USAMV Cluj și Universitatea Babeş-Bolyai marchează într-un mod inedit Ziua Internațională a Copilului

18 mai 2021 | 0 comentarii |

Cele două universități au anunțat reluarea unui eveniment așteptat cu nerăbdare de copii, pentru că le oferă posibilitatea să interacționeze, pe viu, cu animalele.

 

Începând cu anul 2013, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca și Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) organizează periodic Ziua Interacţiunii Om-Animal (ZIOA), un eveniment destinat publicului larg, care și-a câștigat o mare popularitate mai ales în rândul copiilor. Anul 2019 a fost ultimul la care aceștia au mai putut lua parte fizic la ZIOA, pentru că organizatorii au fost nevoiți să sisteze evenimentul pe parcursul anului trecut și să îl mute on-line, din cauza pandemiei. Dat fiind faptul că situația s-a mai îmbunătățit în ceea ce privește evoluția pandemiei, aceștia au decis să reia această manifestare, iar data aleasă pentru cea de 21-a ediție este 1 Iunie. Bineînțeles că nu a fost aleasă întâmplător această dată, ținând cont că atunci se sărbătorește Ziua Internațională a Copilului, iar organizatorii au dorit astfel să le facă un cadou celor mai fideli participanți la eveniment.

Anul acesta, ZIOA va avea loc în aer liber, în campusul USAMV Cluj, iar de organizare se vor ocupa, ca de obicei, studenții voluntari și profesorii de la  Facultatea de Medicină Veterinară și Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul UBB.

Intrarea va fi liberă, inclusiv pentru persoane însoţite de animale de companie, cu condiția ca animalele de companie să aibă vaccinările la zi şi să nu manifeste comportamente agresive. De asemenea, intră în responsabilitatea deţinătorilor de animale de companie să le asigure lesă, apă, hrană şi elemente de igienizare.

 

Despre acest eveniment prof. dr. Andrei Mihalca, prorector USAMV Cluj, spune că oferă posibilitatea tuturor celor interesaţi să interacţioneze cu diverse animale şi mai ales să înţeleagă ce înseamnă o interacţiune responsabilă şi benefică atât omului şi animalelor.

Cea mai mare bucurie este, evident, de partea copiilor care au posibilitatea, poate pentru prima oară în viaţa lor, să atingă un şarpe, să cunoască diversitatea păsărilor ce trăiesc în mediul urban, să asiste la o demonstraţie de dresaj sau să călărească. Sau, de ce nu, să adopte un căţel. Pentru cei mai curioşi copii, USAMV vine şi cu posibilitatea vizitării a două muzee inedite: cel de Parazitologie şi cel de Anatomie Comparată. Iar în completare, câte o vizită la acvariul universităţii şi la Grădina Agro-Botanică. Şi de această dată vor participa instituţii şi ONG-uri din domeniul interacţiunilor pozitive om-animal, în mod particular cele deschise spre oferire de voluntariat, oportunităţi de practică şi angajare a viitorilor absolvenți”, a precizat profesorul clujean.

 

Accesul vizitatorilor va fi permis în intervalul orar 10.00 – 16.00, iar aceștia vor fi ghidați de studenții voluntari, care îi vor informa și despre necesitatea evitării aglomerației la standuri, având în vedere contextul epidemiologic.

Conf. dr. Alina Rusu, care coordonează echipa de organizare de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, a declarat că „această ediţie a ZIOA este inedită prin dubla bucurie pe care o aduce: prima este revederea în aer liber, în campusul USAMV, cu participanţii care susţin prin activităţile lor interacţiunile pozitive şi responsabile om-animal, iar a doua este promovarea în premieră a programului de masterat Ethology & Human-Animal Interactions, din cadrul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii a USAMV, care va avea prima sesiune de admitere în 2021”.

Vizitatorii se vor putea bucura de standurile pregătire pentru acest eveniment și vor putea participa la exerciții demonstrative cu câini și la o lansare de carte. Activitățile cu animalele de terapie și cele de tip sporturi cu câini vor fi organizate în jurul standurilor unde sunt plasate instituțiile și asociațiile participante la eveniment.

 


Adaugati un comentariu


 

*