Sănătate pe două roți, la Pănătău

14 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Cincizeci de cicliști și douăzeci de tineri voluntari, de toate vârstele, au profitat de vremea frumoasă de duminică și au participat la cea de-a V-a ediție a cursei de ciclism organizată de Asociația Amurtel.

 

Duminică dimineață, comuna buzoiană Pănătău a fost animată de cincizeci de cicliști și douăzeci de tineri voluntari locali care, profitând de vremea frumoasă de toamnă, s-au mobilizat pentru a câștiga sănătate prin mișcare în aer liber și au participat la o cursă pe două roți, acompaniați de încurajările organizatorilor, a peste o sută de localnici și de simfonia de culori cu care toamna a îmbrăcat dealurile din jur.

Aceștia au participat la cea de-a Va ediție a cursei anuale de ciclism „Vreau să fiu activ” organizată de Asociația de Ajutor AMURTEL, cu sprijinul Primăriei Pănătău, parte a proiectului „Voluntari în slujba sănătății”, finanțat de Consiliului Județean Buzău, prin care anual, persoanele de toate vârstele, din zona rurală a Buzăului, sunt îndemnate să facă mișcare, atât în scop recreativ, cât și ca mod de viață activă și „instrument” de menținere a sănătății.

Înainte de ora 10.00, participanții care s-au înscris în cursă au primit tricouri și gustări, iar bicicletele s-au adunat la linia de start, trasată pe asfalt. Cursa s-a desfășurat pe două trasee: pentru copiii mici, linia de finish a fost la Primărie, după un traseu de 2 km, în timp ce pentru copiii mai mari și adulți, traseul a însumat 5 km, având un grad de dificultate mai ridicat, aproape întreaga distanță fiind o șosea în rampă, până în satul Tega.

 

Cei mai mulți dintre participanți au provenit din comunitatea locală, iar părinții, bunicii și prietenii s-au adunat să-i încurajeze. Câțiva copii din Centrul rezidențial „Familia AMURTEL” al Asociației de Ajutor AMURTEL s-au declarat deosebit de mândri să se alinieze la start și să participle la cursă.

Denise Deshaies, președintele Asociației, a declarat că „Anul trecut, când am ajuns la Pănătău, în ziua dinaintea cursei cicliste, i-am întrebat pe copiii din Familia AMURTEL dacă vor fi printre participanți. Am fost foarte dezamăgită când mi-au spus că nu au biciclete, sau că cele pe care le aveau erau stricate. Le-am povestit unor prieteni despre asta și că mi-aș fi dorit foarte mult să-l ajutăm pe Moș Crăciun să le aducă biciclete de Crăciun. Săptămâna următoare, o bicicletă nou-nouță a sosit prin curier! Până la Crăciun, mulți dintre sponsorii și prietenii noștri s-au implicat și toți cei zece copii din Familia AMURTEL au avut parte de o surpriză uriașă. De atunci, ei s-au antrenat pe biciclete până ce curtea cu iarbă a devenit un veritabil traseu de curse din pământ compactat!

Se pare că antrenamentul le-a fost de folos, pentru că patru dintre copiii Familiei AMURTEL, trei fete și un băiat, au câștigat premii în cursa de ciclism de anul acesta.

 

Câștigătorul categoriei 20-30 de ani, Cristian Radu, a venit pe bicicletă tocmai de la Ploiești și a câștigat cursa  pedalând în rampă cu o viteză de peste 40km/h, de la Pănătău la Tega. El a plecat apoi spre Sinaia, tot pe bicicletă, împreună cu un participant pe care l-a cunoscut la concurs.

Câștigătorii cursei, pe categorii de vârstă:

7-9 ani, băieți: Alexandru Albu – locul I, Darius Dumitrașcu – locul II, Ștefan Gheorghe – locul III

7-9 ani, fete: Georgiana Irimia – locul I, Antonia Tănăsescu –locul II

10-12 ani, băieți: Ciprian Stoicescu – locul I, Nicu Fetic – locul II, Dragoș Grecu  – locul III

13-15 ani, fete: Cristina Erimia  – locul I, Alina Burtanete  – locul II, Nicoleta Irimia  – locul III

13-15 ani, băieți: Tudor Brătucu  – locul I, Daniel Pavel  – locul II, Mădălin Staicu  – locul III

16-19 ani, băieți: Valentina Tihu – locul I, Cătălin Manole – locul II, Andrei Spălarul  – locul III

20-30 ani: Cristian Radu – locul I, Georgian Dinu  – locul II, Mihai Aldea  – locul III

30-45 ani: Cristian Mănăilă – locul I, Vasile Deaconu – locul II

 

Cursa de ciclism de la Pănătău a devenit una dintre tradițiile anuale în comună, atrăgând participanți din toate grupele de vârstă și cu diferite niveluri de performanță, cu vârste între 5 ani și 45 de ani și chiar mai vârstnici, inclusiv câțiva sportivi de la Asociația Club Sportiv Penteleu.

Primarul Nicolae Stoica promite să susțină cursa și anul viitor, impreuna cu AMURTEL, intenționând să închidă un circuit rutier pentru ziua cursei și să amplifice evenimentul prin organizarea unui concert.

Între timp, cei care doresc să fie implicați în activitățiile de voluntariat sau să susțină copiii de la Asociația de Ajutor AMURTEL pot contacta președintele asociației, Denise Deshaies, la tel. 0744565252.

*Asociația de Ajutor AMURTEL dezvoltă programe de protecție socială și de educare pentru persoanele provenite din medii dezavantajate sau vulnerabile din punct de vedere socio-economic. Printre proiectele sociale AMURTEL România se afla Centrul Rezidențial din Pănătău (județul Buzău) – Familia AMURTEL care găzduiește 11 copii cu vârste între 4 și 17 ani; „Izvorul Speranței” un centru de zi care oferă hrană, asistență și sprijin educațional pentru copiii din comunitatea rurală a județului Buzău, contribuind astfel la prevenirea abandonului școlar și îmbunătățirea calității vieții acestora; Gradina Socială Bio AMURTEL, Gradinita Răsărit din București și Centrul de Dezvoltare Holistică Morningstar.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*