scara Richter”, două producții ale cunoscuților regizori români Cristian Mungiu și Nae Caranfil.

 

Buzoienii care vor merge în această seară în Parcul Tineretului vor putea viziona pelicula „Bacalaureat”, care a avut premiera pe 19 mai 2016, la Festivalul de la Cannes, unde Cristian Mungiu a câştigat titlul de Cel mai bun regizor şi a fost nominalizat pentru prestigiosul Palme d’Or. La începutul acestui an, „Bacalaureat” a primit premiul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, la gala organizată de Societatea naţională a criticilor de film (National Society of Film Critics- NSFC) din SUA.

Romeo Aldea, un doctor dintr-un orăşel de provincie, şi-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea că, odată ce va termina liceul, va pleca să studieze şi poate să se şi stabilească în străinătate. Planul lui e pe cale să se împlinească, Eliza tocmai a primit o bursă să studieze psihologia în Anglia. Mai trebuie doar să-şi ia Bacalaureatul, o formalitate pentru o elevă aşa de bună cum este ea. În preziua primei teze scrise, un incident iscat pe nepusă masă pune dintr-o dată în pericol planurile de viitor ale lui Romeo. Acum, el trebuie să ia o decizie. Desigur, situaţia poate fi rezolvată, însă nu urmând calea dreaptă pe care, ca părinte, a încercat să i-o arate fiicei lui ca fiind singura de urmat în viaţă.

Bacalaureat” a intrat şi în topul „Cele mai bune 100 de filme pe Netflix”, realizat de New York Times la finalul anului 2017. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Vlad Ivanov, Maria Drăguş şi Adrian Titieni.

 

 

Pentru mâine seară este programată proiecția filmului 9,6 pe scara Richter, film ce a avut premiera la începutul anului trecut.

Un tânăr actor de teatru navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de musical, o nevastă geloasă până la depresie și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți „experții”. Adevăratul cutremur pentru el se dovedește a fi însă reapariția intempestivă a propriului tată, după decenii de absență. Manipulator și amoral, tatăl se instalează în universul fiului, confiscându-l cu totul și bulversându-i existența.

Tony-actorul (Laurențiu Bănescu), soția sa Kitty instabilă psihic (Maria Obretin), Daddy – tatăl hedonist (Teodor Corban) și frumoasa – deși mult prea tânăra – iubită a acestuia (Miruna Biléi), evoluează împreună într-un „cadril” tragi-comic, în așteptarea unui dezastru seismic și a unei premiere teatrale unde, cel puțin în intenții, „toată lumea râde, cântă și dansează”.

 


Adaugati un comentariu


 

*