Buzoienii, invitați să revadă prima piesă jucată pe scena Teatrului George Ciprian

O adevărată terapie prin artă de care buzoienii se vor putea bucura în weekend, la piesa „Omul cu mârțoaga” , scrisă de dramaturgul care dă numele teatrului buzoian.

 

Data de 5 aprilie 1996 reprezintă un moment de referință pentru istoria culturală a județului Buzău, fiind data la care a avut loc prima reprezentație pe scena teatrului George Ciprian, care la acel moment era primul teatru de proiecte din România. Piesa care s-a jucat atunci a fost „Omul cu mârțoaga”, scrisă de dramaturgul George Ciprian și regizată atunci de Tudor Mărăscu. Pe scena teatrului buzoian au urcat atunci mari actori precum Mircea Diaconu, Sebastian Papaiani, Emil Hossu, Diana Lupescu, Ion Siminie, Geo Costiniu, Adriana Trandafir, Ion Pavlescu, Radu Panamarenco şi Ion Batinaş, iar reprezentația s-a bucurat de un real succes. Piesa „Omul cu mârțoaga” a devenit astfel una dintre reprezentațiile „de suflet” pentru Teatrul George Ciprian, de-a lungul timpului revenind de mai multe ori la Buzău, cu distribuții diferite.

La fel se va întâmpla și pe 10 iulie, când buzoienii sunt invitați la o nouă sesiune de terapie prin artă, cu ocazia unei noi premiere a piesei atât de cunoscute iubitorilor de teatru. De această dată, piesa va fi pusă în scenă de regizorul  Dan Tudor şi scenograful Corinea Grămoştea, iar premiera va avea loc sâmbătă, de la ora 18.00.

 

Din păcate, mulți dintre actorii care făcut parte din prima distribuție a piesei jucate la Buzău nu mai sunt printre noi, însă golul lăsat de ei a fost umplut cu actori mai tineri, care au preluat ștafeta cu brio. Astfel, reprezentația de sâmbătă va avea parte de o distribuție cu totul nouă, din care vor face parte actori deja consacrați precum Dan Tudor, Marius Bodochi, Ana Ioana Macaria, Adrian Păduraru, Afrodita Androne, Gabriel Fătu, Orodel Olaru, dar şi actori talentaţi din noua generaţie, ca Theodor Dincă, Florin Dobre, Luana Lute, Ioana Budu şi Vlad Vîlciu.

Pe 10 iulie, vă invităm la un spectacol plin de farmec şi culoare, cu umor fin, despre lumea de ieri, dar şi despre cea actuală, cu exemple de oameni buni sau răi, cu feţe ce ascund falsitatea şi aspiră la faimă cu orice preţ. O poveste cu tâlc despre câştigarea unor pariuri pe care nimeni nu le vede posibile, datorită perseverenţei şi credinţei neclintite într-un ideal anume” – este mesajul adresat buzoienilor de instituția de cultură.

 

Piesa de teatru „Omul cu mârţoaga”, scrisă de George Ciprian, a fost publicată în 1927 şi în acelaşi an a avut premiera la Teatrul Naţional din Bucureşti, avându-l pe magistralul George Calboreanu în rolul principal. Piesa s-a bucurat de un mare succes în România, dar şi în străinătate, fiind jucată la Berlin în 1929, în Praga – 1930 şi la Berna, doi ani mai târziu. De asemenea, piesa s-a jucat şi la Theâtre des Mathurins din Paris, pe 16 iulie 1937.

Biletele pentru premiera spectacolului programat pe 10 iulie, la Teatrul George Ciprian, pot fi achiziţionate de la casa de bilete a teatrului, sau on-line, de pe site-ul oficial, iar preţul unui bilet este de 35 de lei pentru adulţi şi 20 de lei pentru studenţi.

Fiind vorba de o reprezentație într-un spațiu închis, respectiv sala de spectacole a teatrului buzoian, vizionarea spectacolului va fi permisă doar cu portul măștii de protecție, participarea nefiind condiționată de dovada vaccinării sau a unui test negativ ori a imunității naturale.

 


Adaugati un comentariu


 

*