Peste 1.800 de buzoieni, la cea de-a XVI-a ediție a festivalului „Buzău/Iubește/Teatru”

11 iunie 2019 | 0 comentarii |

Evenimentul a fost găzduit de sala Teatrului George Ciprian, dar a inclus și un eveniment în aer liber.

 

S-a tras cortina peste o nouă ediție a festivalului de tradiție „Buzău/ Iubește/ Teatru”. La evenimentul desfășurat în perioada 1-8 iunie, Teatrul „George Ciprian” din municipiu a adus pe scenă „cele mai frumoase povești de iubire și cei mai îndrăgiți artiști”, un adevărat regal și în același timp o terapie prin artă de care buzoienii au participat cu entuziasm, fiecare spectacol fiind jucat cu sala plină și aplaudat frenetic.

De altfel, instituția de cultură buzoiană a fost organizatorul principal al celei de-a XVI-a ediții a Festivalului, beneficiind de sprijinul Consiliului Județean.

Organizatorii au constatat că cele mai așteptate și apreciate spectacolele au fost Amantul de Harold Pinter, avându-i ca protagoniști pe actorii actorii Maia Morgenstern și Mircea Rusu de la Teatrului Evreiesc de Stat, Pescărușul de A.P. Cehov, poate unul din cele mai apreciate spectacole ale acestei stagiuni la nivel național și Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams, spectacol prezentat de Teatrul Metropolis, la care spectatorii au avut bucuria întâlnirii cu actrița Emilia Popescu.

Pasiunea buzoienilor pentru teatru a fost confirmată încă o dată, organizatorii estimând că pe parcursul săptămânii trecute, peste 1.800 de spectatori au fost prezenți la spectacolele prezentate pe scenă și la celelalte evenimente care au avut loc în cadrul festivalului. Din păcate, tinerii au fost mai puțin interesați de acest eveniment cultural, media de vârstă a spectatorilor fiind între 45 și 60 de ani. Tinerii au fost însă bine reprezentați de echipa de voluntari alcătuită din elevi ai liceelor buzoiene, care au însuflețit întregul eveniment prin entuziasmul lor.

 

Ediția din acest an a prilejuit și un eveniment în premieră, constând în expoziția „Musical Extravaganza: Răzvan Mazilu și costumul spectacolului de musical”, care a fost deschisă pe tot parcursul festivalului, oferindu-le vizitatorilor ocazia să descopere costume purtate de artiști celebri în musicaluri semnate de Răzvan Mazilu, precum Sunetul Muzicii – producție Opera Comică pentru Copii, București, Mon Cabaret Noir – producție Creart, București și We Will Rock You -producție WonderTheatre, București.

De asemenea, a fost continuată tradiția lansărilor de carte, cu ocazia acestei ediții fiind prezentat volumul „Cătălina Buzoianu: magie, abur, vis”, o antologie de Florica Ichim, Irina Zlotea, a cărei apariție a fost susținută de Fundația Culturală Camil Petrescu și la care a participat și actrița Emilia Popescu.

Pe lângă secțiunea oficială, în care au fost incluse toate spectacolele, mai puțin cele din deschidere și închidere, spectatorii s-au putut bucura și de un eveniment outdoor, susținut de artistul-păpușar Valeriu Josan, din Republica Moldova, care a adus zâmbetele pe buzele tuturor și i-a învățat tainele marionetei, în fiecare zi, de la ora 16.00.

 

Spectacolele prezentate publicului buzoian în cadrul ediției din acest an au fost:  Fata Morgana de Dumitru Solomon, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, Teatrul Dramaturgilor Români; Ținutul din miezul verii de Tracy Letts, regia Vlad Massaci, Teatrul Mic; Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams, regia Claudiu Goga, Teatrul Metropolis; Am iubit, am purtat, am pierdut după Nora & Delia Ephron, regia Emil Hoștină, ARCUB; Pescărușul de A.P. Cehov, regia Andrei Șerban, Unteatru; Amantul de Harold Pinter, regia Vlad Stănescu, Teatrul Evreiesc de Stat; Romanțioșii de Edmond Rostand, regia Vlad Cristache, Teatrul Alexandru Davila din Pitești; Marjorie Prime de Jordan Harrison, regia Radu Iacoban, Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași.

Alături de spectatori, piesele de teatru au fost urmărite cu atenție și de juriul format din actorul Marius Stănescu, criticul de teatru Alina Epîngeac și regizorul Vladimir Anton, unul din câștigătorii ediției precedente a festivalului. Aceștia au avut misiunea de a desemna câștigătorii festivalului, pe lista laureaților regăsindu-se în acest an Vlad Cristache, care a fost desemnat cel mai bun regizor, Rodica Negrea – cea mai bună actriță și Ștefan Mihai – cel mai bun actor.

 


Adaugati un comentariu


 

*