Zilele Filmului Românesc se reiau în Parcul Tineretului, după o săptămână de pauză

5 iulie 2018 | 0 comentarii |

În cazul în care vremea nu va strica din nou planurile organizatorilor, cinefilii buzoieni sunt așteptați din nou în această seară și mâine, la o nouă rundă de terapie culturală.

 

Ploile abundente căzute pe parcursul săptămânii trecute au stricat planurile organizatorilor celei de-a cincea ediții a Zilelor Filmului Românesc, aceștia fiind nevoiți să amâne proiecțiile programate pentru serile de joi și vineri, întrucât vremea nu le-a permis. Filmele programate pentru serile respective vor rula saptămâna aceasta în amfiteatrul din Parcul Tinererului, angajații Centrului Județean de Cultură și Artă din subordinea Consiliului Județean Buzău stând totuși cu ochii pe prognoza meteo, după ploaia care a căzut în această dimineață.

Aceștia au decis să reia în această seară seria proiecțiilor săptămânale de filme românești, luând în calcul și varianta unei noi amânări, în cazul în care, la ora stabilită pentru începerea filmului, 21.30, va ploua din nou.

Previziunile meteorologilor sunt însă optimiste, indicând posibilitatea de precipității până la orele amiezei, urmând ca după ora 20.00, deasupra Buzăului să fie cer senin. Și pentru mâine, șansele de precipitații sunt nule, așa că, în cazul în care nu va ploua deseară, buzoienii sunt așteptați din nou la film, în Parcul Tineretului.

 

Astfel, pentru această seară este programat filmul Pororoca, ce ar fi trebuit să ruleze săptămâna trecută, însă a fost amânat, în condițiile menționate mai sus.

Filmul, în regia lui Constantin Popescu, spune povestea lui Tudor, interpretat de Bogdan Dumitrache și a Cristinei, interretată de Iulia Lumânare. Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor Maria, de 5 ani şi Ilie, de 7 ani.

Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copii în parcul din apropierea blocului, iar  într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă, iar  30 de minute mai târziu, Tudor anunţă Poliţia și din acel moment Maria este considerată, oficial, dispărută.

Pororoca este un fenomen natural care se întâmplă la vărsarea Amazonului în ocean. Apa de mare începe să urce în amonte, în sus, pe râu, deci e o curgere nefirească, împotriva naturii, de-aici și legătura cu filmul, pentru că ceea ce se întâmplă cu familia Cristinei și a lui Tudor după dispariția fetei e complet nefiresc.

 

Pentru mâine seară, tot de la ora 21.30, este pregătită proiecția filmului Hawaii, în regia lui Jesús del Cerro. Producția prezintă o poveste despre cum se poate ajunge la o moștenire de 3 milioane de dolari într-o vreme când un singur dolar deținut în casă era motiv să-ți pierzi libertatea pe viață. Hawaii este un film de acțiune, despre dragoste, dar și despre bani, a cărui acțiune se petrece în România de dinainte de 1989.

Andrei, interpretat de Dragoș Bucur, e un taximetrist bucureștean care visează la libertate, la o lume în care poți spune ce gândești și la o Coca-Cola adevărată. Se folosește de relațiile clădite în timp pentru a face rost de câte-un cartuș de Kent sau de câte-un porc pe care să-l împartă cu toți vecinii amărâți din bloc, iar visul său devine tangibil în momentul în care află că unchiul său, care fugise din țară cu mulți ani în urmă, îi lasă moștenire o fermă evaluată la 3 milioane de dolari. Problema cea mare era că în România acelor ani nu era recunoscută proprietatea privată, iar dacă familia lui Andrei revendică ferma, autoritățile comuniste îi puneau imediat sechestru. Pe de altă parte, dacă în termen de trei luni nu face nimic, moștenirea urmează să intre în proprietatea statului american.

 


Adaugati un comentariu


 

*