Zilele Filmului Românesc continuă cu două noi proiecții la Buzău

Buzoienii sunt din nou așteptați, în această seară și mâine seară, să își ia porția săptămânală de terapie prin cultură în amfiteatrul din Parcul Tineretului.

 

Demarată în urmă cu o săptămână, noua ediție din acest an a Zilelor Filmului Românesc va continua și săptămâna aceasta. Buzoienii sunt din nou invitați să ia parte la două proiecții românești, care vor avea loc, ca de obicei, în amfiteatrul din Parcul Tineretului, cu începere de la ora 21.30.

Ca de obicei, atât în această seară cât și mâine seară intrarea este gratuită pentru toți cei care vor dori să își petreacă două ore în cadrul natural oferit de Parcul Tineretului, urmărind filmele programate pentru această săptămână.

În plus, în condițiile în care temperaturile din aceste zile sunt aproape caniculare, câteva ore petrecute în aer liber, în răcoarea serii, constituie o sursă excelentă de „reîncarcare a bateriiilor”, la sfârșitul unei săptămâni de muncă, cât și de eliberare de stresul zilnic.

 

Pentru această seară, organizatorii le-au pregătit cinefililor buzoieni o producție relativ nouă, din 2017, în regia lui Cristi Iftime. Lansat de Ziua Națională a României, filmul marchează debutul regizoral a lui Cristi Ifrime, acesta fiind și autorul scenariului, pe care l-a scris în anii de facultate.

Filmul  îl are în centru pe Costi, care alege să îl viziteze, în ajunul sărbătorilor și în urma problemelor din relația sa de cuplu, pe tatăl lui, Sandu. Împreună, cei doi ajung să se întâlnească cu restul familiei şi, după un drum lung, petrec o seară în care deapănă amintiri. Acest road-movie surprinde momentul fragil de trecere, în care fiul trebuie să se despartă de tată.

Pe parcurs, spectatorii se familiarizează atât de mult cu Sandu și cu toate poveștile lui despre dezmățuri, încât la final le este greu să se despartă, la rândul lor, de acesta. Titlul filmului este dat de mașina lui Sandu, o Dacie albă, care nu mai funcționează bine, dar de dragul perioadei ei de glorie, încă este folosită cu încăpățânare.

 

Vineri seară, pe ecranul amfiteatrului din parcul buzoian va rula filmul Banditul Whisky, care prezintă povestea celui mai temut spărgător de bănci din Europa, un bandit originar din România. Este povestea adevărată a banditului plecat din România care a jefuit 27 de bănci şi oficii poştale în Ungaria, strângând peste o jumătate de milion de dolari, regia filmului saparținându-i lui Nimród Antal.

Pe numele său adevărat Attila Ambrus, Banditul Whisky devenea un erou popular la sfârşitul anilor 1980 şi începutul anilor 1990, tocmai pentru că reuşea să facă de râs autorităţile. Născut în Miercurea Ciuc, în România comunistă guvernată de Nicolae Ceauşescu,  are o copilărie grea, fiind orfan de mamă şi abandonat de tată.

Emigrează în Ungaria, unde devine un Robin Hood, un veritabil erou popular. Era spărgător de bănci, cu numeroase jafuri armate la activ, păcălind în permanenţă autorităţile, dar nu făcea niciodată vărsare de sânge. Prins la un moment dat și dus interogatoriu, comite o evadare spectaculoasă şi fără precedent, din sediul poliţiei.

Înainte de fiecare jaf, obișnuia bea câte un pahar de whiskey pentru a-şi face curaj, de unde şi porecla sa.

 


Adaugati un comentariu


 

*